Chefs Alliantie

SERVE IT TO SAVE IT

De Slow Food Chefs Alliantie is een netwerk van koks die zich sterk maken voor good, clean en fair food. Ze werken bijvoorbeeld met lokale en duurzame ingrediënten, gaan voor no-waste, bereiden van nose-to-tail en/of koesteren hun liefde voor producten uit de Ark van de Smaak: authentiek regionale gewassen en rassen die tot ons culinair erfgoed behoren, gemaakt door kleinschalige producenten. Serve it to save it, is het idee.

Koks nemen deel aan de Chefs Alliantie om hun landelijke en internationale netwerk van Slow Food chefs te versterken, om samen met kleinschalige producenten te werken aan een beter voedselsysteem, om de verhalen van de bijzondere herkomst van het eten over te brengen op de gasten én om zich te onderscheiden. Tegelijk maakt het brede publiek kennis met verrukkelijke streekgerechten en de rijkdom van onze agrobiodiversiteit.

De Slow Food Chefs Alliantie bestaat uit drie groepen koks:

PIONIERS

De Pioniers zijn koks die het Slow Food gedachtegoed actief uitdragen en in het menu met producten uit de Ark van de Smaak werken. Pioniers mogen het Slow Food logo in hun zaak vermelden en zij worden gepromoot via de verschillende Slow Food communicatiekanalen. Pioniers worden geselecteerd door de Chefs Alliantie commissie.

Als pionier betaal je €250 per jaar, dit is inclusief lidmaatschap van Slow Food.

 

AMBASSADEURS

Ambassadeurs dragen het Slow Food gedachtegoed eveneens uit. De principes van good, clean en fair food zijn doorgevoerd in de keuken en uitgelegd in het menu. Ook zij mogen het Slow Food logo gebruiken.

Als ambassadeur betaal je €250 per jaar, dit is inclusief lidmaatschap van Slow Food.

SUPPORTERS

De Supporters van de Alliantie zijn koks die geloven in het gedachtegoed van Slow Food en dit een warm hart toedragen. Via de Alliantie doen zij kennis, ervaring en netwerken op en steunen zij het platform. Jonge koks van SFYN betalen een lagere bijdrage.

Als supporter betaal je €100 per jaar, dit is inclusief lidmaatschap van Slow Food.

VERHALEN

Zomerdessert: amandelcake met compote van Champagne Rode Rabarber

Op een zonnige zomerdag verwen je jezelf of iemand anders het best met de zoetzure smaak van rabarber. Ondanks dat mei dé maand van de rabarber is, kan het staartje van het seizoen, in juli, nog verrassend lekkere rabarbers opleveren. Hup, de keuken in dus! Tekst //...

Het Keunenhuis: van ossenpeer en Benny de beer

Het is ruim een jaar geleden dat we kop-tot-kont chef Nel Schellekens spraken over haar plannen voor een culinaire proeftuin en ‘no waste-keuken’ in en om het Keunenhuis in Winterswijk-Woold. Na drie jaar plannen maken begon afgelopen september de verbouwing. Hoog...

Voedsel is geen accessoire, ofzo!

Met Halloween serveerde hij kraai in een uitverkocht restaurant, hij bakt dagelijks vers brood van eigen desem en zijn gasten maken geen schijn van kans om het etablissement te verlaten zonder dat ze het verhaal achter alle producten hebben gehoord. Het was dan ook...

Videoportret Alliantie chef: Roland Vrijmoet

Op een steenworp afstand van Nijmegen, op de bosrijke heuvels van Groesbeek, vind je Restaurant 'In Geuren en Kleuren'. Hier kookt Slow Food Alliantie Chef, Roland Vrijmoet, met seizoensgebonden en lokale ingrediënten. "Duurzaam en lokaal werken zit in je genen. Voor...

CHEFS OVER SLOW FOOD
Geert Burema

Geert Burema

Chef Restaurant Merkelbach

“Ik kook al 30 jaar in keukens in en om Amsterdam. 8 jaar geleden ben ik restaurant Merkelbach gestart in het 17de eeuwse Huize Frankendael, het laatste buitenhuis van Amsterdam. Ik besteedde altijd al veel aandacht aan de inkoop van kwaliteits-ingrediënten voor ons menu. Ook vind ik het belangrijk om goed contact te hebben met mijn leveranciers en de producenten van de producten die ik gebruik. Dat zou voor iedere chef vanzelfsprekend moeten zijn, daarom ben ik mede-initiatiefnemer van de Slow Food Chefs Alliantie in Nederland.”

Josua Oechies

Josua Oechies

Chef Bistronomie Vidiveni

“Ik hou van het samenwerken en uitwisselen binnen Slow Food, met zowel chefs als producenten. Samen zetten we ons in voor een verregaand besef van seizoensgebonden en lokaal eten. Als je bij Vidiveni komt eten, wil ik dat je, bijvoorbeeld in december, de lokale winter proeft. Dat kan ik door samen te werken met onze ´local heroes´, allemaal lokale producenten. Als chef ben je een beetje van alles; bakker, slager, boer, etc. Maar die producenten besteden hun hele leven aan het doen van één ding! Daarom kijk ik misschien nog wel meer naar hen voor inspiratie dan naar andere chefs. En dat vind ik allemaal binnen Slow Food.”

