ARK VAN DE SMAAK

Ark van de Smaak

WAT IS DE ARK VAN DE SMAAK?

De Ark van de Smaak is een internationale catalogus van bedreigd culinair erfgoed. Het bevat kleinschalige kwaliteitsproducten die dreigen te verdwijnen, maar onlosmakelijk verbonden zijn met de cultuur, natuur en geschiedenis van een gebied. De Ark biedt een platform voor deze kwetsbare groente- en fruitsoorten, granen, dierenrassen, dranken, kazen en vleeswaren; zo willen we samen deze prachtige producten behouden. Zo moedigen we het kopen en eten van deze producten aan, en benadrukken daarbij de duurzame productiewijzen die eraan ten grondslag liggen.

MEER DAN 100 NEDERLANDSE PRODUCTEN

In Nederland zijn er 100 producten opgenomen in de Ark van Smaak, waarmee wij onze nationale biodiversiteit proberen te behouden en herstellen. Wereldwijd staat de teller inmiddels op 5328 De Ark van de Smaak is een levend project waar altijd weer nieuwe producten aan toegevoegd kunnen worden. Deze worden beoordeeld door de Ark van de Smaak commissie. Ook een product nomineren? Scroll naar beneden!

Scroll naar beneden voor verkooppunten van Ark van de Smaak producten in Nederland.

ARK VAN DE SMAAK-PRODUCTEN WERELDWIJD

Filter

ARK VAN DE SMAAK PRODUCTEN IN NEDERLAND

Amsterdamse Osseworst
Ananas Reinette
Bergse Ansjovis
Bloemendaalse Gele
Boeren Edammer
Boeren Goudse Oplegkaas {Presidium}
Boeren Leidse Boter en Karnemelk
Boeren Leyden Traditioneel {Presidium}

RASSEN, GEWASSEN & TRADITIES

Helaas neemt de diversiteit in gewassen, dierlijke rassen en ook regionale keukens in hoog tempo af. Dat betekent niet alleen minder variëteit; het vormt ook een risico voor de toekomst van ons voedselsysteem. Want als bepaalde rassen en tradities verdwijnen, krijgen we ze niet zomaar meer terug. Agro-biodiversiteit zorgt voor een toekomstbestendig voedselsysteem. We verliezen hiermee ook smaak-diversiteit. Want ten slotte zijn de producten uit de Ark gewoon ontzettend lekker!

Filters openen

Afstand: 0km

Communities

Provincie

Kies je categorie

Productgroep

Ark van de Smaak

Resultaten

MEER WETEN? ZIE ONS BOEK: DE ARK VAN DE SMAAK IN NEDERLAND

Vol met uitgebreide verhalen over de Ark van de Smaak, inclusief recepten!

Presidia

VERENIGD IN PRESIDIA

Rondom 12 Nederlandse Ark van de Smaak producten hebben producenten zich verenigd in zogenaamde Presidia. Zij waarborgen onderling de kwaliteit van hun producten, beschermen het landschap en helpen elkaar om productiemethoden te verbeteren. Lees meer informatie over Slow Food Presidia.

INTRODUCTIE KOKS ALLIANTIE

De Slow Food Koks Alliantie is een netwerk van koks die zich sterk maken voor good, clean en fair voedsel. Ze werken bijvoorbeeld met lokale en duurzame ingrediënten, koken zonder voedselverspilling, bereiden van kop-tot-kont en/of koesteren hun liefde voor producten uit de Ark van de Smaak. Door het serveren van deze producten wordt de belangstelling ervoor weer aangewakkerd. ‘Serve it to save it’, is het idee.

Blog

Lees hier verhalen over de Ark van de Smaak

Groep Keniaanse boeren
mei 25 2023

10.000 Tuinen in Afrika: kleinschalige boerderijen in Kenia

Als onderdeel van het project "10.000 Tuinen in Afrika", ondersteunt Slow Food International de vestiging van Good, Clean & Fair tuinen bij scholen en gemeenschappen door Afrika heen. Het...
apr 16 2023

7E SLOW FOOD UTRECHT STIMULERINGSPRIJS VOOR TELERS VAN DE PUT

            Tijdens onze ALV hebben we met veel plezier de 7e Slow Food Utrecht Stimuleringsprijs uitgereikt. Deze keer vielen de Telers van de Put uit Wijk bij Duurstede in de prijzen. Op de foto...
apr 16 2023

Geslaagde ALV Slow Food Utrecht

            Onze Algemene Ledenvergadering is weer terug naar het voorjaar, een mooi moment om terug te blikken op het afgelopen jaar en plannen en ideeën uit te wisselen voor de komende tijd. We...
apr 16 2023

