SLOW FOOD AMSTERDAM
Met veel energie en zin staat het nieuwe bestuur klaar om de betekenis en waarde van Slow Food Amsterdam te verbinden met datgene wat ons allen drijft; namelijk werken aan een gezond, toegankelijk, transparant en eerlijk voedselsysteem. Dat willen we realiseren als een ‘community of praxis’; (pro)-actief, inspirerend, relevant en aansluitend op de vragen, wensen en kansen van onze community. Met elkaar een beweging vormen; een eigentijds netwerk van voedselliefhebbers en (keten-)veranderaars die samen hun talenten, inzichten, contacten en kennis weten te bundelen. Daarin schuilt een enorme kracht en waarde.
Ons doel is om dat potentieel aan te boren en voor u, en Amsterdam te ontsluiten. Dat willen we samen doen door te inspireren, genieten en verbinden. Door samen te eten en te proeven (van lokale producten), elkaar te leren kennen en geïnspireerd te raken. Door inhoudelijke lezingen / debatten en verdiepingsavonden (mede-) te organiseren over actuele thema’s zodat iedereen in Amsterdam geïnformeerd kan kiezen met onze vork. En door aanwezig en zichtbaar te zijn in het voedseldebat.
GEBIED
Slow Food Amsterdam bestrijkt gemeente Amsterdam en
omgeving.
Voorzitter
Machteld de Vos
Penningmeester
Luigi Pucciano
Secretaris
Dorothea Sinnema
Communicatie
Hester Looij 06 – 1144 2154
Algemeen
René Zanderink
Schrijf je in voor de nieuwsbrief!
SLOW FOOD AMSTERDAM
Met veel energie en zin staat het nieuwe bestuur klaar om de betekenis en waarde van Slow Food Amsterdam te verbinden met datgene wat ons allen drijft; namelijk werken aan een gezond, toegankelijk, transparant en eerlijk voedselsysteem. Dat willen we realiseren als een ‘community of praxis’; (pro)-actief, inspirerend, relevant en aansluitend op de vragen, wensen en kansen van onze community. Met elkaar een beweging vormen; een eigentijds netwerk van voedselliefhebbers en (keten-)veranderaars die samen hun talenten, inzichten, contacten en kennis weten te bundelen. Daarin schuilt een enorme kracht en waarde.
Ons doel is om dat potentieel aan te boren en voor u, en Amsterdam te ontsluiten. Dat willen we samen doen door te inspireren, genieten en verbinden. Door samen te eten en te proeven (van lokale producten), elkaar te leren kennen en geïnspireerd te raken. Door inhoudelijke lezingen / debatten en verdiepingsavonden (mede-) te organiseren over actuele thema’s zodat iedereen in Amsterdam geïnformeerd kan kiezen met onze vork. En door aanwezig en zichtbaar te zijn in het voedseldebat.
GEBIED
Slow Food Amsterdam bestrijkt gemeente Amsterdam en
omgeving.
Voorzitter
Machteld de Vos
Penningmeester
Luigi Pucciano
Secretaris
Dorothea Sinnema
Communicatie
Hester Looij 06 – 1144 2154
Algemeen
René Zanderink
Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Ganzenworkshop met Ellen Mookhoek
Op zondag 26 maart organiseert Slow Food Amsterdam een Ganzenworkshop met Ellen Mookhoek, waar je leert hoe je een dode gans transformeert in mooi voedsel
Verslag Terra Madre lunch bij La Maria
Slow Food Amsterdam nodigde iedereen uit om Terra Madre mee te vieren door samen te proeven en te genieten van lokale smaken en het delen van voedselverhalen.
Verslag derde ganzendiner
De traditie is weer in ere hersteld! Op zaterdag 10 december was het, na 2 jaar corona, eindelijk weer zover: aanstichters Roel van Kollem en ondergetekende konden met alle gasten genieten van het derde Twentse landganzen-diner.
Even voorstellen: Roberta Bosu
Even voorstellen… “Hello everyone, I am Roberta, an enthusiastic and ambitious environmentalist made in Barbagia, a wild and mountainous area of inner Sardinia, …
Geweldige nieuwjaars bijeenkomst bij Amsterdam Flavours
Kort verslag nieuwjaarsbijeenkomst Slow Food Amsterdam door mede-Slow Food leden uit Bavaria, Duitsland. “Wat een geweldige avond! We kwamen op de prachtige locatie: Flavours of Amsterdam, en een zachte, warme kaasgeur kwam onze neus binnen. Kleine kaassoesjes (oftewel: gougères, red.) waren het voorgerecht van heel veel lekkers dat ‘s avonds voorbij kwam…”
Vacature Penningmeester
Onze huidige penningmeester stelt zijn bestuurszetel beschikbaar. We zoeken iemand die enthousiast is, weet hoe je een gezonde boekhouding voert, onze jaarcijfers kan opstellen, en graag meedenkt over hoe we zinvol omgaan met ons budget.
