UTRECHT

UTRECHT

Slow Food Utrecht is gestart in 2004 en inmiddels uitgegroeid tot een van de grootste communities van Slow Food Nederland. Wie meedoet met Slow Food Utrecht zet zich in voor het behoud van voedselbiodiversiteit en eetcultuur in Nederland.  Voor onze leden organiseren we diverse activiteiten met als doel kleinschalige producenten, koks en consumenten uit Utrecht en omgeving bij elkaar te brengen. Dankzij deze activiteiten krijgen leden meer kennis over good, clean en fair eten, lokale producten, producenten en productiemethoden. Daarnaast staat genieten centraal: genieten van good, clean en fair eten. Ook reikt het bestuur jaarlijks de Slow Food Utrecht Stimuleringsprijs uit.

ONZE ACTIVITEITEN

Slow Food Utrecht Aan Tafel

Tijdens Slow Food Utrecht aan Tafel zijn we te gast in een restaurant met een keuken waar good, clean en fair eten de basis van het menu vormt…. Dat is de Slow Food gedachte. Uiteraard horen we dan ook het verhaal achter de producten van de restaurateur. Slow Food Utrecht Aan Tafel wordt ongeveer twee keer per jaar georganiseerd.

Meer weten? Neem contact op via Sieuwke de Vries

Slow Food Utrecht In Gesprek

Slow Food Utrecht in Gesprek Zijn bijeenkomsten met als doel om met Slow Food leden belangstellenden en inhoudsdeskundigen een onderwerp inhoudelijk uit te diepen. Denk aan het belang van een gezonde bodem (in het internationaal jaar van de bodem), peulvruchten (in 2016: het internationaal jaar van de peulvrucht), vis en zeewier. Slow Food Utrecht In Gesprek wordt twee keer per jaar georganiseerd.

Meer weten? Neem contact op via Sieuwke de Vries

Jaarlijkse picknick voor leden

Traditie getrouw vindt elk jaar de Slow Food Utrecht picknick plaats. De picknick is exclusief toegankelijk voor leden van Slow Food Utrecht met als bedoeling elkaar op een ongedwongen manier te ontmoeten. Iedereen maakt een favoriet gerecht klaar en/of neemt een heerlijk drankje mee. En dan is het proeven van elkaars lekkernijen en gezellig wetenswaardigheden uitwisselen. De picknick is altijd om een locatie waar we ook nog wat kunnen leren over ons voedsel.

Meer weten? Neem contact op via Sieuwke de Vries

Slow Food Utrecht voor Professionals

Ben je professioneel actief in de foodsector? Dan zijn de netwerkbijeenkomsten van Slow Food Utrecht voor Professionals echt iets voor jou. Het netwerk bestaat uit leden die professioneel in de foodsector actief zijn en zich daarbij laten inspireren door het Slow Food gedachtegoed. Bijvoorbeeld producenten zoals boeren, tuinders en bakkers, maar ook koks, cateraars, restaurateurs, importeurs en journalisten. We hanteren een dubbele doelstelling: het uitwisselen van producten, kennis en ervaring én het organiseren van activiteiten (excursies, workshops, proeverijen). Er is elk seizoen een professionals bijeenkomst op een interessante locatie (vaak bij één van de leden).

Meer weten? Neem contact op met Ernst Hart.

Slow Food Utrecht Op Pad

Slow Food Utrecht op Pad is de formule waarbij we op een biologische / streekmarkt staan en koken met de producten van de markt. De doelstelling is tweeledig. Enerzijds willen we de producenten helpen met het verkopen van hun waar door er lekkere dingen van te maken en die gratis uit te delen aan de bezoekers van de markt. Anderzijds willen we met de kraam de naamsbekendheid van Slow Food vergroten en mogelijk nieuwe leden werven.

Mee doen? Neem dan contact op met coördinator Rob Withagen.

Slow Food Utrecht Stimuleringsprijs

De Stimuleringsprijs van Slow Food Utrecht wordt jaarlijks uitgereikt aan een Slow Food waardig initiatief (good, clean and fair) dat stimulering behoeft. Naast een geldprijs (t.w.v. 1 euro per lid van Slow Food Utrecht) zorgt het bestuur van Slow Food Utrecht ook voor extra aandacht voor het initiatief in de media en binnen het netwerk van Slow Food Nederland algemeen en Slow Food Utrecht in het bijzonder. De uitreiking vindt plaats op Terra Madre dag (10 december, de verjaardag van Slow Food) tijdens Slow Food Utrecht aan Tafel in regio Utrecht

Meer weten? Neem contact op via Sieuwke de Vries

GEBIED

Community Slow Food Utrecht bestrijkt de gehele provincie Utrecht.

