fbpx

GROENE HART

Genieten van good, clean en fair eten uit de eigen streek is een feest. Slow Food Groene Hart laat consumenten (beter) kennis maken met producten die zijn geproduceerd in het Groene Hart. Geproduceerd met respect voor mens en aarde, met aandacht voor smaak en kwaliteit, waarbij producenten een eerlijke vergoeding moeten krijgen voor hun werk. Wij zijn niet alleen geïnteresseerd in ambachtelijke producten, maar ook in het verhaal achter de producten, de herkomst, de productiewijze en de economische en politieke context. Slow Food pleit voor het behoud van biodiversiteit en een milieuvriendelijke productiewijze.

Wij zetten ons in voor producten die in de Ark van de Smaak erkend zijn of eventueel kunnen toetreden tot de Ark. Door middel van o.a. het organiseren van en deelnemen aan streekmarkten laten wij Slow Food en niet-Slow Foodleden, consumenten en producenten met elkaar kennismaken. Tijdens Proef en Beleef-activiteiten wordt extra aandacht besteed aan een producent of product, door middel van ontmoetingen, proeverijen en rondleidingen op locatie, een leerzame en leuke activiteit voor jong en oud. Volg de Slow Food slak door het Groene Hart!

GEBIED

Het Groene Hart is een uniek en erkend landschap, gelegen tussen steden als Amsterdam, Rotterdam en Utrecht in de provincies Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht. Het kenmerkende landschap bestaat uit veengebieden, uitgestrekte weiden, grote plassen, historische stadjes, forten en veel boerderijen.

 

CONTACT

Tuin van de toekomst

In de 17e eeuw speelde zich in Zuid-Holland, met name in de regio Leiden, een ware voedselrevolutie af. De voedselvraagstukken van vandaag vragen, net als in de zeventiende eeuw, de inzet van innovatie en vakmanschap om onze relatie met voedsel te vernieuwen. Urgente...

Lees meer

Schotse trots in het groen

“Spannend om helemaal op een andere manier te gaan boeren en ons te richten op een eerlijk systeem waar boer en dier met respect behandeld worden. Maar wie niet durft te bewegen blijft gewoon staan”, zo schreef Gerline Lekkerkerker van boerderij Neder-Oudland ons. In...

Lees meer

Rechtstreex verovert het Groene Hart

Boodschappen doen bij de boer leek tijdens de coronaperiode even het nieuwe normaal te worden. Maar nu we weer naar het werk gaan en oude gewoontes oppakken, lijkt dat helaas niet door te zetten. Maar de aanhouder wint, want… Rechtstreex verovert het Groene Hart Voor...

Lees meer

.. een kijkje in de keuken van de koksopleiding

Steeds meer mensen zien het belang van het gebruik van streek- en seizoensproducten. Hoe korter de weg van de producten van de producent naar de consument, des te beter voor mens en milieu. Slow Food wil ook het gebruik van streekproducten in de horeca stimuleren....

Lees meer

Slow Food Groene Hart zoekt bestuurslid

Als het mogelijk is willen we in het voorjaar als Slow Food Groene Hart weer een ALV organiseren. Tijdens deze ALV zal Bas van Eekhout, bestuurslid van het eerste uur, aftreden als penningmeester van Slow Food Groene Hart. We hebben genoeg plannen voor 2022, maar alle...

Lees meer

Restaurant Kom Eten

Paulien van Wieringen en Kenneth Tjong Ayong runnen samen hun restaurant in Hoogmade met een uitnodigende naam… KOM ETEN Dat lijkt ons best een goed idee! En omdat Kom Eten ook Slow Food lid is, maken we graag een afspraak. Na een week regen en duimen voor terrasweer,...

Lees meer
HOEVE KAZAN GAAT CROWDFUNDEN EN JIJ KUNT MEEDOEN

HOEVE KAZAN GAAT CROWDFUNDEN EN JIJ KUNT MEEDOEN

Eindelijk… na meer dan een jaar gepraat, geteken, gereken (met name stikstof) en gewacht te hebben, rolde er bij de gemeente toch een goedkeuring uit. We (Hoeve Kazan) zijn dolblij dat we eindelijk verder kunnen bouwen aan onze droom om nog duurzamer te kunnen boeren....

Lees meer

De Bonte Weide – Geiten en nog veel meer

Deze keer op naar Stolwijk, midden in de Krimpenerwaard. Het is een warme dag en gelukkig heeft eigenaar Mart-Jan de Jong van De Bonte Weide een mooi, met tentdoek overspannen plekje op het erf uitgekozen voor ons gesprek. Wie Stolwijk hoort, denkt aan kaas. Maar dat...

