Chefs Alliantie

SERVE IT TO SAVE IT

De Slow Food Chefs Alliantie is een netwerk van koks die zich sterk maken voor good, clean en fair food. Ze werken bijvoorbeeld met lokale en duurzame ingrediënten, gaan voor no-waste, bereiden van nose-to-tail en/of koesteren hun liefde voor producten uit de Ark van de Smaak: authentiek regionale gewassen en rassen die tot ons culinair erfgoed behoren, gemaakt door kleinschalige producenten. Serve it to save it, is het idee.

Koks nemen deel aan de Chefs Alliantie om hun landelijke en internationale netwerk van Slow Food chefs te versterken, om samen met kleinschalige producenten te werken aan een beter voedselsysteem, om de verhalen van de bijzondere herkomst van het eten over te brengen op de gasten én om zich te onderscheiden. Tegelijk maakt het brede publiek kennis met verrukkelijke streekgerechten en de rijkdom van onze agrobiodiversiteit.

De Slow Food Chefs Alliantie bestaat uit drie groepen koks:

PIONIERS

De Pioniers zijn koks die het Slow Food gedachtegoed actief uitdragen en in het menu met producten uit de Ark van de Smaak werken. Pioniers mogen het Slow Food logo in hun zaak vermelden en zij worden gepromoot via de verschillende Slow Food communicatiekanalen. Pioniers worden geselecteerd door de Chefs Alliantie commissie.

 

AMBASSADEURS

Ambassadeurs dragen het Slow Food gedachtegoed eveneens uit. De principes van good, clean en fair food zijn doorgevoerd in de keuken en uitgelegd in het menu. Ook zij mogen het Slow Food logo gebruiken.

SUPPORTERS

De Supporters van de Alliantie zijn koks die geloven in het gedachtegoed van Slow Food en dit een warm hart toedragen. Via de Alliantie doen zij kennis, ervaring en netwerken op en steunen zij het platform. Jonge koks van SFYN betalen een lagere bijdrage.

VERHALEN

Verslag: Slow Food Chefs Alliantie vs. Ansjovis

Afgelopen maand ondernam de Slow Food Chefs Alliantie de eerste fieldtrip van 2018 naar Bergen op Zoom, geïnspireerd door Slow Fish (het Slow Food netwerk dat zich inzet voor duurzamere visserij) om daar in de wereld van de Nederlandse ansjovis te duiken. Lees...

Ik hou van ouwe mannen

Meer dan tien jaar geleden, in 2007, richtte ze samen met Ria Olijslager de Slow Food-afdeling in de Achterhoek op. Zo lang ze zich kan heugen verwerkt en eet ze dier en plant van kop tot kont, dan wel van schil tot pit. En ze is de ‘beschermheilige’ van alle...

CHEFS OVER SLOW FOOD
Geert Burema

Geert Burema

Chef Restaurant Merkelbach

“Ik kook al 30 jaar in keukens in en om Amsterdam. 8 jaar geleden ben ik restaurant Merkelbach gestart in het 17de eeuwse Huize Frankendael, het laatste buitenhuis van Amsterdam. Ik besteedde altijd al veel aandacht aan de inkoop van kwaliteits-ingrediënten voor ons menu. Ook vind ik het belangrijk om goed contact te hebben met mijn leveranciers en de producenten van de producten die ik gebruik. Dat zou voor iedere chef vanzelfsprekend moeten zijn, daarom ben ik mede-initiatiefnemer van de Slow Food Chefs Alliantie in Nederland.”

Josua Oechies

Josua Oechies

Chef Bistronomie Vidiveni

“Ik hou van het samenwerken en uitwisselen binnen Slow Food, met zowel chefs als producenten. Samen zetten we ons in voor een verregaand besef van seizoensgebonden en lokaal eten. Als je bij Vidiveni komt eten, wil ik dat je, bijvoorbeeld in december, de lokale winter proeft. Dat kan ik door samen te werken met onze ´local heroes´, allemaal lokale producenten. Als chef ben je een beetje van alles; bakker, slager, boer, etc. Maar die producenten besteden hun hele leven aan het doen van één ding! Daarom kijk ik misschien nog wel meer naar hen voor inspiratie dan naar andere chefs. En dat vind ik allemaal binnen Slow Food.”

Joris Bijdendijk

Joris Bijdendijk

Chef RIJKS®

“Trots ben ik op alle traditionele producenten van de lage landen. Helaas is het voor sommige van hen vijf voor twaalf en daarom moeten we blijven opstaan en vechten voor de biodiversiteit in ons land. Dat doen we bij Rijks® en dat moeten we blijven doen met Slow Food.”