Doe mee met SFYN Utrecht in april

Onze jonge collega's van SFYN Utrecht zijn goed bezig! In april organiseren ze twee interessante evenementen die we graag ondersteunen en bij jullie aanbevelen: Op 22 april kun je meehelpen met de...
apr 16 2023

Geslaagde Ganzenworkshop met Ellen Mookhoek

Slow Food Amsterdam organiseerde op 26 maart een geslaagde ganzenworkshop met Ellen Mookhoek.
apr 16 2023

Wandeling de zure stad 5 mei

Op vrijdag 5 mei, Bevrijdingsdag, worden door de gehele stad Vrijheidsmaaltijden georganiseerd. Tevens wordt er die dag een wandeling door de Jodenbuurt georganiseerd op basis van het boek De Zure...
apr 16 2023

Smaakvolle borrel bij Vleck wijnen op 14 april

Michiel van Vleck wijnen ontving Slow Food Amsterdam voor de maandelijkse vrijdagborrel op hun sfeervolle locatie in het souterrain van Vleck.
apr 16 2023

Eetbare educatie: bonen

Met de lente in de lucht starten veel scholen ook weer deze maand met tuinieren op de schooltuincomplexen. Met veel zorg en aandacht wordt er gezaaid, gewied en geoogst. Het proces van ontkieming en...
apr 16 2023

Weet wat je eet, ook als je uit eten gaat! 

Treats zet gezonde en duurzame restaurants op de kaart en biedt de verantwoorde consument transparantie, onder meer over de herkomst van ingrediënten en de kwaliteit van het eten.
apr 06 2023

De Biologische Markt, Slow Food editie

Op zondag 18 juni van 11.00 tot 16.00 uur is er weer de Biologische markt bij de Groene Afslag. Dit keer de extra royale, Slow Food editie.

NOMINEER EEN PRODUCT VOOR DE ARK VAN DE SMAAK

Bescherm de Nederlandse biodiversiteit. Help ons nieuwe producten te vinden voor de Ark van de Smaak.

Step 1 of 8

Uw gegevens

Voordat u een product kunt nomineren willen wij graag wat over uzelf weten. Noteer uw gegevens en nomineer vervolgens het product.
VEELGESTELDE VRAGEN
Kan iedereen een product nomineren voor de Ark van de Smaak?

Iedereen kan een product, productieproces en/of een specifiek voedselecosysteem nomineren voor de Ark van de Smaak. Hiervoor hoef je geen expert te zijn of lid van Slow Food. Het product kan uit de eigen regio of het eigen land komen, maar ook een product dat je tijdens je vakantie hebt gezien en geproefd kan worden genomineerd. Het is verstandig van te voren contact op te nemen met de Ark van de Smaak commissie om te voorkomen dat je een product nomineert dat eerder als is afgewezen. Je kan een product nomineren voor de Ark van de Smaak via bovenstaand nominatie formulier.

Waar moet een Ark van de Smaak-product aan voldoen?

1Voor opname in de Ark van de Smaak komen voedsel producten in aanmerking. Denk hierbij aan Nederlandse (regionale) producten van plant-variëteiten, inlandse diersoorten en wilde soorten (maar uitsluitend als dat specifiek verbonden is met een oogstmethode of verwerkingstechniek) en verwerkte producten (vleeswaren, kaas, drank, etc.)
2. 
Producten moeten over een specifiek kwaliteit beschikken m.b.t. smaak. Smaakkwaliteit wordt in dit verband gedefinieerd in de context van lokale tradities en gebruiken.
3. Producten moeten verbonden zijn aan een specifiek gebied; een herinnering of identiteit van een groep en lokale, traditionele kennis.
4.
 Producten moeten in kleine hoeveelheden geproduceerd worden.
5.
Producten moeten in hun bestaan bedreigd worden.

Waar zijn Ark van de Smaak-producten verkrijgbaar?

Ark van de Smaak producten worden door producenten uit alle hoeken van het land gemaakt. De verkooppunten van een aantal Ark van de Smaak producten vind je hierboven. Deze lijst zal binnenkort aangevuld worden.

Kan ik het jaarverslag van de Ark van de Smaak inzien?
Hoe kan ik contact opnemen met de Ark van de Smaak commissie?

Neem contact op met de Ark van de Smaak commissie via arkvandesmaak@slowfood.nl

DE ARK VAN DE SMAAK OP TAFEL?

Bekijk waar bij jou in de buurt Ark van de Smaak producten worden verkocht, en ‘serve it to save it’!