SLOW FOOD AMSTERDAM
Met veel energie en zin staat het nieuwe bestuur klaar om de betekenis en waarde van Slow Food Amsterdam te verbinden met datgene wat ons allen drijft; namelijk werken aan een gezond, toegankelijk, transparant en eerlijk voedselsysteem. Dat willen we realiseren als een ‘community of praxis’; (pro)-actief, inspirerend, relevant en aansluitend op de vragen, wensen en kansen van onze community. Met elkaar een beweging vormen; een eigentijds netwerk van voedselliefhebbers en (keten-)veranderaars die samen hun talenten, inzichten, contacten en kennis weten te bundelen. Daarin schuilt een enorme kracht en waarde.
Ons doel is om dat potentieel aan te boren en voor u, en Amsterdam te ontsluiten. Dat willen we samen doen door te inspireren, genieten en verbinden. Door samen te eten en te proeven (van lokale producten), elkaar te leren kennen en geïnspireerd te raken. Door inhoudelijke lezingen / debatten en verdiepingsavonden (mede-) te organiseren over actuele thema’s zodat iedereen in Amsterdam geïnformeerd kan kiezen met onze vork. En door aanwezig en zichtbaar te zijn in het voedseldebat.
GEBIED
Slow Food Amsterdam bestrijkt gemeente Amsterdam en
omgeving.
Voorzitter
Machteld de Vos
Penningmeester
Luigi Pucciano
Secretaris
Communicatie
Hester Looij 06 – 1144 2154
Algemeen
René Zanderink
Schrijf je in voor de nieuwsbrief!
SLOW FOOD AMSTERDAM
Met veel energie en zin staat het nieuwe bestuur klaar om de betekenis en waarde van Slow Food Amsterdam te verbinden met datgene wat ons allen drijft; namelijk werken aan een gezond, toegankelijk, transparant en eerlijk voedselsysteem. Dat willen we realiseren als een ‘community of praxis’; (pro)-actief, inspirerend, relevant en aansluitend op de vragen, wensen en kansen van onze community. Met elkaar een beweging vormen; een eigentijds netwerk van voedselliefhebbers en (keten-)veranderaars die samen hun talenten, inzichten, contacten en kennis weten te bundelen. Daarin schuilt een enorme kracht en waarde.
Ons doel is om dat potentieel aan te boren en voor u, en Amsterdam te ontsluiten. Dat willen we samen doen door te inspireren, genieten en verbinden. Door samen te eten en te proeven (van lokale producten), elkaar te leren kennen en geïnspireerd te raken. Door inhoudelijke lezingen / debatten en verdiepingsavonden (mede-) te organiseren over actuele thema’s zodat iedereen in Amsterdam geïnformeerd kan kiezen met onze vork. En door aanwezig en zichtbaar te zijn in het voedseldebat.
GEBIED
Slow Food Amsterdam bestrijkt gemeente Amsterdam en
omgeving.
Voorzitter
Machteld de Vos
Penningmeester
Luigi Pucciano
Secretaris
Communicatie
Hester Looij 06 – 1144 2154
Algemeen
René Zanderink
Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Zalmproeverij & wijnen ism Frank’s Smoke House
Op vrijdag 1 september zijn we te gast in het Gemeenlandshuis, een Hendrik de Keyser monument. Die avond proeven we vijf verschillende zalmsoorten van Frank’s Smoke House begeleid door witte en rosé wijnen.
Visueel verslag wandeling de Zure Stad
Op vrijdag 5 mei, Bevrijdingsdag, worden door de gehele stad Vrijheidsmaaltijden georganiseerd. Tevens wordt er die dag een wandeling door de Jodenbuurt georganiseerd op basis van het boek De Zure Stad.
Even voorstellen: Lieke Boerema
Mijn naam is Lieke, gepassioneerd over koken, cultuur & innovatie. Het mooiste vind ik als al die drie componenten samenkomen: een gerecht maken dat iets vertelt over de cultuur, en tegelijkertijd een eigentijdse twist heeft.
Amsterdamse haringkramen in het gedrang door Europese wetgeving
Net als de Amsterdamse zuurwaren, is onze haring culinair erfgoed dat behouden dient te worden. Haringkramen behoren tot het ‘immaterieel erfgoed’ van de stad en maken deel uit va…
Geslaagde Ganzenworkshop met Ellen Mookhoek
Slow Food Amsterdam organiseerde op 26 maart een geslaagde ganzenworkshop met Ellen Mookhoek.
Wandeling de zure stad 5 mei
Op vrijdag 5 mei, Bevrijdingsdag, worden door de gehele stad Vrijheidsmaaltijden georganiseerd. Tevens wordt er die dag een wandeling door de Jodenbuurt georganiseerd op basis van het boek De Zure Stad.
