Balkenbrij

Regio & naamgeving: Gelderland, Limburg, Noord-Brabant, Overijssel, Utrecht
Categorie: Bewerkte vleesproducten

BESCHRIJVING

Balkenbrij is een koude vleespudding gemaakt van varkensbouillon, boekweitmeel en de restproducten van de slacht. Balkenbrij heeft meestal een opmerkelijke rozeachtige kleur als gevolg van het rommelkruid (gemengde specerijen), een van de ingrediënten. Rommelkruid is niet meer zo gebruikelijk. Het bestaat uit gemalen zoethout, suiker, anijs, kaneel, gember en gemalen sandelhout als kleurstof. De samenstelling van rommelkruid kan per regio verschillen. Balkenbrij kan ook krenten, rozijnen, stroop en stukjes gebakken spek of kaantjes en lever bevatten, het eindproduct kan dan ook een enigszins zoete smaak hebben. Gelderland en Utrecht kennen ook Grijze Balkenbrij, zonder sandelhout.


ONTDEK HET ARK VAN DE SMAAK BOEK

Wil je meer weten over voedsel en verhalen lezen over gastronomische erfgoed? Bekijk het boek “DE ARK VAN DE SMAAK” in onze webshop.

Huidige situatie

Tegenwoordig zijn er nog ongeveer dertig Gelderse slagers en ongeveer vijftig slagers elders (met name Noord-Brabant, Utrecht, Overijssel en Limburg) die in de winter nog steeds balkenbrij maken. Jammer genoeg nemen zowel de productie als de consumptie af. De bereiding is arbeidsintensief en de jongere generatie is er niet meer mee bekend en heeft daarom minder belangstelling. Aan de andere kant is Balkenbrij een typisch ‘no waste’-product, prima geschikt om minder courant vlees wel te gebruiken, zoals het vroeger heel gewoon was. Er zijn ook chefs die de Balkenbrij daarom juist weer op de kaart zetten.

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF

=

 

EN ONTVANG EEN RECEPT UIT

DE ARK VAN DE SMAAK!