WIJ ZIJN

WIJ ZIJN

SLOW FOOD

Slow Food Nederland is onderdeel van een wereldwijde voedselbeweging die zich inzet voor good, clean en fair voedsel voor iedereen. Wij brengen mensen uit de hele voedselketen samen: boeren en tuinders, chefs, vissers, wetenschappers, ondernemers en consumenten. Met hen pakken we belangrijke voedselvraagstukken aan en we bieden een platform voor veranderaars; mensen die het anders durven te doen met aandacht voor mens, dier én natuur.

EEN WERELDWIJD NETWERK

Het Slow Food netwerk bestaat wereldwijd uit miljoenen mensen; we zijn actief in 160 landen met 1500 lokale communities en we hebben een sterk internationaal jongerennetwerk (SFYN).

Ons Nederlandse netwerk wordt gedragen door 19 lokale communities en het Slow Food Youth Network, die nauw in contact staan met lokale producenten, ondernemers en chefs. Zij organiseren eigen evenementen en zetten op deze manier good, clean en fair voedsel op de kaart in hun eigen stad, dorp of streek.

WIJ STAAN VOOR GOOD, CLEAN & FAIR VOEDSEL VOOR IEDEREEN

Iedere dag ben je bezig met voedsel, maar het is meer dan alleen brandstof. Onze voedselkeuzes beïnvloeden onze gezondheid, economie en natuur. Wat wij eten raakt onze cultuur, politieke keuzes en hoe de wereld er in de toekomst uit zal zien.

Slow Food zet zich daarom in voor good, clean en fair voedsel voor iedereen. Dat betekent: kwalitatieve producten, die zo min mogelijk impact hebben op dieren, natuur en met een eerlijke prijs voor de producent; toegankelijk voor iedereen. Om deze drie focuspunten te concretiseren streven wij onderstaande zeven uitgangspunten na.

 

Volg het seizoen

Verse en seizoensgebonden producten zijn niet alleen rijk van smaak, maar ook beter voor het milieu. Het zorgt er bovendien voor dat je voedingspatroon gezonder en gevarieerder is, omdat er elk seizoen andere groente en fruit beschikbaar is. Stap daarom eens uit je kookcomfortzone, wees creatief en ga in de keuken aan de slag met seizoensproducten.

Voorkom verspilling

Ons voedsel wordt door boeren en tuinders met veel liefde en energie geproduceerd. Helaas wordt veel van ons voedsel verspild. Dit is niet alleen zonde van de energie, het land en water en CO2 dat gebruikt is om voedsel te produceren en transporteren, het is ook zonde voor je portemonnee. Door slim te kopen, koken en bewaren zorg je dat je minder voedsel verspilt.

Bereid met aandacht

In de dagelijkse hectiek gaan we vaak niet zo bewust om met ons voedsel. Als je met aandacht kookt en eet, geniet je meer van je voeding. Kijk, voel, ruik en proef wat je kookt en eet. Op die manier smaakt je eten niet alleen beter, je herkent ook sneller wanneer je verzadigd bent. Koken met aandacht levert je meer op dan alleen een lekkere maaltijd en helpt je om voedsel beter te beleven. 

 

Eet minder en/of beter vlees

Groente zijn er in allerlei soorten, maten en smaken en stimuleren een gevarieerd voedingspatroon. Door vaker plantaardig te eten en groente als basis voor gerechten te gebruiken, verklein je je impact op het milieu. Voedsel is verantwoordelijk voor 20 tot 35 procent van de uitstoot van alle broeikasgassen. Meer dan de helft daarvan komt van vlees en zuivel uit de intensieve veehouderij, omdat daar veel land en water voor nodig is. Daarnaast zorgen dieren voor CO2-uitstoot door scheten en mest. Plantaardig eten en minder vlees eten levert daarom al snel veel milieuwinst op. Wanneer je vlees eet, kies dan voor ‘slow’ geproduceerd vlees, mannenvlees of ongewild wild van biologische of biodynamische kleinschalige boerderijen waar dierenwelzijn centraal staat.

Betaal een eerlijke prijs

Boeren en telers produceren dagelijks goed en gezond voedsel. Zij dienen eerlijk beloond te worden voor hun harde werk. Echter is de prijs van voedsel vooral gebaseerd op kosten die gemaakt worden en zo kunnen de diverse schakels in de keten slechts een minimale winstmarge behalen. Betaal een eerlijke prijs voor je voedsel, zodat de boer zijn of haar werk goed kan blijven doen.

Kies lokaal

Wanneer je producten koopt bij boeren en makers uit jouw regio, weet je precies waar je eten vandaan komt, hoe het groeit en hoe de boer met zijn of haar dieren en gewassen omgaat. Bovendien steun je hén die werken aan een aantrekkelijk en divers voedsellandschap in jouw regio. Op die manier krijgt iedereen in de lokale voedselketen een gezicht en maak je samen het verschil voor een sterkere lokale economie. Daarnaast krijg je bij het kopen van lokale producten meer inzicht in seizoensproducten, eet je wat vers en beschikbaar is, en hebben je producten een lage milieubelasting. Jouw voedsel hoeft immers niet zo ver te reizen. Wanneer je kiest voor lokale producten uit de volle grond, vermijd je CO2-uitstoot die kassen door middel van kunstlicht en lampen uitstoten.  

Koop schoon

Uit de volle grond, in plaats van uit de kas (meer CO2 uitstoot dmv kunstlicht). Biologisch of biodynamisch (minder bestrijdingsmiddelen, vanuit een holistisch perspectief op voedselsystemen) → betere smaak, beter voor het milieu. Niet genetisch gemodificeerd. Zo min mogelijk bewerkt voedsel (verse groenten, geen pakjes/zakjes, zo min mogelijk onnatuurlijke hulpstoffen)

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF

=

 

EN ONTVANG EEN RECEPT UIT

DE ARK VAN DE SMAAK!