ARK VAN DE SMAAK

Ark van de Smaak

WAT IS DE ARK VAN DE SMAAK?

De Ark van de Smaak is een internationale catalogus van bedreigd culinair erfgoed. Het bevat kleinschalige kwaliteitsproducten die dreigen te verdwijnen, maar onlosmakelijk verbonden zijn met de cultuur, natuur en geschiedenis van een gebied. De Ark biedt een platform voor deze kwetsbare groente- en fruitsoorten, granen, dierenrassen, dranken, kazen en vleeswaren; zo willen we samen deze prachtige producten behouden. Zo moedigen we het kopen en eten van deze producten aan, en benadrukken daarbij de duurzame productiewijzen die eraan ten grondslag liggen.

MEER DAN 100 NEDERLANDSE PRODUCTEN

In Nederland zijn er 100 producten opgenomen in de Ark van Smaak, waarmee wij onze nationale biodiversiteit proberen te behouden en herstellen. Wereldwijd staat de teller inmiddels op 5328 De Ark van de Smaak is een levend project waar altijd weer nieuwe producten aan toegevoegd kunnen worden. Deze worden beoordeeld door de Ark van de Smaak commissie. Ook een product nomineren? Scroll naar beneden!

Scroll naar beneden voor verkooppunten van Ark van de Smaak producten in Nederland.

ARK VAN DE SMAAK-PRODUCTEN WERELDWIJD

Filter

ARK VAN DE SMAAK PRODUCTEN IN NEDERLAND

Amsterdamse Osseworst
Ananas Reinette
Bergse Ansjovis
Bloemendaalse Gele
Boeren Edammer
Boeren Goudse Oplegkaas {Presidium}
Boeren Leidse Boter en Karnemelk
Boeren Leyden Traditioneel {Presidium}

RASSEN, GEWASSEN & TRADITIES

Helaas neemt de diversiteit in gewassen, dierlijke rassen en ook regionale keukens in hoog tempo af. Dat betekent niet alleen minder variëteit; het vormt ook een risico voor de toekomst van ons voedselsysteem. Want als bepaalde rassen en tradities verdwijnen, krijgen we ze niet zomaar meer terug. Agro-biodiversiteit zorgt voor een toekomstbestendig voedselsysteem. We verliezen hiermee ook smaak-diversiteit. Want ten slotte zijn de producten uit de Ark gewoon ontzettend lekker!

Filters openen

Afstand: 0km

Communities

Kies je categorie

Productgroep

Ark van de Smaak

Slow Food Professionals

Resultaten

MEER WETEN? ZIE ONS BOEK: DE ARK VAN DE SMAAK IN NEDERLAND

Vol met uitgebreide verhalen over de Ark van de Smaak, inclusief recepten!

Presidia

VERENIGD IN PRESIDIA

Rondom 12 Nederlandse Ark van de Smaak producten hebben producenten zich verenigd in zogenaamde Presidia. Zij waarborgen onderling de kwaliteit van hun producten, beschermen het landschap en helpen elkaar om productiemethoden te verbeteren. Lees meer informatie over Slow Food Presidia.

INTRODUCTIE KOKS ALLIANTIE

De Slow Food Koks Alliantie is een netwerk van koks die zich sterk maken voor good, clean en fair voedsel. Ze werken bijvoorbeeld met lokale en duurzame ingrediënten, koken zonder voedselverspilling, bereiden van kop-tot-kont en/of koesteren hun liefde voor producten uit de Ark van de Smaak. Door het serveren van deze producten wordt de belangstelling ervoor weer aangewakkerd. ‘Serve it to save it’, is het idee.

Blog

Lees hier verhalen over de Ark van de Smaak

dec 04 2023

Een beeld van goed brood

Op de streekmarkt bij Hoeve Kazan maken we kennis met bakker Karel Goudsblom. We zijn onder de indruk van zijn broden. Wat maakt zijn brood speciaal?  Daar willen we meer over weten. Dus trekken we...
nov 02 2023

Groenten die de wereld gaan redden

Wat hebben zeekraal, zeeaster, ijskruid, zeevenkel en zeebanaan met elkaar gemeen? Zoals de namen misschien al doen vermoeden zijn het allemaal zoute gewassen. Ze worden gekweekt in proeftuin De...
okt 04 2023

Vacature: penningmeester Slow Food Nederland

Slow Food is een wereldwijde voedselbeweging die zich inzet voor een good, clean en fair voedselsysteem. Slow Food is opgericht in 1989 en vandaag de dag actief in 160 landen waaronder Nederland....
sep 27 2023

Ambacht als antwoord; haverbier in de maak

In de nasleep van Slow Food’s granenjaar maken Nevel Wild Ales en And The People samen een haverbier. Het is ontzettend mooi als het verbinden van gelijkgestemde voedsel-professionals zijn vruchten...
Foto van landbouwbedrijf Meulwaeter in Kruiningen
sep 04 2023

