De Hortus Populus, een pluk- en oogsttuin, in Bodegraven heeft het afgelopen seizoen in samenwerking met Slow Food Groene Hart diverse bonen uit de Ark van de Smaak geteeld. Met als doel deze oude rassen te vermeerderen en ze daarmee voor de toekomst te behouden.

Het gaat om de Leidse hanger, een tuinboon, die je van januari tot april kunt zaaien. De Soldatenboon (of Heilige boon), een droog boon die je in oktober oogst om ze verder te laten drogen, zodat je ze in de winter kunt eten, je zaait ze in mei-juni. De Stiense boon (of Piet Hein boon), deze zaai je eind april, je kunt de peulen in juni-juli oogsten, maar je kunt ze ook laten hangen om de bonen vers te eten in september of ze oogsten in oktober om als droogboon te gebruiken. Het zijn niet alleen lekkere bonen, ze hebben ook een mooie naam en er hoort een verhaal bij.

Afgelopen jaar zijn de bonen geoogst en deze willen we graag verder verspreiden.

Wil je bijdragen aan het in stand houden van deze bonen en daarbij aan de biodiversiteit? Neem dan contact op met Esther van den Bor van de Hortus Populus. Zij zal zorgen dat je de zaden krijgt. Zaai deze in je (moes)tuin, oogst en droog een gedeelte en geef ze weg aan moestuinvrienden. Op deze manier dragen wij ons steentje bij aan het behoud van wat verloren dreigt te gaan.

We zouden het leuk vinden als je foto’s maakt van je gezaaide zaden en deze post op FB of naar ons mailt (welkom@slowfoodgroenehart.nl).

vlnr: Stiense boon/Leidse hanger/Heilige Boon

Tekst // Slow Food Groene Hart
Foto’s // Carla Glorie

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF

=

 

EN ONTVANG EEN RECEPT UIT

DE ARK VAN DE SMAAK!