ARK VAN DE SMAAK

Ark van de Smaak

WAT IS DE ARK VAN DE SMAAK?

De Ark van de Smaak is een internationale catalogus van bedreigd culinair erfgoed. Het bevat kleinschalige kwaliteitsproducten die dreigen te verdwijnen, maar onlosmakelijk verbonden zijn met de cultuur, natuur en geschiedenis van een gebied. De Ark biedt een platform voor deze kwetsbare groente- en fruitsoorten, granen, dierenrassen, dranken, kazen en vleeswaren; zo willen we samen deze prachtige producten behouden. Zo moedigen we het kopen en eten van deze producten aan, en benadrukken daarbij de duurzame productiewijzen die eraan ten grondslag liggen.

MEER DAN 100 NEDERLANDSE PRODUCTEN

In Nederland zijn er 100 producten opgenomen in de Ark van Smaak, waarmee wij onze nationale biodiversiteit proberen te behouden en herstellen. Wereldwijd staat de teller inmiddels op 5328 De Ark van de Smaak is een levend project waar altijd weer nieuwe producten aan toegevoegd kunnen worden. Deze worden beoordeeld door de Ark van de Smaak commissie. Ook een product nomineren? Scroll naar beneden!

Scroll naar beneden voor verkooppunten van Ark van de Smaak producten in Nederland.

ARK VAN DE SMAAK-PRODUCTEN WERELDWIJD

Filter

ARK VAN DE SMAAK PRODUCTEN IN NEDERLAND

Zure Zult en Preskop
Twentsche Bakleverworst
Maastrichtse Kalfspastei
Groninger en Drentse Droge Worst
Friese Droge Worst
Drentse Bakbloedworst
Brabantse Plaatham
Bossche Beuling
Amsterdamse Osseworst

RASSEN, GEWASSEN & TRADITIES

Helaas neemt de diversiteit in gewassen, dierlijke rassen en ook regionale keukens in hoog tempo af. Dat betekent niet alleen minder variëteit; het vormt ook een risico voor de toekomst van ons voedselsysteem. Want als bepaalde rassen en tradities verdwijnen, krijgen we ze niet zomaar meer terug. Agro-biodiversiteit zorgt voor een toekomstbestendig voedselsysteem. We verliezen hiermee ook smaak-diversiteit. Want ten slotte zijn de producten uit de Ark gewoon ontzettend lekker!

Filters openen

Afstand: 50km

Communities

Provincie

Kies je categorie

Productgroep

Producten

Resultaten

MEER WETEN? ZIE ONS BOEK: DE ARK VAN DE SMAAK IN NEDERLAND

Vol met uitgebreide verhalen over de Ark van de Smaak, inclusief recepten!

Presidia

VERENIGD IN PRESIDIA

Rondom 12 Nederlandse Ark van de Smaak producten hebben producenten zich verenigd in zogenaamde Presidia. Zij waarborgen onderling de kwaliteit van hun producten, beschermen het landschap en helpen elkaar om productiemethoden te verbeteren. Lees meer informatie over Slow Food Presidia.

INTRODUCTIE KOKS ALLIANTIE

De Slow Food Koks Alliantie is een netwerk van koks die zich sterk maken voor good, clean en fair voedsel. Ze werken bijvoorbeeld met lokale en duurzame ingrediënten, koken zonder voedselverspilling, bereiden van kop-tot-kont en/of koesteren hun liefde voor producten uit de Ark van de Smaak. Door het serveren van deze producten wordt de belangstelling ervoor weer aangewakkerd. ‘Serve it to save it’, is het idee.

Blog

Lees hier verhalen over de Ark van de Smaak

jan 27 2023

Slow Food Nederland op Grüne Woche Berlijn 

Vrijdag 20 en zaterdag 21 januari was Slow Food Nederland op de Grüne Woche in Berlijn, in opdracht van de Landelijke Samenwerking Korte Keten (LSKK). We presenteerden een demo van een spelvorm die...
jan 14 2023

6e Slow Food Utrecht Stimuleringsprijs voor Tuinen van Verbinding

Tijdens onze ALV hebben we met veel plezier de 6e Slow Food Utrecht Stimuleringsprijs uitgereikt. Deze keer vielen de Tuinen van Verbinding uit Amersfoort in de prijzen. Op de foto de overhandiging...
jan 14 2023

Geslaagde ALV Slow Food Utrecht

Onze Algemene Ledenvergadering was weer als vanouds. Dat betekent: op een interessante en aangename plek als leden onder elkaar zijn en van gedachten wisselen. Dit jaar deden we dat op Terra Madre...
jan 08 2023

