Bloemeezoet

“Malus domestica ‘Bloemeezoet’“
Regio & naamgeving: Betuwe, later de hele provincie Gelderland en Utrecht | ook bekend als Zoete Bloemée, Bloemzoet(e), Blomzoet, Beugelzoete, Herfst Bloemzoete, Goede Zoete
Categorie: Fruit & fruitconserven

BESCHRIJVING

Bloemeezoet was een groot ras, vooral vlak na de Tweede Wereldoorlog. Op de veiling in Geldermalsen nam Bloemeezoet een derde plaats in op de lijst van aangevoerde rassen. Door de late bloei zijn de zoete appels weinig gevoelig voor nachtvorst. Deze soort is tamelijk laatdragend, maar is dan wel zeer productief. Bloemeezoet groeit matig tot sterk en kan op den duur een zeer grote boom met fijn hangend hout vormen. De Bloemeezoet is, net als de meeste zoete appels, eigenlijk alleen geschikt voor hoogstamgroei. Het ras is zelfbestuivend en levert goed stuifmeel. De appel is geschikt voor aanplant op zand, klei en veen.


De vruchten zijn klein tot matig groot, rond en regelmatig van vorm, soms iets breder dan hoog. De kleur is groengeel met rode (soms paarsbruine) streepjes aan de zonzijde. Het vruchtvlees is wit, zacht en ietwat droog. De appel is arm aan suiker, maar ook zeer arm aan zuur en daarom toch zoet van smaak. Bloemeezoet is weinig gevoelig voor ziekten en heeft minder last van beurtjaren dan veel andere oude, zoete appels.

CULINAIR GEBRUIK

Bloemeezoet werd behalve als stoofappel ook als handappel gebruikt. Hij kookt sneller kapot dan andere zoete appels. De appel is verder ook geschikt om te drogen. De appels kunnen vanaf de oogst tot half december in het koelhuis bewaard worden.

ONTDEK HET ARK VAN DE SMAAK BOEK

Wil je meer weten over voedsel en verhalen lezen over gastronomische erfgoed? Bekijk het boek “DE ARK VAN DE SMAAK” in onze webshop.

Huidige situatie

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF

=

 

EN ONTVANG EEN RECEPT UIT

DE ARK VAN DE SMAAK!