fbpx

AMSTERDAM

AMSTERDAM

SLOW FOOD AMSTERDAM

Met veel energie en zin staat het nieuwe bestuur klaar om de betekenis en waarde van Slow Food Amsterdam te verbinden met datgene wat ons allen drijft; namelijk werken aan een gezond, toegankelijk, transparant en eerlijk voedselsysteem. Dat willen we realiseren als een ‘community of praxis’; (pro)-actief, inspirerend, relevant en aansluitend op de vragen, wensen en kansen van onze community. Met elkaar een beweging vormen; een eigentijds netwerk van voedselliefhebbers en (keten-)veranderaars die samen hun talenten, inzichten, contacten en kennis weten te bundelen. Daarin schuilt een enorme kracht en waarde.

Ons doel is om dat potentieel aan te boren en voor u, en Amsterdam te ontsluiten. Dat willen we samen doen door te inspireren, genieten en verbinden. Door samen te eten en te proeven (van lokale producten), elkaar te leren kennen en geïnspireerd te raken. Door inhoudelijke lezingen / debatten en verdiepingsavonden (mede-) te organiseren over actuele thema’s zodat iedereen in Amsterdam geïnformeerd kan kiezen met onze vork. En door aanwezig en zichtbaar te zijn in het voedseldebat.

GEBIED

Slow Food Amsterdam bestrijkt gemeente Amsterdam en omgeving.

Voorzitter
Jeffrey Spangenberg 06 – 5027 8920

Penningmeester
Roel van Kollem 06 – 5334 8623

Communicatie
Hester Looij 06 – 1144 2154

 

CONTACT

algemeen@slowfoodamsterdam.nl

Volg Slow Food Amsterdam ook op Facebook of schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Impressie Jaarmarkt Groene Afslag 4 juli

De Groene Afslag ligt weliswaar dicht bij de snelweg, maar daar zie of hoor je niets van als je op het marktterrein bent. Het ligt prachtig tussen de bomen met veel wandelruimte tussen de kramen.   Hierdoor lijkt het niet druk, maar ondertussen is het de hele dag...

Lees meer

Borrel en proeverij bij boerderij Dikhoeve

29 augustus 2021 van 15:00 - 17:00 uur   Op boerderij Dikhoeve van vader Willem en zoon Alex in Ransdorp, een half uurtje fietsen vanaf station Amsterdam Centraal, zien we de schapen waarvan de Skaepsrond wordt gemaakt. Eén van de producten die we gaan proeven...

Lees meer

De Ark van de Smaak gaat naar School

Alice Waters propageerde het in de zeventiger jaren al, en vandaag is het onderwerp nog steeds relevant: voedseleducatie op scholen. Slow Food International heeft een educatieprogramma voor kinderen ontwikkeld over de Ark van de Smaak. 'Ark of Taste goes to School'...

Lees meer

Haal het lokaal

Websites waar boeren, molenaars, imkers & telers zichtbaar zijn.   www.slowfood.nl/kieslokaal www.lekkersdichtbij.nl www.eerlijketenuitdestreek.nl/abonnementen www.zoekdeboer.nl/boerderijwinkels www.hofweb.nl www.steundeondernemer.nl www.boerenenburen.nl/nl...

Lees meer

MoesApp

Binnenkort: de Moesapp  🥬🥕🍅  Een platform voor moestuiniers, kwekers & telers   Je staat er misschien niet bij stil, maar in jouw buurt (misschien wel in jouw straat!) groeien de lekkerste producten. De stad is een groot voedselbos, maar je moet wel de juiste...

Lees meer

Bodem en Klimaat

Still uit de documentaire ‘Koolstofboeren’ bij Welmoed Deinum van de Graasboerderij   Een gesprek over koolstofboeren en regeneratieve landbouw Op 31 maart organiseerde Voedsel Anders een avond over Bodem en Klimaat. Geïnspireerd door de Netflix documentaire...

Lees meer

Kijkvoer: De uitgeputte bodem

De intensieve landbouw heeft desastreuze gevolgen voor de bodemvruchtbaarheid. Boeren die willen omschakelen naar biologisch zeggen dat hun bank deze omschakeling frustreert.

Lees meer

EXCURSIE WIJN DOMEIN ALDENBORGH

🌿🍇  Van bodem tot wijn in het mooie Zuid-Limburgse Landschap   Wijndomein Aldenborgh organiseert in samenwerking met Slow Food Amsterdam een event op zaterdag 7 augustus, waar bodem, biodiversiteit, terroir en smaakbeleving centraal staan. Slow Food Amsterdam’s...