Lees meer

Slow van A tot Z: Asperges uit Zuid Holland!

Is Aspergehof Noordam de enige teler in ons Groene Hart? Helemaal met zekerheid durven we het niet te zeggen. Voor ons is Guusta Noordam in ieder geval geen onbekende – als Slow Food Groene Hart zijn we al eens eerder bij haar op bezoek geweest. Onlangs is Guusta lid...

Lees meer

Schaapskooi Ottoland – met de schapen buiten de kooi

Het is alweer een tijd terug dat we op bezoek gingen bij Huug en Cocky Hagoort. Het was januari 2020, nog winter, corona was nog ver van ons bed. Het bedrijf moest daarna dicht voor bezoekers, maar gelukkig kon Huug vorige zomerperiode met de schapen wel naar buiten....

Lees meer

Wil je helpen oude bonenrassen uit de Ark te behouden?

De Hortus Populus, een pluk- en oogsttuin, in Bodegraven heeft het afgelopen seizoen in samenwerking met Slow Food Groene Hart diverse bonen uit de Ark van de Smaak geteeld. Met als doel deze oude rassen te vermeerderen en ze daarmee voor de toekomst te behouden. Het...

Lees meer
Vacature: Stichting Boeren Goudse Oplegkaas zoekt secretaris

Vacature: Stichting Boeren Goudse Oplegkaas zoekt secretaris

Ben je dol op ambachtelijk gemaakte oude boerenkaas, heb je hart voor Slow Food en wil je de uitdaging aan gaan om Boeren Goudse Oplegkaas op de (online) kaart te zetten? Dan is Stichting Boeren Goudse Oplegkaas op zoek naar jou! Over Stichting Boeren Goudse Oplegkaas...

Lees meer
Warmond vraagt aandacht voor historische koeienrassen

Warmond vraagt aandacht voor historische koeienrassen

Levend Erfgoed route: wandelen of fietsen langs boeren, horeca en lokale winkels Warmondse boeren presenteren in samenwerking met Stichting Warmond aan de Kaag een wandel-/fietsroute om aandacht te vragen voor historische Hollandse koeienrassen, zoals Blaarkoppen en...

Lees meer
Weiland op een eiland

Weiland op een eiland

Kaasmaker Marije van der Poel over good, clean en fair kaasmaken   Op een eiland in de Kagerplassen in Rijpwetering (Zuid-Holland) staan zo’n 150 koeien te grazen. Althans, een groot deel van het jaar. Handig is het misschien niet om je koeien te houden op een...

Lees meer

Lamsvlees Schaapskooi Ottoland Groene Hart streekproduct 2019

Lamsvlees van de Schaapskooi Ottoland gekozen tot Groene Hart streekproduct 2019 Op 6 december 2019 tijdens de finale van de Verkiezing Groene Hart streekproduct 2019 is lamsvlees van de Schaapskooi uit Ottoland gekozen tot Groene Hart streekproduct van het jaar. Een...

Lees meer

Verkiezing Groene Hart Streekproduct 2019

In de periode van dinsdag 15 oktober t/m zondag 24 november stellen een 4-tal restaurants in het Groene Hart een aantrekkelijk 4-gangen menu samen waarin per gang een of meer streekproducten zijn verwerkt. Zij kiezen deze producten uit het grote aanbod dat het Groene...

Lees meer
Lakenvelders krijgen wederom waardering

Lakenvelders krijgen wederom waardering

Weer een Lakenvelderwinkel erbij! Afgelopen vrijdag werd in het Groene Hart in Warmond bij Leiden temidden van de vaarten, sloten en andere wateren een nieuwe deelnemer van het Lakenvelder Presidium welkom geheten. Tekst // René Zanderink Beeld // Slow Food Groene...

Lees meer
SLOW FOOD GROENE HART OOGSTMARKT

SLOW FOOD GROENE HART OOGSTMARKT

Op zaterdag 22 september en zondag 23 september organiseert Slow Food Groene Hart weer een Oogstmarkt op het terrein van stichting GoudAsfalt in Gouda. Een streekmarkt met meer dan 25 kramen. Kramen met producenten en bereiders die een palet van producten uit de...

Lees meer

AGENDA

BESTUUR

SLOW FOOD

Carla Glorie

Carla Glorie

Voorzitter

Carla Wijnnobel

Carla Wijnnobel

Secretaris

Bas van Eekhout

Bas van Eekhout

Penningmeester

Marjolein Simons

Marjolein Simons

Algemeen bestuurslid

Stefanie Witte

Stefanie Witte

Algemeen bestuurslid