VIND EEN ALLIANTIE-CHEF BIJ JOU IN DE BUURT

De Slow Food Chefs Alliantie is een internationaal netwerk dat is opgericht in 2009 en heeft meer dan 400 leden in 19 landen.
Bekijk de kaart en ontdek Nederlandse chefs die zijn aangesloten bij de Chefs Alliantie.

Chef Marnetta Braks

Restaurant: De Hofkaemer
Hof 18, Bergeijk
0497-571396

Chef Joris Bijdendijk

Restaurant: Rijks®
Museumstraat 2, Amsterdam
020-6747557

Chef Roland Vrijmoet

Restaurant: In geuren en kleuren
Oud Kleefsebaan 102, Berg en Dal
024-3225555

Chef Josua Ochies

Restaurant: Vidiveni
Jufferenwal 17, Zwolle
038 421 1995

Chef René van der Veer

Restaurant: De Veldkeuken
Koningslaan 11, Bunnik
030-2542463

Chef Geert Burema

Restaurant: Merkelbach
Middenweg 72, Amsterdam
020-4233930

Chef Fabio Antonini

Restaurant: Pianeta Terra
Beulingstraat 7, Amsterdam
020-6261912

Chef Nel Schellekens

Restaurant: De Gulle Waard
Meester A.th. ten Houtenlaan 4, Winterswijk
0543-513133

Chef Barbara Geertsema

Restaurant: ’t Ailand
Haven 49, Lauwersoog
0519-349033

Chef Theo Sigmond

Restaurant: De Steenen Tafel
Weg achter het Bos 1, Arnhem
026-4435313

Chef Willem Schaafsma

Restaurant: Eindeloos
Korfmakersstraat 17, Leeuwarden
058-2130835

Chef Martijn Korving

Restaurant: Zino Urban Bistro
Zwaanshals 265, Rotterdam
010-4660303

Chef Ben Aerts

Restaurant: De Zwaan
Grote Markt 4, Venray
047-8513400
www.hotel-de-zwaan.nl

Chef Peter-Paul van den Breemen

Restaurant: Food from the Woods
Helfrichstraat 33, Apeldoorn
06-37335332

Chefs Anner en Reinier

Restaurant: De Dyck
Woudsedijk-Zuid 43, Woubrugge
0172-500590
www.dedyck.nl

Chef Evert van Dilst

Restaurant: Proeflokaal d’Ouwe Smisse
Breedveld 3, Zonnemaire
0111-402932
www.ouwesmisse.nl

Chef Thomas de Rijke

Restaurant: Op Hodenpijl
Rijksstraatweg 20, Schipluiden
015-3801840
www.ophodenpijl.nl

Chef Kenneth Tjong Ayong

Restaurant: Kom Eten
Kerkstraat 22, Hoogmade
071-5012220
www.kometeninhoogmade.nl

Chef Leendert Scholtus

Zelfstandig werkend kok bij restaurant Arash
Groningerweg 50, Peize
www.restaurantarash.nl
050-3644257

Chef Dennis Rerink

Restaurant: Erfgoed Bossem
Dorpsstraat 7, Lattrop-Breklenkamp
541–221392
www.bossem.nl

Chef Jean Thoma

Restaurant: Sjuut
Dorpsstraat 74, Schinnen
046-4431767
www.sjuut.nl

Chef Sjanie de Geus

Restaurant: De Watergeus
Simon van Capelweg, Noorden
0172-408398
www.dewatergeus.nl

Chef Michael van der Kroft

Restaurant: Bij Petit
Oude Straat 2, Bruinisse
0111-820397
www.bijpetit.nl

Chef Martin Berkelmans

Restaurant: Pollevie
Hofvijver 2B, ’s Hertogenbosch
073-5184646
www.pollevie.nl

Chef DP Arkenbout

Restaurant: Pollevie
Zijpe 1, Bruinisse
0111-481228
devluchthaven.nl

Chef Dionne van Zijl

Zelfstandig werkend kok

Linkedin

OOK DEELNEMEN AAN DE CHEFS ALLIANTIE?

Zet jij ook graag good, clean & fair food op de kaart en wil jij je als kok aansluiten bij het netwerk van de Slow Food Chefs Alliantie? Laat dan je emailadres achter en dan nemen wij contact met je op.

13 + 9 =