PERSBERICHT
4 januari 2024

 

Haarlemmers krijgen een eigen boerenwinkel in de Gierstraat
Alle dagen van de week, goed eten van dichtbij

 

Op zaterdag 27 januari opent Oogst in de Gierstraat officieel haar deuren. Een winkel gevuld met kraakverse groenten, fruit, zuivel, kaas en vlees, geleverd door natuurinclusieve boeren en makers uit de buurt van Haarlem. Als klant koop je heerlijke, lokale boodschappen met een bijzonder verhaal. De boer krijgt een goede prijs en draagt zorg voor het landschap en de biodiversiteit rondom de stad.

 

Goed eten van dichtbij
Oogst-boeren werken natuurinclusief. Dit betekent dat ze minimaal volgens de biologische standaard werken en vaak gaan ze veel verder in hun zorg voor de bodem en biodiversiteit. Sommige boeren zijn al een eind op weg naar natuurinclusieve kringlooplandbouw, anderen zijn net aan hun omschakeling begonnen. Daar is geen keurmerk voor, daarom vertelt Oogst graag hun verhaal.
In de winkel in Haarlem vind je bijvoorbeeld burrata van Italianen Ornella en Marco, gemaakt van biologisch gehouden waterbuffels uit Oudendijk. Of vlees van ‘circulaire varkens’ uit Amsterdam-West van boerderij de Herkomst. Maar ook voor speciaalbiertjes uit Monnickendam of biologische eitjes en Goudse kaas uit Ilpendam moet je bij Oogst zijn.

 

 

Oogst: een nieuw concept
Er zijn al twee Oogst winkels in Leiden en in Woerden. Elke winkel is gevuld met ambachtelijke producten van 15-20 lokale boeren en makers. De winkels zijn alle dagen van de week geopend, maar er is niet altijd personeel aanwezig. Als klant van Oogst download je de Oogst-app via de App-store of Playstore en maak je een account. Met de app open je vervolgens gemakkelijk de deur. Dan doe je je boodschappen in de winkel en reken je zelf digitaal af. Oogst weet hierdoor, en door camera’s, wie er in de winkel is geweest. En voor een deel werkt de winkel op basis van vertrouwen.

 

Waarom een boerenwinkel in de stad?
Femke Prins, eigenaar van Oogst Haarlem, vertelt: “Oogst is ontstaan vanuit de behoefte om boeren en makers die natuurinclusief willen werken, direct aan de klant te laten leveren. Zo krijgen ze een goede prijs voor hun producten, zodat ze verder kunnen investeren in duurzame werkwijzen. Ik bevoorraad de winkel zelf door mijn rondjes langs de boeren te rijden. Wanneer ik op drukke dagen in de winkel ben, vind ik het geweldig om de verhalen en ambities van de boeren te delen met mijn klanten. Maar dat werkt ook andersom: feedback van klanten deel ik direct met mijn leveranciers. Zo bouwen we aan duurzame relaties en komen stad en platteland weer dichter bij elkaar.” Prins vervolgt: “We zien in Leiden en Woerden al dat dit erg goed werkt: er ontstaan communities rondom de winkels, app-groepen zelfs. Mensen voelen zich weer verbonden met hun eten, doordat ze het verhaal erachter kennen én weten waar het vandaan komt. Daar doe ik het allemaal voor!”

 

Over Oogst
Oogst is opgericht door Fennie Lansbergen en Joost van Schie.
Ze willen de transitie naar een gezond voedselsysteem in beweging brengen met een nieuw winkelconcept waarmee consumenten gemakkelijk toegang krijgen tot de beste lokale producten en de verhalen daarachter.

 

 

© portret: Luuk Geertsen   

 

 

   

 

 

Oogst Haarlem – Gierstraat 14L Leuk als je ons volgt! 

Facebook | Instagram | LinkedIn | Website Oogst

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF

=

 

EN ONTVANG EEN RECEPT UIT

DE ARK VAN DE SMAAK!