Vacature: Bestuurslid Professionals Community

Slow Food is een wereldwijde beweging van consumenten en professionals - zoals boeren, vissers, producenten, koks, docenten en wetenschappers - die de handen ineen hebben geslagen voor een beter...
jan 08 2023

Wieden, maaien en schoffelen

Het regent stevig op weg naar Roelofarendsveen, maar gelukkig is het droog als we de Floraweg 114b bereiken. Het hoge gras is flink nat als wij uit de auto stappen. Hier is de groentekwekerij en...
dec 23 2022

DE ZURE STAD

Eind november werd het boek De zure stad, na drie jaar diepgaand onderzoek, voor pers en publiek bij de firma Oos Kesbeke ten doop gehouden. Ook werd een speciale lezing gehouden in het Jordanese...
dec 21 2022

Verder dan brood: wat kun je nog meer met Nederlands graan?

Slow Food Nederland sluit het jaarthema ‘granen’ af met graanworkshop en proeverij voor de Koks Alliantie en andere graan-professionals en liefhebbers   Op 12 december organiseerde Slow Food...
dec 12 2022

OPROEP: BEN JIJ ONZE NIEUWE SECRETARIS?

Onze huidige secretaris stelt haar bestuurszetel beschikbaar. 
nov 30 2022

Scriptie onderzoek paling Amsterdam

Waarom overwegen we alleen het menselijk eten, als we het hebben over de eetcultuur van Amsterdam?
nov 30 2022

AMSTERDAM’S GEZELLIGSTE WIJN-PROEFLOKAAL

Tijdens de borrel / proeverij op 7 Oktober j.l. bij Benelux Wine Co. genoten we van een uniek avondje proeven van mooie wijnen uit de Benelux.

NOMINEER EEN PRODUCT VOOR DE ARK VAN DE SMAAK

Bescherm de Nederlandse biodiversiteit. Help ons nieuwe producten te vinden voor de Ark van de Smaak.

Step 1 of 7

Uw gegevens

Voordat u een product kunt nomineren willen wij graag wat over uzelf weten. Noteer uw gegevens en nomineer vervolgens het product.
VEELGESTELDE VRAGEN
Kan iedereen een product nomineren voor de Ark van de Smaak?

Iedereen kan een product, productieproces en/of een specifiek voedselecosysteem nomineren voor de Ark van de Smaak. Hiervoor hoef je geen expert te zijn of lid van Slow Food. Het product kan uit de eigen regio of het eigen land komen, maar ook een product dat je tijdens je vakantie hebt gezien en geproefd kan worden genomineerd. Het is verstandig van te voren contact op te nemen met de Ark van de Smaak commissie om te voorkomen dat je een product nomineert dat eerder als is afgewezen. Je kan een product nomineren voor de Ark van de Smaak via bovenstaand nominatie formulier.

Waar moet een Ark van de Smaak-product aan voldoen?

1Voor opname in de Ark van de Smaak komen voedsel producten in aanmerking. Denk hierbij aan Nederlandse (regionale) producten van plant-variëteiten, inlandse diersoorten en wilde soorten (maar uitsluitend als dat specifiek verbonden is met een oogstmethode of verwerkingstechniek) en verwerkte producten (vleeswaren, kaas, drank, etc.)
2. 
Producten moeten over een specifiek kwaliteit beschikken m.b.t. smaak. Smaakkwaliteit wordt in dit verband gedefinieerd in de context van lokale tradities en gebruiken.
3. Producten moeten verbonden zijn aan een specifiek gebied; een herinnering of identiteit van een groep en lokale, traditionele kennis.
4.
 Producten moeten in kleine hoeveelheden geproduceerd worden.
5.
Producten moeten in hun bestaan bedreigd worden.

Waar zijn Ark van de Smaak-producten verkrijgbaar?

Ark van de Smaak producten worden door producenten uit alle hoeken van het land gemaakt. De verkooppunten van een aantal Ark van de Smaak producten vind je hierboven. Deze lijst zal binnenkort aangevuld worden.

Kan ik het jaarverslag van de Ark van de Smaak inzien?
Hoe kan ik contact opnemen met de Ark van de Smaak commissie?

Neem contact op met de Ark van de Smaak commissie via arkvandesmaak@slowfood.nl

DE ARK VAN DE SMAAK OP TAFEL?

Bekijk waar bij jou in de buurt Ark van de Smaak producten worden verkocht, en ‘serve it to save it’!