ARK VAN DE SMAAK

Ark van de Smaak

WAT IS DE ARK VAN DE SMAAK?

De Ark van de Smaak is een internationale catalogus van bedreigd culinair erfgoed. Het bevat kleinschalige kwaliteitsproducten die dreigen te verdwijnen, maar onlosmakelijk verbonden zijn met de cultuur, natuur en geschiedenis van een gebied. De Ark biedt een platform voor deze kwetsbare groente- en fruitsoorten, granen, dierenrassen, dranken, kazen en vleeswaren; zo willen we samen deze prachtige producten behouden. Zo moedigen we het kopen en eten van deze producten aan, en benadrukken daarbij de duurzame productiewijzen die eraan ten grondslag liggen.

MEER DAN 100 NEDERLANDSE PRODUCTEN

In Nederland zijn er 100 producten opgenomen in de Ark van Smaak, waarmee wij onze nationale biodiversiteit proberen te behouden en herstellen. Wereldwijd staat de teller inmiddels op 5328 De Ark van de Smaak is een levend project waar altijd weer nieuwe producten aan toegevoegd kunnen worden. Deze worden beoordeeld door de Ark van de Smaak commissie. Ook een product nomineren? Scroll naar beneden!

Scroll naar beneden voor verkooppunten van Ark van de Smaak producten in Nederland.

ARK VAN DE SMAAK-PRODUCTEN WERELDWIJD

Filter

ARK VAN DE SMAAK PRODUCTEN IN NEDERLAND

Amsterdamse Osseworst
Ananas Reinette
Bergse Ansjovis
Bloemendaalse Gele
Boeren Edammer
Boeren Goudse Oplegkaas {Presidium}
Boeren Leidse Boter en Karnemelk
Boeren Leyden Traditioneel {Presidium}

RASSEN, GEWASSEN & TRADITIES

Helaas neemt de diversiteit in gewassen, dierlijke rassen en ook regionale keukens in hoog tempo af. Dat betekent niet alleen minder variëteit; het vormt ook een risico voor de toekomst van ons voedselsysteem. Want als bepaalde rassen en tradities verdwijnen, krijgen we ze niet zomaar meer terug. Agro-biodiversiteit zorgt voor een toekomstbestendig voedselsysteem. We verliezen hiermee ook smaak-diversiteit. Want ten slotte zijn de producten uit de Ark gewoon ontzettend lekker!

Filters openen

Afstand: 0km

Communities

Kies je categorie

Productgroep

Ark van de Smaak

Slow Food Professionals

Resultaten

MEER WETEN? ZIE ONS BOEK: DE ARK VAN DE SMAAK IN NEDERLAND

Vol met uitgebreide verhalen over de Ark van de Smaak, inclusief recepten!

Presidia

VERENIGD IN PRESIDIA

Rondom 12 Nederlandse Ark van de Smaak producten hebben producenten zich verenigd in zogenaamde Presidia. Zij waarborgen onderling de kwaliteit van hun producten, beschermen het landschap en helpen elkaar om productiemethoden te verbeteren. Lees meer informatie over Slow Food Presidia.

INTRODUCTIE KOKS ALLIANTIE

De Slow Food Koks Alliantie is een netwerk van koks die zich sterk maken voor good, clean en fair voedsel. Ze werken bijvoorbeeld met lokale en duurzame ingrediënten, koken zonder voedselverspilling, bereiden van kop-tot-kont en/of koesteren hun liefde voor producten uit de Ark van de Smaak. Door het serveren van deze producten wordt de belangstelling ervoor weer aangewakkerd. ‘Serve it to save it’, is het idee.

Blog

Lees hier verhalen over de Ark van de Smaak

apr 02 2024

Geslaagde ALV Slow Food Utrecht

De tijd vliegt, maar onze Algemene Ledenvergadering was weer een mooi moment om met elkaar terug te blikken op het afgelopen jaar en plannen en ideeën uit te wisselen voor de komende tijd. We waren...
mrt 20 2024

The Biodiversity Buffet met Dan Saladino

Van de ongeveer zesduizend verschillende planten die ooit door mensen werden geconsumeerd, leveren er nu slechts drie - rijst, tarwe en maïs - de helft van al onze calorieën. Te midden van het...
mrt 09 2024

De wereld van de (niet altijd) duurzame Kruiden & Specerijen

Door: Simone Lips Maandag, 26 februari kwamen 21 Food professionals samen bij het eerste Slow Food professionals event van 2024 over Kruiden & Specerijen. We ontdekten de fascinerende wereld...
mrt 07 2024

