WIJ DOEN

WIJ DOEN

PLATFORM VOOR VOEDSELVERANDERAARS

Slow Food Nederland is onderdeel van een wereldwijde voedselbeweging die zich inzet voor good, clean en fair voedsel voor iedereen. Wij brengen mensen uit de hele voedselketen samen: boeren en tuinders, chefs, vissers, wetenschappers, ondernemers en consumenten. Met hen pakken we belangrijke voedselvraagstukken aan en we bieden een platform voor veranderaars; mensen die het anders durven te doen met aandacht voor mens, dier én natuur.

 

PROJECTEN, CAMPAGNES & ACTIVITEITEN

Slow Food zet zich daarom in voor een good, clean en fair voedselsysteem voor iedereen. Dat betekent: kwalitatieve producten, die zo min mogelijk impact hebben op de natuur met een eerlijke prijs voor de producent; toegankelijk voor iedereen. Dit doen we door middel van diners, workshops, proeverijen en campagnes op lokaal, nationaal en mondiaal niveau. Voorbeelden hiervan zijn: de Ark van de Smaak, de Presidia, de Slow Food Koks Alliantie, Kies Lokaal en 10.000 Tuinen in Afrika.

DIT IS EEN GREEP UIT ONZE PROJECTEN EN ACTIVITEITEN

ARK VAN DE SMAAK

ARK VAN DE SMAAK

De Ark van de Smaak is een internationale catalogus van bedreigd culinair erfgoed. Het bevat kleinschalige kwaliteitsproducten die dreigen te verdwijnen, maar erg bijzonder zijn omdat zij specifiek horen bij de cultuur, historie of traditie van een streek of land.

LEES HIER MEER

KIES LOKAAL

KIES LOKAAL

Op www.slowfood.nl/kieslokaal verzamelt Slow Food adressen van lokale voedselproducenten, chefs, cateraars, horecagelegenheden en boerderijwinkels door heel Nederland land, die zich actief inzetten voor mens, dier en milieu. Het maakt lokale, vaak kleinschalige, voedselondernemers vindbaar en stimuleert consumenten daarmee om lokaal boodschappen te doen.

LEES HIER MEER

PRESIDIA

PRESIDIA

Met de Slow Food presidia komt de Ark van de Smaak tot leven. In het presidium project werkt Slow Food wereldwijd samen met kleinschalige producenten van kwaliteitsproducten die dreigen te verdwijnen. We leren meer over de productiemethodes, de grondstoffen en de omgeving waar het product gemaakt wordt. Zo blijven belangrijke (traditionele) kennis, vaardigheden, maar ook lokale rassen en plantsoorten bewaard.

LEES HIER MEER

10.000 TUINEN IN AFRIKA

10.000 TUINEN IN AFRIKA

De Slow Food community ‘10.000 Tuinen in Afrika’ ondersteunt mensen in Afrika bij het opzetten van gemeenschappelijke groente- en fruittuinen.

LEES HIER MEER

CHEFS ALLIANTIE

CHEFS ALLIANTIE

De Slow Food Koks Alliantie is een netwerk van koks die zich sterk maken voor good, clean en fair voedsel. Ze werken bijvoorbeeld met lokale en duurzame ingrediënten, koken zonder voedselverspilling, bereiden van kop-tot-kont en/of koesteren hun liefde voor producten uit de Ark van de Smaak: authentiek regionale gewassen en rassen die tot ons culinair erfgoed behoren, gemaakt door kleinschalige producenten. Serve it to save it, is het idee.

LEES HIER MEER

CULINAIRE KALENDER

CULINAIRE KALENDER

Wil jij vaker lokaal en uit het seizoen eten? Met de Slow Food kalender ontdek je de rijkdom van bijzondere Nederlandse seizoensproducten. Van de Brabant Bellefleur tot de Stellendamse garnaal en van de Soester knol tot de Rabarber ‘Red Champagne’.

BESTEL ‘M HIER