Lees meer

Smaak- ontwikkeling, asperges en zonnebloempitten…

Asperges; gisteren passeerden ze de revue tijdens onze foodLAB workshop over snacks. We ondervroegen de jongeren (13-16 jaar) over wat ze niet lekker vonden. Asperges dus. Nu is dit voor deze leeftijd niet zo gek, sommige smaken moet je je echt nog toe-eigenen. Een...

Lees meer

School of Food recept

Geroosterde gezouten zonnebloempitten   Voor het maken van gezouten zonnebloempitten kun je het beste wit/zwarte zonnebloempitten gebruiken. Weet dat wanneer je de zaden of noten roostert, je uiteindelijk hun voedingswaarde vermindert. Wil je zonnebloempitten met...

Lees meer

treats

Even voorstellen...   Ha allemaal, ik ben Jonathan Van Vaerenberg, ondernemer, levensgenieter, gek op lekker, gezond en duurzaam eten, en oprichter van een nieuw concept dat de restaurantwereld op zijn kop gaat zetten. 😊   Ik ben Belg (met een grote liefde...

Lees meer

Het Nederlands bakboek

De liefde achterna… Er zijn de laatste jaren wel meer Nederlandse bakboeken gepubliceerd, altijd ge-  schreven door (thuis)bakkers met diepe Nederlandse roots. Des te opmerkelijker    is een boek dat een paar maanden geleden alweer zijn derde druk beleefde, geschreven...

Lees meer

De werkgroep winkel actief

Je ziet dat we onze proeverijen serieus aanpakken.   Update Onze osseworst 1746 wordt inmiddels op vijf plaatsen verkocht: bij de drie Kef-winkels, bij Frank’s Smokehouse en bij Louman zelf; je krijgt er in de winkels een historisch verhaal plus wat tips gratis...

Lees meer

Leesvoer – wijn van dichtbij

Wijntuin Ronja, in een polder bij Beverwijk: een idylle op taaie kleigrond. Beeld Jurre Rompa.   Een artikel uit het Parool. Bij Beverwijk wordt gewerkt aan Wijntuin Ronja. Samen, is het idee: deelnemers pachten tien wijnstokken, volgen cursussen en helpen mee....

Lees meer

Moestuinschool Amsterdam

... EN DE ONDERBROEK IN DE VOLLE GROND Aan de Sixhaven, in Amsterdam Noord, ligt dit jaar een biologische moestuin- school voor volwassenen. En zoals op elke school, begonnen we bij het begin,      in januari al: de bodem. In ons geval heel wezenlijk, want onze...

Lees meer

100% Chocolade

Toen ik er voor het eerst van hoorde, dacht ik: dat kan niet! Veel te bitter. Maar ik moest het natuurlijk wel proberen.   Ik ben bij Chocolátl, de gespecialiseerde chocoladewinkel, waar ze zogenaamde “bean-to-bar” repen verkopen. De bonen (beans) worden door de...

Lees meer

Wijn, natuurwijn, whatever.

“Enfin ce n’est que un boisson”, zoals bevriende wijnmaker Arnaud Combier het ooit poneerde. Uiteindelijk is het maar een drankje, wijn.   Zeker, maar toch… Komende september is het tien jaar geleden dat de Youth Food Movement haar eerste verjaardag vierde (en...

Lees meer

Taste Before You Waste

Taste Before You Waste houdt weer Foodcycle-markten in het Mahatma Ghandi plantsoen, A'dam: elke zaterdag vanaf 11.00 uur, onder voorbehoud van het weer.   Non-profit Taste Before You Waste is een non-profit, lokaal opgezette organisatie die als doel heeft...

Lees meer

Weespermoppen

Hoe Weesps zijn de moppen? Wie de geschiedenis van iets onderzoekt, begint meestal bij het verleden – bij de wortel, zeg maar – en werkt naar de takken en bladeren van het heden toe. Maar bij de Weesper moppen en de makaronnen is het omgekeerde makkelijker, omdat je...

Lees meer

AGENDA 2021

NIEUWSBRIEF ARCHIEF

BESTUUR

SLOW FOOD

Jeffrey Spangenberg

Jeffrey Spangenberg

Voorzitter

Leonie Paalman

Leonie Paalman

Secretaris

Roel van Kollem

Roel van Kollem

Penningmeester

Hester Looij

Hester Looij

Bestuurslid communicatie

René Zanderink

René Zanderink

Algemeen bestuurslid

Dorothea Sinnema

Dorothea Sinnema

Algemeen bestuurslid