VACATURE | Communicatiekracht Slow Food Nederland

Wij zijn op zoek naar een nieuwe parttime communicatiemedewerker die verantwoordelijk is voor de communicatie van Slow Food Nederland. Ben jij betrokken bij onze doelstelling Good, Clean & Fair...
feb 01 2024

Gezocht: Ambitieuze secretaris voor Ark van de Smaak

De Ark van de Smaak is een internationale catalogus van bedreigd culinair erfgoed. Het bevat kleinschalige kwaliteitsproducten die dreigen te verdwijnen, maar onlosmakelijk verbonden zijn met de...
jan 30 2024

Exclusief voor leden: cursus tot kaasprofessional

Kaas is hot. De afgelopen jaren staat goede, ambachtelijke kaas in de spotlights; niet alleen in (sterren)restaurants maar ook  in het groeiend aantal speciaal- en delicatessenzaken. Ook het aanbod...
jan 24 2024

Proef de wereld van kruiden, specerijen en cressen!

We kunnen ons haast geen gerecht zonder kruiden of specerijen voorstellen. Maar achter je bolletje nootmuskaat, je kruidnagel, je roze peperkorrel, gaat een hele wereld schuil. Daarover en nog veel...
jan 23 2024

We Plant The Future

Eind 2023 heeft het Slow Food biodiversiteitsteam een participatief proces uitgevoerd die ging over dierlijke en plantaardige voedselproductie. De 1e februari 2024 gaat de internationale campagne We...
jan 17 2024

4 – 10 maart nationale week zonder vlees & zuivel

De challenge van de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel is om een week geen vlees en zuivel te nuttigen. De uitdaging laat je zien hoe makkelijk, gezond en gevarieerd je eigenlijk kan eten...
jan 16 2024

DE MARKT & HET ACHTERLAND

Coen Dijkstra heeft het Amsterdamse icoon de biologische Noordermarkt een jaar lang in beeld gebracht, en de boeren en producenten achter de markt een gezicht gegeven.

NOMINEER EEN PRODUCT VOOR DE ARK VAN DE SMAAK

Bescherm de Nederlandse biodiversiteit. Help ons nieuwe producten te vinden voor de Ark van de Smaak.

Stap 1 van 8

Uw gegevens

Voordat u een product kunt nomineren willen wij graag wat over uzelf weten. Noteer uw gegevens en nomineer vervolgens het product.
VEELGESTELDE VRAGEN
Kan iedereen een product nomineren voor de Ark van de Smaak?

Iedereen kan een product, productieproces en/of een specifiek voedselecosysteem nomineren voor de Ark van de Smaak. Hiervoor hoef je geen expert te zijn of lid van Slow Food. Het product kan uit de eigen regio of het eigen land komen, maar ook een product dat je tijdens je vakantie hebt gezien en geproefd kan worden genomineerd. Het is verstandig van te voren contact op te nemen met de Ark van de Smaak commissie om te voorkomen dat je een product nomineert dat eerder als is afgewezen. Je kan een product nomineren voor de Ark van de Smaak via bovenstaand nominatie formulier.

Waar moet een Ark van de Smaak-product aan voldoen?

1Voor opname in de Ark van de Smaak komen voedsel producten in aanmerking. Denk hierbij aan Nederlandse (regionale) producten van plant-variëteiten, inlandse diersoorten en wilde soorten (maar uitsluitend als dat specifiek verbonden is met een oogstmethode of verwerkingstechniek) en verwerkte producten (vleeswaren, kaas, drank, etc.)
2. 
Producten moeten over een specifiek kwaliteit beschikken m.b.t. smaak. Smaakkwaliteit wordt in dit verband gedefinieerd in de context van lokale tradities en gebruiken.
3. Producten moeten verbonden zijn aan een specifiek gebied; een herinnering of identiteit van een groep en lokale, traditionele kennis.
4.
 Producten moeten in kleine hoeveelheden geproduceerd worden.
5.
Producten moeten in hun bestaan bedreigd worden.

Waar zijn Ark van de Smaak-producten verkrijgbaar?

Ark van de Smaak producten worden door producenten uit alle hoeken van het land gemaakt. De verkooppunten van een aantal Ark van de Smaak producten vind je hierboven. Deze lijst zal binnenkort aangevuld worden.

Kan ik het jaarverslag van de Ark van de Smaak inzien?
Hoe kan ik contact opnemen met de Ark van de Smaak commissie?

Neem contact op met de Ark van de Smaak commissie via arkvandesmaak@slowfood.nl

DE ARK VAN DE SMAAK OP TAFEL?

Bekijk waar bij jou in de buurt Ark van de Smaak producten worden verkocht, en ‘serve it to save it’!

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF

=

 

EN ONTVANG EEN RECEPT UIT

DE ARK VAN DE SMAAK!