fbpx

UTRECHT

UTRECHT

Slow Food Utrecht is gestart in 2004 en inmiddels uitgegroeid tot een van de grootste communities van Slow Food Nederland. Wie meedoet met Slow Food Utrecht zet zich in voor het behoud van voedselbiodiversiteit en eetcultuur in Nederland.  Voor onze leden organiseren we diverse activiteiten met als doel kleinschalige producenten, koks en consumenten uit Utrecht en omgeving bij elkaar te brengen. Dankzij deze activiteiten krijgen leden meer kennis over good, clean en fair eten, lokale producten, producenten en productiemethoden. Daarnaast staat genieten centraal: genieten van good, clean en fair eten. Ook reikt het bestuur jaarlijks de Slow Food Utrecht Stimuleringsprijs uit.

ONZE ACTIVITEITEN

Slow Food Utrecht Aan Tafel

Tijdens Slow Food Utrecht aan Tafel zijn we te gast in een restaurant met een keuken waar good, clean en fair eten de basis van het menu vormt…. Dat is de Slow Food gedachte. Uiteraard horen we dan ook het verhaal achter de producten van de restaurateur. Slow Food Utrecht Aan Tafel wordt ongeveer twee keer per jaar georganiseerd.

Meer weten? Neem contact op via Sieuwke de Vries

Slow Food Utrecht In Gesprek

Slow Food Utrecht in Gesprek Zijn bijeenkomsten met als doel om met Slow Food leden belangstellenden en inhoudsdeskundigen een onderwerp inhoudelijk uit te diepen. Denk aan het belang van een gezonde bodem (in het internationaal jaar van de bodem), peulvruchten (in 2016: het internationaal jaar van de peulvrucht), vis en zeewier. Slow Food Utrecht In Gesprek wordt twee keer per jaar georganiseerd.

Meer weten? Neem contact op via Sieuwke de Vries

Jaarlijkse picknick voor leden

Traditie getrouw vindt elk jaar de Slow Food Utrecht picknick plaats. De picknick is exclusief toegankelijk voor leden van Slow Food Utrecht met als bedoeling elkaar op een ongedwongen manier te ontmoeten. Iedereen maakt een favoriet gerecht klaar en/of neemt een heerlijk drankje mee. En dan is het proeven van elkaars lekkernijen en gezellig wetenswaardigheden uitwisselen. De picknick is altijd om een locatie waar we ook nog wat kunnen leren over ons voedsel.

Meer weten? Neem contact op via Sieuwke de Vries

Slow Food Utrecht voor Professionals

Ben je professioneel actief in de foodsector? Dan zijn de netwerkbijeenkomsten van Slow Food Utrecht voor Professionals echt iets voor jou. Het netwerk bestaat uit leden die professioneel in de foodsector actief zijn en zich daarbij laten inspireren door het Slow Food gedachtegoed. Bijvoorbeeld producenten zoals boeren, tuinders en bakkers, maar ook koks, cateraars, restaurateurs, importeurs en journalisten. We hanteren een dubbele doelstelling: het uitwisselen van producten, kennis en ervaring én het organiseren van activiteiten (excursies, workshops, proeverijen). Er is elk seizoen een professionals bijeenkomst op een interessante locatie (vaak bij één van de leden).

Meer weten? Neem contact op met Ernst Hart.

Slow Food Utrecht Op Pad

Slow Food Utrecht op Pad is de formule waarbij we op een biologische / streekmarkt staan en koken met de producten van de markt. De doelstelling is tweeledig. Enerzijds willen we de producenten helpen met het verkopen van hun waar door er lekkere dingen van te maken en die gratis uit te delen aan de bezoekers van de markt. Anderzijds willen we met de kraam de naamsbekendheid van Slow Food vergroten en mogelijk nieuwe leden werven.

Mee doen? Neem dan contact op met coördinator Rob Withagen.

Slow Food Utrecht Stimuleringsprijs

De Stimuleringsprijs van Slow Food Utrecht wordt jaarlijks uitgereikt aan een Slow Food waardig initiatief (good, clean and fair) dat stimulering behoeft. Naast een geldprijs (t.w.v. 1 euro per lid van Slow Food Utrecht) zorgt het bestuur van Slow Food Utrecht ook voor extra aandacht voor het initiatief in de media en binnen het netwerk van Slow Food Nederland algemeen en Slow Food Utrecht in het bijzonder. De uitreiking vindt plaats op Terra Madre dag (10 december, de verjaardag van Slow Food) tijdens Slow Food Utrecht aan Tafel in regio Utrecht

Meer weten? Neem contact op via Sieuwke de Vries

GEBIED

Community Slow Food Utrecht bestrijkt de gehele provincie Utrecht.

 

CONTACT

Slow Food Markt Vianen groot succes

Eerlijke lokale lokale producten en smaken uit de streek? Op 23 maart konden de bezoekers van de tweede Slow Food Markt Vianen er volop van genieten. De markt was een groot succes en verdient absoluut in de toekomst een vervolg. De markt vond plaats op het terrein van...

Lees meer

Broodnodige hulp gezocht!

Helaas gaan Rob (secretaris) en Reina (media) dit jaar na de Algemene Ledenvergadering op 31 maart stoppen met hun bestuursfunctie bij Slow Food Utrecht. Rob omdat zijn werk steeds meer tijd in beslag gaat nemen, Reina omdat ze een jaar gaat reizen om zo haar...