Joris Bijdendijk

Joris Bijdendijk

Chef RIJKS®

“Trots ben ik op alle traditionele producenten van de lage landen. Helaas is het voor sommige van hen vijf voor twaalf en daarom moeten we blijven opstaan en vechten voor de biodiversiteit in ons land. Dat doen we bij Rijks® en dat moeten we blijven doen met Slow Food.”

VIND EEN ALLIANTIE-CHEF BIJ JOU IN DE BUURT

De Slow Food Chefs Alliantie is een internationaal netwerk dat is opgericht in 2009 en heeft meer dan 400 leden in 19 landen.
Bekijk de kaart en ontdek Nederlandse chefs die zijn aangesloten bij de Chefs Alliantie.

Chef Marnetta Braks

Restaurant
De Hofkaemer
Hof 18
5571 CC
Bergeijk (Noord-Brabant)

Telefoonnummer

0497-571396

Website

Chef Joris Bijdendijk

Restaurant
Rijks®
Museumstraat 2
1071 XX
Amsterdam

Telefoonnummer

020-6747557

Website

Chef Roland Vrijmoet

Restaurant
In geuren en kleuren
Oud Kleefsebaan 102
6571 BJ
Berg en Dal

Telefoonnummer

024-3225555

Website

Chef Josua Oechies

Restaurant
Vidiveni
Jufferenwal 17
8011 LE
Zwolle

Telefoonnummer

038 4211995
Website

Chef René van der Veer

Restaurant
De Veldkeuken
Koningslaan 11
3981HD
Bunnik

Telefoonnummer

030-2542463

Website

Chef Geert Burema

Restaurant
Merkelbach
Middenweg 72
1097 BS
Amsterdam

Telefoonnummer

020-4233930

Website

Chef Fabio Antonini

Restaurant
Pianeta Terra
Beulingstraat 7
1017 BA
Amsterdam

Telefoonnummer

020-6261912

Website

Chef Nel Schellekens

Restaurant
Het Keunenhuis
Wooldseweg 127
7108 AA
Winterswijk
Telefoonnummer
0543-513133 / 06 538 027 87

Website

Chef Barbara Geertsema

Restaurant
’t Ailand
Haven 49
9976 VN
Lauwersoog

Telefoonnummer

0519-349033

Website

Chef Theo Sigmond

Restaurant
De Steenen Tafel
Weg achter het Bos 1
6822 LV
Arnhem

Telefoonnummer

026-4435313

Website

Chef Willem Schaafsma

Restaurant
Eindeloos
Korfmakersstraat 17
8911 LA
Leeuwarden

Telefoonnummer

058-2130835

Website

Chef Ben Aerts

Restaurant
De Zwaan
Grote Markt 4
5801 BL
Venray

Telefoonnummer
047-8513400

Website
www.hotel-de-zwaan.nl

Chef Peter-Paul van den Breemen

Restaurant
Food from the Woods
Helfrichstraat 33
7311JB
Apeldoorn

Telefoonnummer
06-37335332

Website
http://www.foodfromthewoods.nl/

Chefs Anner en Reinier

Restaurant
De Dyck
Woudsedijk-Zuid 43
2481 NB
Woubrugge

Telefoonnummer
0172-500590

Website
www.dedyck.nl

Chef Evert van Dilst

Restaurant
Proeflokaal d’Ouwe Smisse
4316 BA
Breedveld 3
Zonnemaire

Telefoonnummer
0111-402932

Website
www.ouwesmisse.nl

Chef Kenneth Tjong Ayong

Restaurant
Kom Eten
Kerkstraat 22
2355 AE
Hoogmade

Telefoonnummer
071-5012220

Website
www.kometeninhoogmade.nl

Chef Leendert Scholtus

Zelfstandig werkend kok bij restaurant Arash
Groningerweg 50
9321 TC
Peize (Drenthe)

Telefoonnummer
050-3644257

Website
www.restaurantarash.nl

Chef Martin Hofte

Restaurant
Erfgoed Bossem
Dorpsstraat 7
Lattrop-Breklenkamp

Telefoonnummer
0541-221392

Website
www.bossem.nl

Chef Jean Thoma

Restaurant
Sjuut
Dorpsstraat 74
6365 BT
Schinnen

Telefoonnummer
046-4431767

Website
www.sjuut.nl

Chef Sjanie de Geus

Restaurant
De Watergeus
Simon van Capelweg 10
2431 AG
Noorden

Telefoonnummer
0172-408398

Website
www.dewatergeus.nl

Chef Martin Berkelmans

Restaurant
Pollevie
Hofvijver 2B
5223 MC
’s Hertogenbosch

Telefoonnummer
073-5184646

Website
www.pollevie.nl

Chef DP Arkenbout

Restaurant
Brasserie Vluchthaven
Zijpe 1
4311 RK
Bruinisse

Telefoonnummer
0111-481228

Website
devluchthaven.nl

Chef Bertus Friedhoff

Restaurant
City Hall
Stadhuisplein 3
2311 EJ
Leiden

Telefoonnummer
071 – 514 40 55

Website
https://www.restaurantcityhall.nl/

Chef Jos Timmer

Restaurant
De Kas
Kamerlingh Onneslaan 3
1097 DE
Amsterdam

Telefoonnummer
+31204624562

Website
https://www.restaurantdekas.nl/

OOK DEELNEMEN AAN DE CHEFS ALLIANTIE?

Zet jij ook graag good, clean & fair food op de kaart en wil jij je als kok aansluiten bij het netwerk van de Slow Food Chefs Alliantie? Laat dan je emailadres achter en dan nemen wij contact met je op.

7 + 14 =