Smaakvolle borrel bij Vleck wijnen op 14 april
Michiel van Vleck wijnen ontving Slow Food Amsterdam voor de maandelijkse vrijdagborrel op hun sfeervolle locatie in het souterrain van Vleck.
Eetbare educatie: bonen
Met de lente in de lucht starten veel scholen ook weer deze maand met tuinieren op de schooltuincomplexen. Met veel zorg en aandacht wordt er gezaaid, gewied en geoogst. Het proces van ontkieming en explosieve groei na warme, maar ook natte dagen blijft een wonderlijk proces en het enthousiasme van leerlingen rondom zelf geteelde groente blijft ongeëvenaard.
Weet wat je eet, ook als je uit eten gaat!
Treats zet gezonde en duurzame restaurants op de kaart en biedt de verantwoorde consument transparantie, onder meer over de herkomst van ingrediënten en de kwaliteit van het eten.
De Biologische Markt, Slow Food editie
Op zondag 18 juni van 11.00 tot 16.00 uur is er weer de Biologische markt bij de Groene Afslag. Dit keer de extra royale, Slow Food editie.
Ganzenworkshop met Ellen Mookhoek
Op zondag 26 maart organiseert Slow Food Amsterdam een Ganzenworkshop met Ellen Mookhoek, waar je leert hoe je een dode gans transformeert in mooi voedsel
Verslag Terra Madre lunch bij La Maria
Slow Food Amsterdam nodigde iedereen uit om Terra Madre mee te vieren door samen te proeven en te genieten van lokale smaken en het delen van voedselverhalen.
Verslag derde ganzendiner
De traditie is weer in ere hersteld! Op zaterdag 10 december was het, na 2 jaar corona, eindelijk weer zover: aanstichters Roel van Kollem en ondergetekende konden met alle gasten genieten van het derde Twentse landganzen-diner.
Even voorstellen: Roberta Bosu
Even voorstellen… “Hello everyone, I am Roberta, an enthusiastic and ambitious environmentalist made in Barbagia, a wild and mountainous area of inner Sardinia, …
Geweldige nieuwjaars bijeenkomst bij Amsterdam Flavours
Kort verslag nieuwjaarsbijeenkomst Slow Food Amsterdam door mede-Slow Food leden uit Bavaria, Duitsland. “Wat een geweldige avond! We kwamen op de prachtige locatie: Flavours of Amsterdam, en een zachte, warme kaasgeur kwam onze neus binnen. Kleine kaassoesjes (oftewel: gougères, red.) waren het voorgerecht van heel veel lekkers dat ‘s avonds voorbij kwam…”
Vacature Penningmeester
Onze huidige penningmeester stelt zijn bestuurszetel beschikbaar. We zoeken iemand die enthousiast is, weet hoe je een gezonde boekhouding voert, onze jaarcijfers kan opstellen, en graag meedenkt over hoe we zinvol omgaan met ons budget.
Genieten van fossiele vis
Op de eerste vrijdag van februari was het weer tijd voor onze vrijdagborrel. Slow Food Amsterdam was dit keer te gast in de galerie van Henri Roquas.
Henri is als kunstenaar, curator, voedselarcheoloog en chef op zoek naar de ‘verloren maal-tijd’, naar de ware betekenis van eten & voeding in het ontstaan en de vorming van aard en wezen van de mens.
Het Stoelenproject
Vanessa Otten Wattimena kookt voor het project ‘Koken verbindt’ dat plaatsvindt bij Het Stoelenproject, een opvang voor dak- en thuislozen gevestigd aan de Marnixstraat. Op deze locatie overnachten ieder jaar van 15 sept. tot 1 mei dagelijks 55 daklozen en wordt er elke dag gekookt. Het project zorgt ervoor dat er per seizoen ruim 10.000 gezonde, gratis maaltijden bereid worden.
DE ZURE STAD
Eind november werd het boek De zure stad, na drie jaar diepgaand onderzoek, voor pers en publiek
bij de firma Oos Kesbeke ten doop gehouden. Ook werd een speciale lezing gehouden in het Jordanese café De Prins aan de Prinsengracht.
OPROEP: BEN JIJ ONZE NIEUWE SECRETARIS?
Onze huidige secretaris stelt haar bestuurszetel beschikbaar.
AGENDA
- @ Herengracht 278A, Amsterdam12:30 - 17:00MEER INFO>1012
- @ De Kookboekhandel18:00 - 21:00MEER INFO>0501
NIEUWSBRIEF ARCHIEF