Lees meer

Tsukémono: snelle groentefermentaties

Zelf groenten fermenteren is geweldig om te doen, goed voor je gezondheid en de resultaten zijn fantastisch. Er zijn al veel boeken over fermenteren geschreven, maar het boek Tsukémono van Slow Food Utrecht-lid Peter van Berckel is uniek. Het maakt niet uit of je nog...

Lees meer

KookaBarra: dé Slow Food eetbar in Utrecht

Heb je in Utrecht KookaBarra al ontdekt? Het is een nieuwe “vogel” uit het nest van Joyce Bielderman en Victor Stukker, eigenaren van Héron op de Schalkwijkstraat. KookaBarra is een eetbar, of op z’n Frans een "bar à manger". Een plek waar je binnen kunt wandelen voor...

Lees meer

De wondere wereld van de walnoot

Een reis door de bijzondere wereld van de Nederlandse teelt van wal- en hazelnoten. Dat was in een notendop de winterbijeenkomst op maandag 14 januari van de Slow Food Utrecht professionals. De leden waren die dag te gast bij Melissa en Rudolf Jan den Beer Portugael...

Lees meer

Leesvoer voor kaasliefhebbers

Nederlanders staan al eeuwen bekend als echte kaaseters, maar zijn we ook kaaskenners? Voor wie meer wil leren over kaas, dan alleen maar weten dat het lekker is, zijn er twee leuke boeken waarmee je je voordeel kunt doen: “Kaaskenner word je zo” en van de...

Lees meer

Roberto Gelato maakt lekkerste vanille-ijs ter wereld!

Blij en trots is Roberto Coletti en terecht, hij won immers deze maand de prestigieuze Coppa d’Oro, de wereldbeker van ijsmakers. Elk jaar in de winter strijden internationale ijsbereiders in Italië om deze gouden beker. Dit jaar was de uitdaging het maken van het...

Lees meer

Boekentip: kookboek van Alice Waters

Eindelijk is het er in het Nederlands: een kookboek van Alice Waters. Ken je haar (nog) niet? Zij is voedselactiviste, chefkok, auteur, Slow Foodie avant la lettre, oprichtster van Slow Food USA en sinds 2002 vicevoorzitter van Slow Food International. Al sinds de...

Lees meer

Aan Tafel bij Oproer: 100% vegan

De Slow Food challenge “the meatless week”: Een ideale gelegenheid voor Slow Food Utrecht om op 7 oktober een Aan Tafel te organiseren bij Brouwerij Oproer. Een aantal jaar geleden hebben bierbrouwers Bart-Jan Hoeijmakers en Mark Strooker de krachten gebundeld en zijn...

Lees meer

10 jaar Slow Food Utrecht professionals

Het Slow Food Utrecht Professionals netwerk bestaat 10 jaar en dat was een feestje waard! Op 15 oktober werd dat gevierd bij Héron Petit Restaurant in Utrecht. Ernst Hart opende de bijeenkomst met de hartelijke groeten van de leden die niet bij deze speciale editie...

Lees meer

De wandelende fijnproever

Wildplukken, er zijn tegenwoordig zoveel mensen die dat doen. Maar wist je dat Ria Loohuizen in Nederland zo’n beetje de eerste was? Zij zoekt en plukt al ruim 30 jaar de lekkerste ingrediënten bij elkaar. Vele daarvan kun je niet eens kopen in de winkel. Zin in zo’n...

Lees meer

Super picknick

Zondag 1 juli was de jaarlijkse picknick van Slow Food Utrecht. En wat voor een! Alles zat mee: de plek, het weer, het eten, het gezelschap. We waren deze keer te gast bij George en Andree Jambroes in Tienhoven. Op de grens van de Bethunepolder (beschermd...

Lees meer

Gids voor zelfvoorzieners, lekkerbekken en verduurzamers

Maar liefst 40.000 voedselpakketten worden in Nederland wekelijks via de Voedselbanken uitgedeeld. Met schroom klopte Mark Janssen in 2013 ook aan bij de Voedselbank. Janssen - bij Slow Foodies bekend van zijn geweldige paddenstoelenboeken – ging tegelijkertijd...

Lees meer

Hennen en haantjes op de Lankerenhof

Tijdens de lentebijeenkomst van de Slow Food Utrecht Professionals waren de leden te gast bij Marjanne en Chris Borren op De Lankerenhof in Voorthuizen. Op hun biologische leghennenbedrijf is veel aandacht voor dierenwelzijn, milieu en mens. Na een korte inleiding...

Lees meer

Leestip: Blijven eten

Hoe kunnen we ons in de toekomst voeden? Dat is de vraag van Lars Charas in het boek “Blijven eten”. Hij staat hierin niet alleen, getuige de verhalen in dit boek, die zeker Slow Foodies zeer zullen aanspreken. ‘De toekomst is dichterbij dan menigeen denkt, dus we...

Lees meer

The Green House Utrecht: toppunt van circulariteit

Utrecht is een bijzonder nieuw restaurant rijker: The Green House. Op 23 april kregen we een rondleiding door het bijzondere pand op de Croeselaan en genoten we in het restaurant van een prima ontbijt. En wat maakt deze nieuwe hotspot zo uniek? Circulariteit. Dat is...

Lees meer

AGENDA 2019

BESTUUR

SLOW FOOD

Sieuwke de Vries

Sieuwke de Vries

Voorzitter & coördinator evenementen

Cathelijne Cras

Communicatie & PR

Ernst Hart

Ernst Hart

Algemeen bestuurslid & coördinator Slow Food Utrecht Professionals