 

CONTACT

Super picknick

Zondag 1 juli was de jaarlijkse picknick van Slow Food Utrecht. En wat voor een! Alles zat mee: de plek, het weer, het eten, het gezelschap. We waren deze keer te gast bij George en Andree Jambroes in Tienhoven. Op de grens van de Bethunepolder (beschermd...

Lees meer

Gids voor zelfvoorzieners, lekkerbekken en verduurzamers

Maar liefst 40.000 voedselpakketten worden in Nederland wekelijks via de Voedselbanken uitgedeeld. Met schroom klopte Mark Janssen in 2013 ook aan bij de Voedselbank. Janssen - bij Slow Foodies bekend van zijn geweldige paddenstoelenboeken – ging tegelijkertijd...

Lees meer

Hennen en haantjes op de Lankerenhof

Tijdens de lentebijeenkomst van de Slow Food Utrecht Professionals waren de leden te gast bij Marjanne en Chris Borren op De Lankerenhof in Voorthuizen. Op hun biologische leghennenbedrijf is veel aandacht voor dierenwelzijn, milieu en mens. Na een korte inleiding...

Lees meer

Leestip: Blijven eten

Hoe kunnen we ons in de toekomst voeden? Dat is de vraag van Lars Charas in het boek “Blijven eten”. Hij staat hierin niet alleen, getuige de verhalen in dit boek, die zeker Slow Foodies zeer zullen aanspreken. ‘De toekomst is dichterbij dan menigeen denkt, dus we...

Lees meer

The Green House Utrecht: toppunt van circulariteit

Utrecht is een bijzonder nieuw restaurant rijker: The Green House. Op 23 april kregen we een rondleiding door het bijzondere pand op de Croeselaan en genoten we in het restaurant van een prima ontbijt. En wat maakt deze nieuwe hotspot zo uniek? Circulariteit. Dat is...

Lees meer

Kookboek: Mari plukt de dag

Als groenteliefhebber was ik al dol op de Groentebijbel van Mari Maris, maar dat is slechts een klein boekje vergeleken met het kloeke nieuwe boek “Mari plukt de dag”. Qua formaat en het gewicht van ruim 2 kg lijkt het zelfs meer een koffietafelboek dan een kookboek....

Lees meer

Eerste Slow Food markt Vianen groot succes

Op het terrein van Fort Everdingen barstte zaterdag 24 maart de eerste Slow Food Markt Vianen los. De markt werd officieel geopend door de Wethouder André Landwehr, die aangaf zelf groot voorstander te zijn van ‘good, clean & fair’ producten. Uit handen van Slow Food...

Lees meer

Zelfoogsttuin Kraaybeekerhof start dit voorjaar

Vanaf 28 april kun je als oogstaandeelhouder biodynamisch geteelde groenten en kruiden oogsten op de Zelfoogsttuin van Kraaybeekerhof in Driebergen. De leden van Slow Food Utrecht kregen ter afsluiting van de Algemene Ledenvergadering op 18 maart een rondleiding van...

Lees meer

Actieve food community op Landgoed Eyckenstein

Kort verslag van de 36e bijeenkomst van Slow Food Utrecht Professionals op 8 januari 2018  Na een korte inleiding door Ernst in de Oranjerie op Landgoed Eyckenstein in Maartensdijk werd de eerste presentatie verzorgd door Otto van Boetzelaer, wiens familie het...

Lees meer

Scharrelen als een reiger bij Héron

Alleen ingrediënten uit het seizoen en lokaal verkrijgbaar. Met dit voor ogen zochten Victor Stukker en Joyce Bielderman naar een geschikte plek voor hun restaurant. Ze streken neer op de Schalkwijkstraat in Utrecht. September 2016 ging Héron Petit Restaurant open....

Lees meer

AGENDA 2018

BESTUUR

SLOW FOOD

Sieuwke de Vries

Sieuwke de Vries

Voorzitter & coördinator evenementen

Rob Withagen

Rob Withagen

Secretaris & coördinator Slow Food Utrecht op Pad

Bert Meinders

Bert Meinders

Penningmeester

Ernst Hart

Ernst Hart

Algemeen bestuurslid & coördinator Slow Food Utrecht Professionals

Reina van Bruggen

Reina van Bruggen

Public relations