Bloemendaalse Gele

“Brassica oleracea var. sabauda L. ‘Bloemendaalse Gele’“
Regio & naamgeving: Bloemendaal (Noord-Holland) | ook bekend als ‘Slobberkool’
Categorie: Groente & aardappelen

BESCHRIJVING

Een bekende bijnaam is ‘slobberkool’. Vroeger werd deze kool vaak te gaar gekookt. De Bloemendaalse Gele heeft veel smaak, vergelijkbaar met spitskool, maar een zachtere bladstructuur. De kolen groeien in verschillende maten. Er is minstens één vierkante meter nodig per plant om een grotere oogst te garanderen.


Bloemendaalse Gele Kool is een grote gesloten kool met lichtgroen tot gele, licht krullende bladeren. De vorm varieert van spits tot meer bolvormig. Het is een relatief zachte koolsoort die door de fijnere, sappige bladeren maar kort bereid hoeft te worden. De structuur gaat richting stevigere slasoorten zoals radicchio.

CULINAIR GEBRUIK

Wat het bijzondere is aan de Bloemendaalse Gele, in tegenstelling tot andere savooiekolen, is dat hij weinig bereiding vraagt. Waar de kool vroeger gaar gekookt werd, zie je nu vaker een korte bereidingstijd. Mooie bereidingswijzen zijn kort barbecuen, grillen of bakken, of de bladeren kort blancheren. Ook de stam kan vrijwel geheel gegeten worden. Ideaal is de Bloemendaalse Gele als hoofdcomponent in vegetarische gerechten. Ook begeleidt door een lichte vlees- of vissaus is deze soort door de mooie structuur en smaak een ideale hoofdrolspeler.

ONTDEK HET ARK VAN DE SMAAK BOEK

Wil je meer weten over voedsel en verhalen lezen over gastronomische erfgoed? Bekijk het boek “DE ARK VAN DE SMAAK” in onze webshop.

Huidige situatie

Tegenwoordig wordt de kool langzaamaan weer vaker gekweekt door amateur- en professionele tuinders. Dus tussen september en januari kun je af en toe weer Bloemendaalse Gele tegenkomen. Bij enkele restaurants die waarde hechten aan lokale productie, voornamelijk in de omgeving van Haarlem en Amsterdam, verschijnt de kool weer op de menukaart. De vernieuwde interesse in lokale, culinaire geschiedenis heeft de verspreiding goed gedaan, maar de soort blijft voor de consument moeilijk verkrijgbaar.

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF

=

 

EN ONTVANG EEN RECEPT UIT

DE ARK VAN DE SMAAK!