Biologisch dynamisch landbouwbedrijf Meulwaeter in Kruiningen

Vanaf ongeveer 1860 boert de familie Van Hootegem rondom Kruiningen bij landbouwbedrijf Meulwaeter. Alex is de vijfde generatie, zijn zoon Emiel inmiddels alweer de zesde. In al die jaren onderging...
sep 03 2023

Vacature: Community Manager Professionals Community

LET OP: De vacature sluit op 30 september 2023! Sinds juni 2023 is binnen Slow Food Nederland de Professionals Community (SFPC) actief. Een netwerk waarbinnen professionals en bedrijven die werken...
aug 18 2023

Zalmproeverij & wijnen ism Frank’s Smoke House

Op vrijdag 1 september zijn we te gast in het Gemeenlandshuis, een Hendrik de Keyser monument. Die avond proeven we vijf verschillende zalmsoorten van Frank’s Smoke House begeleid door witte en rosé...
aug 01 2023

Nieuw Presidium: eau de vie

Slow Food Nederland is een nieuw presidium rijker: eau de vie van het Genootschap der Warme Stokers. Het presidium bestaat voor nu ​​uit zeven traditionele, kleinschalige distilleerderijen, die...
jul 24 2023

Visueel verslag wandeling de Zure Stad

Op vrijdag 5 mei, Bevrijdingsdag, worden door de gehele stad Vrijheidsmaaltijden georganiseerd. Tevens wordt er die dag een wandeling door de Jodenbuurt georganiseerd op basis van het boek De Zure...
jul 23 2023

Even voorstellen: Lieke Boerema

Mijn naam is Lieke, gepassioneerd over koken, cultuur & innovatie. Het mooiste vind ik als al die drie componenten samenkomen: een gerecht maken dat iets vertelt over de cultuur, en...

NOMINEER EEN PRODUCT VOOR DE ARK VAN DE SMAAK

Bescherm de Nederlandse biodiversiteit. Help ons nieuwe producten te vinden voor de Ark van de Smaak.

Stap 1 van 8

Uw gegevens

Voordat u een product kunt nomineren willen wij graag wat over uzelf weten. Noteer uw gegevens en nomineer vervolgens het product.
VEELGESTELDE VRAGEN
Kan iedereen een product nomineren voor de Ark van de Smaak?

Iedereen kan een product, productieproces en/of een specifiek voedselecosysteem nomineren voor de Ark van de Smaak. Hiervoor hoef je geen expert te zijn of lid van Slow Food. Het product kan uit de eigen regio of het eigen land komen, maar ook een product dat je tijdens je vakantie hebt gezien en geproefd kan worden genomineerd. Het is verstandig van te voren contact op te nemen met de Ark van de Smaak commissie om te voorkomen dat je een product nomineert dat eerder als is afgewezen. Je kan een product nomineren voor de Ark van de Smaak via bovenstaand nominatie formulier.

Waar moet een Ark van de Smaak-product aan voldoen?

1Voor opname in de Ark van de Smaak komen voedsel producten in aanmerking. Denk hierbij aan Nederlandse (regionale) producten van plant-variëteiten, inlandse diersoorten en wilde soorten (maar uitsluitend als dat specifiek verbonden is met een oogstmethode of verwerkingstechniek) en verwerkte producten (vleeswaren, kaas, drank, etc.)
2. 
Producten moeten over een specifiek kwaliteit beschikken m.b.t. smaak. Smaakkwaliteit wordt in dit verband gedefinieerd in de context van lokale tradities en gebruiken.
3. Producten moeten verbonden zijn aan een specifiek gebied; een herinnering of identiteit van een groep en lokale, traditionele kennis.
4.
 Producten moeten in kleine hoeveelheden geproduceerd worden.
5.
Producten moeten in hun bestaan bedreigd worden.

Waar zijn Ark van de Smaak-producten verkrijgbaar?

Ark van de Smaak producten worden door producenten uit alle hoeken van het land gemaakt. De verkooppunten van een aantal Ark van de Smaak producten vind je hierboven. Deze lijst zal binnenkort aangevuld worden.

Kan ik het jaarverslag van de Ark van de Smaak inzien?
Hoe kan ik contact opnemen met de Ark van de Smaak commissie?

Neem contact op met de Ark van de Smaak commissie via arkvandesmaak@slowfood.nl

DE ARK VAN DE SMAAK OP TAFEL?

Bekijk waar bij jou in de buurt Ark van de Smaak producten worden verkocht, en ‘serve it to save it’!

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF

=

 

EN ONTVANG EEN RECEPT UIT

DE ARK VAN DE SMAAK!