Blaarkop

“Bos Taurus L. ‘Blaarkop’“
Regio & naamgeving: Groningen, Gelderland, Noord-Holland, Overijssel, Utrecht, Zuid-Holland | ook bekend als Grunneger Bloarkop
Categorie: Veehouderij

BESCHRIJVING

De Blaarkop, of Bloarkop in lokaal dialect, is een uniek en van origine Nederlands runderras dat vooral werd gehouden vanwege de kwaliteit van het melkvet. Het is een klein tot middelgroot ras met een kenmerkend vierkant hoofd. De hoorns zijn in het algemeen klein en gebogen. De vacht is volledig zwart of rood met wit in het gezicht, op de buik en in de nek. Ook is het puntje van de staart wit. De Blaarkop heeft fijner haar dan de meeste andere rassen, wat zorgt voor een dichtere, soms zelfs wollige vacht. Rond de ogen hebben Blaarkoppen zwarte of rode vlekken (de blaren) waarnaar het ras is vernoemd.


CULINAIR GEBRUIK

De structuur van de vetzuren van het Blaarkoprund is uitzonderlijk, wat het vlees en de zuivelproducten een complexe en bijzondere kwaliteit en smaak geeft. Het vlees heeft een licht zurige smaak. De specifieke structuur is waarschijnlijk het resultaat van een combinatie van zowel het ras zelf als de omgeving waarin de dieren grazen. In Zuid-Holland wordt melk traditioneel gebruikt voor zuivelproductie. De samenstelling van de melk (het soort eiwitten) en de hoge opbrengst maakt deze zeer geschikt voor de productie van traditionele Leidse Kaas. Leidse Kaas werd oorspronkelijk graag gebruikt door de VOC, omdat de kaas niet zweette bij hogere temperaturen.

Vlees van de Blaarkop wordt vers verkocht, of verwerkt tot gerijpt vlees of andere rundvleesproducten.

ONTDEK HET ARK VAN DE SMAAK BOEK

Wil je meer weten over voedsel en verhalen lezen over gastronomische erfgoed? Bekijk het boek “DE ARK VAN DE SMAAK” in onze webshop.

Huidige situatie

Sinds de afschaffing van de melkquota in 2015 wordt de Blaarkop bedreigd door de stijging van de melkproductie in de Europese Unie. In de afgelopen decennia hebben verschillende organisaties zoals de Stichting Zeldzame Huisdierrassen (SZH) en de Coeratie Rundveeverbetering (CRV) zich net als Slow Food ingezet voor het behoud van het ras, onder meer met de actie “Red de Polderpanda”. Andere organisaties zoals Stichting Natuurboer Uit de Buurt en De Vrije Koe houden zich ook bezig met het behoud van de Groninger Blaarkop.

Manier van houden

De robuustheid maakt het een makkelijk ras om te houden. De Blaarkop is sterk, flink gespierd en zelfvoorzienend. Ook stelt hij weinig eisen aan zijn dieet. De koeien worden buiten gehouden in de wei, vaak met bomen voor wat beschutting. Door hun fijne en vaak wollige vacht zijn ze goed beschermd tegen winterkou, verder hebben ze alleen voldoende voedsel nodig en een droge ligplaats.

Het ras is zeer benaderbaar en kalft gemakkelijk. Om de melkproductie te starten moet een koe ongeveer eens per jaar kalven. Afhankelijk van het moment geven ze het gehele jaar melk. De vleesproductie hangt af van de boer, slachten kan het gehele jaar. Door de duurzaamheid, de Blaarkop is een zogenaamd dubbeldoelrund dat melk én vlees levert, is het ras goed inzetbaar voor biologische melkveehouderij of voor het onderhoud van natuurgebieden.

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF

=

 

EN ONTVANG EEN RECEPT UIT

DE ARK VAN DE SMAAK!