VEELGESTELDE VRAGEN

Wat betekent good, clean en fair ?

Slow Food zet zich wereldwijd in voor good, clean & fair food for everyone. Dat betekent: kwalitatieve producten, die zo min mogelijk impact hebben op de natuur met een eerlijke prijs voor de producent; toegankelijk voor iedereen.

 

Wanneer is Slow Food opgericht?

Slow Food is opgericht in 1989 in Italië, onder leiding van Carlo Petrini, als antwoord op fast food en het verdwijnen van lokale voedseltradities. Nu is Slow Food een brede internationale beweging die zich inzet voor een good, clean & fair voedselsysteem voor iedereen.

Welke organisatiestructuur heeft Slow Food Nederland?

Slow Food Nederland is een grassroots beweging en werkt in een verenigingsvorm met ongeveer 3000 leden. Dat betekent dat we werken aan thema’s die vanuit de beweging komen, ook kan iedereen die zich thuis voelt bij onze beweging een eigen community starten.

Hoe word ik lid?
[link naar lidmaatschap formulier]
Privacy

Door middel van een privacyverklaring geven de Vereniging Slow Food Nederland en de bij haar aangesloten communities duidelijkheid over hoe zij persoonsgegevens verzamelen en beheren. Bekijk onze privacyverklaring hier.

Hoe kan ik mij aanmelden voor de nieuwsbrief?

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief


Wat zijn Slow Food communities?

Slow Food Nederland is een grassroots beweging, dat betekent dat iedereen die zich thuis voelt bij Slow Food een eigen community kan starten in de eigen stad of streek. Communities dragen de Slow Food gedachte uit door het organiseren van eigen evenementen op lokaal niveau. In Nederland zijn er op dit moment 19 Slow Food communities.

 

Wat is de Slow Food Chefs Alliantie?

De Slow Food Chefs Alliantie is een netwerk van chefs die zich iedere dag inzetten voor good, clean en fair voedsel door lokale, duurzame (Ark van de Smaak-)producten op de kaart te zetten.

Wat is de Ark van de Smaak?

De Ark van de Smaak is een internationale lijst van kleinschalige kwaliteitsproducten die dreigen te verdwijnen als gevolg van industriële, grootschalige productie. We nodigen iedereen uit om deze producten te beschermen door ze juist weer te kopen en te eten.

Waar moet een Ark van de Smaak-product aan voldoen?

1Voor opname in de Ark van de Smaak komen voedsel producten in aanmerking. Denk hierbij aan Nederlandse (regionale) producten van plant-variëteiten, inlandse diersoorten en wilde soorten (maar uitsluitend als dat specifiek verbonden is met een oogstmethode of verwerkingstechniek) en verwerkte producten (vleeswaren, kaas, drank, etc.)
2. 
Producten moeten over een specifiek kwaliteit beschikken m.b.t. smaak. Smaakkwaliteit wordt in dit verband gedefinieerd in de context van lokale tradities en gebruiken.
3. Producten moeten verbonden zijn aan een specifiek gebied; een herinnering of identiteit van een groep en lokale, traditionele kennis.
4.
 Producten moeten in kleine hoeveelheden geproduceerd worden.
5.
Producten moeten in hun bestaan bedreigd worden.

Wie kan een product nomineren voor de Ark van de Smaak?

Iedereen kan een product nomineren voor de Ark van de Smaak. Hiervoor hoef je geen expert te zijn of lid van Slow Food. Het product kan uit de eigen regio of het eigen land komen, maar ook een product dat je tijdens je vakantie hebt gezien en geproefd, kan worden genomineerd. Het is verstandig van te voren contact op te nemen met de Ark van de Smaak commissie om te voorkomen dat je een product nomineert dat eerder als is afgewezen. Je kan een product nomineren voor de Ark van de Smaak via het nominatie-formulier.[link naar nominatie formulier/pagina]

Wat zijn Slow Food Presidia?

