Bergse Ansjovis

“Engraulis encrasicolus L. ‘Bergse’“
Regio & naamgeving: Bergen op Zoom (Noord-Brabant)
Categorie: Vis, schaal- en schelpdieren en visproducten

BESCHRIJVING

De Bergse Ansjovis heeft, net als de Mediterrane Ansjovis, een zilveren onderbuik en een grijsgroene rug. De vissen hebben een diep gespleten mond en een puntige snuit die verder reikt dan de onderkaak. Wel zijn de Bergse Ansjovis groter dan de Mediterrane Ansjovissen.

Ansjovis zwemt in alle zeeën. In mei en juni komen de Europese Ansjovis vanuit de Atlantische Oceaan naar de Oosterschelde om kuit te schieten en te paaien, aangetrokken door water dat hier warmer is dan in de Noordzee. Bij vloed zwemmen de ansjovissen de Oosterschelde in en bij eb gaan ze terug met de stroming, met de kans in de weren van vissers terecht te komen.


CULINAIR GEBRUIK

De vangst gaat naar restaurateurs in Bergen op Zoom. Dus haast je in mei of juni naar de Markiezenstad: gebakken dagverse ansjovis, zo uit de Oosterschelde, smaakt subliem. De meeste ansjovissen worden in zijn geheel vers gebakken met een beetje bloem. Restaurants zetten het visje in het voorjaar op de kaart als onderdeel van het traditionele Bergse AAA-menu (in 1973 door restaurateur Stij Bosters bedacht): de A van ansjovis, aardbeien en asperges, drie seizoensproducten uit de streek.

ONTDEK HET ARK VAN DE SMAAK BOEK

Wil je meer weten over voedsel en verhalen lezen over gastronomische erfgoed? Bekijk het boek “DE ARK VAN DE SMAAK” in onze webshop.

Huidige situatie

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF

=

 

EN ONTVANG EEN RECEPT UIT

DE ARK VAN DE SMAAK!