Genieten van fossiele vis
Op de eerste vrijdag van februari was het weer tijd voor onze vrijdagborrel. Slow Food Amsterdam was dit keer te gast in de galerie van Henri Roquas.
Henri is als kunstenaar, curator, voedselarcheoloog en chef op zoek naar de ‘verloren maal-tijd’, naar de ware betekenis van eten & voeding in het ontstaan en de vorming van aard en wezen van de mens.
Het Stoelenproject
Vanessa Otten Wattimena kookt voor het project ‘Koken verbindt’ dat plaatsvindt bij Het Stoelenproject, een opvang voor dak- en thuislozen gevestigd aan de Marnixstraat. Op deze locatie overnachten ieder jaar van 15 sept. tot 1 mei dagelijks 55 daklozen en wordt er elke dag gekookt. Het project zorgt ervoor dat er per seizoen ruim 10.000 gezonde, gratis maaltijden bereid worden.
DE ZURE STAD
Eind november werd het boek De zure stad, na drie jaar diepgaand onderzoek, voor pers en publiek
bij de firma Oos Kesbeke ten doop gehouden. Ook werd een speciale lezing gehouden in het Jordanese café De Prins aan de Prinsengracht.
OPROEP: BEN JIJ ONZE NIEUWE SECRETARIS?
Onze huidige secretaris stelt haar bestuurszetel beschikbaar.
Heerlijke smaken bij Potagie
Heerlijke smaken bij Potagie – borrel Slow Food Amsterdam november
AMSTERDAM’S GEZELLIGSTE WIJN-PROEFLOKAAL
Tijdens de borrel / proeverij op 7 Oktober j.l. bij Benelux Wine Co. genoten we van een uniek avondje proeven van mooie wijnen uit de Benelux.
Scriptie onderzoek paling Amsterdam
Waarom overwegen we alleen het menselijk eten, als we het hebben over de eetcultuur van Amsterdam?
Eating to Extinction
Dan Saladino is journalist en presentator. Hij maakt programma’s over eten voor BBC Radio 4 en BBC World Service. Zijn werk is erkend door de Guild of Food Writers Awards, de Fortnam & Mason Food and Drinks Awards en door de James Beard Foundation. Dit jaar...
Werkgroep Winkel op pad
Afgelopen maanden zijn we met werkgroep winkel langs een aantal zaken gegaan om lokale producten te laten proeven en om zelf te proeven.
Tijd voor verandering
Sinds kort bestaat er een nieuwe studie aan de Hogeschool van Amsterdam: Change Makers. In het kader daarvan werd Slow Food Amsterdam gevraagd om een presentatie over de doelstellingen en gewenste veranderingen van Slow Food wereldwijd te geven. ☝️ ...
Borrelen met gevogelte 4 nov
Op vrijdagavond 4 november organiseert SF Amsterdam een wildworkshop bij Ellen Mookhoek.
Verslag borrel Slow Food Amsterdam 2 sept.
Verslag borrel Slow Food Amsterdam 2 september – wat hebben we geproefd?
Lees- en kijkvoer
In de rubriek Lees- en kijkvoer vind je een aantal linken naar “Slow Food-waardige” artikelen en nieuws.
Steinbesser x Jeong Kwan
Begin september bracht Steinbesser gastronomy de zen-boeddhistische non en chef Jeong Kwan, bekend van Netflix’s Chef’s Table, naar Amsterdam voor steinbeisser.org In de dagen voorafgaand aan het diner gingen ze langs lokale boeren en producenten op zoek naar ingrediënten voor de diners die plantaardig en biologisch, lokaal en seizoensgebonden zijn. Slow Food Amsterdam werd uitgenodigd om suggesties te delen.
AGENDA 2022
- 2603
Ganzenworkshop met Ellen Mookhoek
@ Kookstudio Club Cuisine, Sint Antoniesbreestraat 46 – nabij de Nieuwmarkt13:00 - 17:00MEER INFO> - 1404
14 April borrel bij Vleck wijnen
@ Vleck natuurwijnen18:00 - 20:30MEER INFO>
NIEUWSBRIEF ARCHIEF
BESTUUR
SLOW FOOD