Zowel internationaal als in Nederland werkt Slow Food aan het Presidium project.
Een Presidium is een samenwerkingsverband tussen een groep producenten rondom eenzelfde product en/of productiemethode. Producten zijn onderdeel van de Ark van de Smaak. Samen houden de leden van het Presidium het product, de productiemethode en/of een bijbehorend ecosysteem in leven.
Bekijk alle Presidia wereldwijd

 

Hoe start je een Slow Food Presidium?
Producenten besluiten onderling of zijn een Presidium rondom hun producten willen vormen. De aanvraag wordt gedaan door het Presidium Nomination Form in te vullen, waarbij algemene informatie wordt gevraagd. Deze aanvraag wordt vervolgens via de Ark van de Smaak commissie ingestuurd naar the Slow Food Foundation for Biodiversity in Italië.

 

 

Als de aanvraag compleet en ontvankelijk is, bestaat de volgende stap uit een bezoek aan de lokale coördinatoren en geïnteresseerde producenten. De delegatie bestaat uit Nederlandse en Italiaanse experts.  Dit bezoek heeft tot doel een goed beeld te krijgen van de lokale situatie, om het potentieel van het product te leren kennen en de mogelijke problemen te identificeren.

Hierna wordt een productieprotocol opgesteld, volgens de regels van the Slow Food Foundation for Biodiversity voor de verschillenden productcategorieën. In dit productieprotocol wordt gedetailleerd beschreven hoe en onder welke voorwaarden het product geproduceerd wordt. Dit productieprotocol moet door the Slow Food Foundation for Biodiversity in Italië worden goedgekeurd.

Neem voor meer informatie contact op via: arkvandesmaak@slowfood.nl

Wat is SFYN/Slow Food Youth Network?
SFYN is het jongerennetwerk van Slow Food. Net als Slow Food, is SFYN een wereldwijd netwerk van jongeren die zich inzetten voor een good, clean & fair voedselsysteem. In Nederland is het eerste Slow Food Youth Network opgericht in 2009. SFYN is een eigen vereniging onder leiding van directeur Jorrit Kiewik en organiseert diverse evenementen, projecten en campagnes. Kijk voor meer informatie op www.slowfoodyouthnetwork.nl

 

 

*SFYN Nederland heette voorheen Youth Food Movement

Hoe wordt Slow Food gefinancierd?
Slow Food Nederland werkt voor het overgrote deel met vrijwilligers. Het merendeel van onze inkomsten bestaat uit ledengeld. Op dit moment ontvangt Slow Food Nederland geen subsidie.
Kan ik het Slow Food logo gebruiken?

De logo’s van Slow Food zijn geregistreerde merknamen en mogen niet door derden worden gebruikt. Wil jij met je organisatie of bedrijf laten zien dat je Slow Food steunt? Neem dan contact met ons op voor een speciaal ‘Wij steunen Slow Food’-logo.

IBAN en BIC

IBAN is de afkorting voor International Bank Account Number en bestaat uit achttien letters en cijfers.  Je vindt je IBAN op je bankafschriften en op je betaalpas. Slow Food’s IBAN is NL91 RABO 0116554878

BIC is een code voor internationale betalingen (Bank Identifier Code, ook wel SWIFT-adres genoemd). Als je geld wilt overmaken naar een ontvanger buiten Europa, kan het zijn dat je een BIC nodig hebt.
Slow Food’s BIC is RABONL2U

Lidmaatschap opzeggen
Het opzeggen van je Slow Food lidmaatschap kan uiterlijk vier weken voor het einde van het lidmaatschapsjaar. Dus eindigt je lidmaatschapsjaar per 1 oktober, dan moet de opzegging vier weken vóór 1 oktober door onze administratie zijn ontvangen. Tussentijdse beëindiging is niet mogelijk, gedeeltelijke restitutie van het lidmaatschapsgeld ook niet.
Opzeggen kan via een mail naar administratie@slowfood.nl of per brief naar Postbus 81023, 3009 GA Rotterdam. Je ontvangt dan een bevestiging van de opzegging.