UTRECHT
Slow Food Utrecht is gestart in 2004 en inmiddels uitgegroeid tot een van de grootste communities van Slow Food Nederland. Wie meedoet met Slow Food Utrecht zet zich in voor het behoud van voedselbiodiversiteit en eetcultuur in Nederland. Voor onze leden organiseren we diverse activiteiten met als doel kleinschalige producenten, koks en consumenten uit Utrecht en omgeving bij elkaar te brengen. Dankzij deze activiteiten krijgen leden meer kennis over good, clean en fair eten, lokale producten, producenten en productiemethoden. Daarnaast staat genieten centraal: genieten van good, clean en fair eten. Ook reikt het bestuur jaarlijks de Slow Food Utrecht Stimuleringsprijs uit.
ONZE ACTIVITEITEN
Slow Food Utrecht Aan Tafel
Tijdens Slow Food Utrecht aan Tafel zijn we te gast in een restaurant met een keuken waar good, clean en fair eten de basis van het menu vormt…. Dat is de Slow Food gedachte. Uiteraard horen we dan ook het verhaal achter de producten van de restaurateur. Slow Food Utrecht Aan Tafel wordt ongeveer twee keer per jaar georganiseerd.
Slow Food Utrecht Professionals
Ben je professioneel actief in de foodsector? Dan zijn de netwerkbijeenkomsten van Slow Food Utrecht voor Professionals echt iets voor jou. Het netwerk bestaat uit leden die professioneel in de foodsector actief zijn en zich daarbij laten inspireren door het Slow Food gedachtegoed. Bijvoorbeeld producenten zoals boeren, tuinders en bakkers, maar ook koks, cateraars, restaurateurs, importeurs en journalisten. We hanteren een dubbele doelstelling: het uitwisselen van producten, kennis en ervaring én het organiseren van activiteiten (excursies, workshops, proeverijen). Er is elk seizoen een professionals bijeenkomst op een interessante locatie (vaak bij één van de leden). Meer weten? Neem contact op met Ernst Hart.
Slow Food Utrecht Aan de Slag
Leuke slow food workshops waarbij je zelf niet stil zit? Dat is het idee achter Slow Food aan de Slag. Kijk in de agenda voor de komende workshops en excursies.
Slow Food Utrecht Op Pad
Slow Food Utrecht op Pad is de formule waarbij we op een biologische / streekmarkt staan en koken met de producten van de markt. De doelstelling is tweeledig. Enerzijds willen we de producenten helpen met het verkopen van hun waar door er lekkere dingen van te maken en die gratis uit te delen aan de bezoekers van de markt. Anderzijds willen we met de kraam de naamsbekendheid van Slow Food vergroten en mogelijk nieuwe leden werven.
Slow Food Utrecht Stimuleringsprijs
De Stimuleringsprijs van Slow Food Utrecht wordt jaarlijks uitgereikt aan een Slow Food waardig initiatief (good, clean and fair) dat stimulering behoeft. Naast een geldprijs (t.w.v. 1 euro per lid van Slow Food Utrecht) zorgt het bestuur van Slow Food Utrecht ook voor extra aandacht voor het initiatief in de media en binnen het netwerk van Slow Food Nederland algemeen en Slow Food Utrecht in het bijzonder. De uitreiking vindt plaats tijdens de algemene ledenvergadering van Slow Food Utrecht.
GEBIED
Community Slow Food Utrecht bestrijkt de gehele provincie Utrecht.
CONTACT

Broodnodige hulp gezocht!
Helaas gaan Rob (secretaris) en Reina (media) dit jaar na de Algemene Ledenvergadering op 31 maart stoppen met hun bestuursfunctie bij Slow Food Utrecht. Rob omdat zijn werk steeds meer tijd in beslag gaat nemen, Reina omdat ze een jaar gaat reizen om zo haar...
Tsukémono: snelle groentefermentaties
Zelf groenten fermenteren is geweldig om te doen, goed voor je gezondheid en de resultaten zijn fantastisch. Er zijn al veel boeken over fermenteren geschreven, maar het boek Tsukémono van Slow Food Utrecht-lid Peter van Berckel is uniek. Het maakt niet uit of je nog...
KookaBarra: dé Slow Food eetbar in Utrecht
Heb je in Utrecht KookaBarra al ontdekt? Het is een nieuwe “vogel” uit het nest van Joyce Bielderman en Victor Stukker, eigenaren van Héron op de Schalkwijkstraat. KookaBarra is een eetbar, of op z’n Frans een "bar à manger". Een plek waar je binnen kunt wandelen voor...
De wondere wereld van de walnoot
Een reis door de bijzondere wereld van de Nederlandse teelt van wal- en hazelnoten. Dat was in een notendop de winterbijeenkomst op maandag 14 januari van de Slow Food Utrecht professionals. De leden waren die dag te gast bij Melissa en Rudolf Jan den Beer Portugael...
Leesvoer voor kaasliefhebbers
Nederlanders staan al eeuwen bekend als echte kaaseters, maar zijn we ook kaaskenners? Voor wie meer wil leren over kaas, dan alleen maar weten dat het lekker is, zijn er twee leuke boeken waarmee je je voordeel kunt doen: “Kaaskenner word je zo” en van de...
Roberto Gelato maakt lekkerste vanille-ijs ter wereld!
Blij en trots is Roberto Coletti en terecht, hij won immers deze maand de prestigieuze Coppa d’Oro, de wereldbeker van ijsmakers. Elk jaar in de winter strijden internationale ijsbereiders in Italië om deze gouden beker. Dit jaar was de uitdaging het maken van het...
Boekentip: kookboek van Alice Waters
Eindelijk is het er in het Nederlands: een kookboek van Alice Waters. Ken je haar (nog) niet? Zij is voedselactiviste, chefkok, auteur, Slow Foodie avant la lettre, oprichtster van Slow Food USA en sinds 2002 vicevoorzitter van Slow Food International. Al sinds de...
Aan Tafel bij Oproer: 100% vegan
De Slow Food challenge “the meatless week”: Een ideale gelegenheid voor Slow Food Utrecht om op 7 oktober een Aan Tafel te organiseren bij Brouwerij Oproer. Een aantal jaar geleden hebben bierbrouwers Bart-Jan Hoeijmakers en Mark Strooker de krachten gebundeld en zijn...
10 jaar Slow Food Utrecht professionals
Het Slow Food Utrecht Professionals netwerk bestaat 10 jaar en dat was een feestje waard! Op 15 oktober werd dat gevierd bij Héron Petit Restaurant in Utrecht. Ernst Hart opende de bijeenkomst met de hartelijke groeten van de leden die niet bij deze speciale editie...
De wandelende fijnproever
Wildplukken, er zijn tegenwoordig zoveel mensen die dat doen. Maar wist je dat Ria Loohuizen in Nederland zo’n beetje de eerste was? Zij zoekt en plukt al ruim 30 jaar de lekkerste ingrediënten bij elkaar. Vele daarvan kun je niet eens kopen in de winkel. Zin in zo’n...
AGENDA
There are no upcoming evenementen at this time.

BESTUUR
SLOW FOOD

Ernst Hart
Voorzitter & coördinator Slow Food Utrecht Professionals
Hugo Rosenberg
Penningmeester
Ellen Rippen
Secretaris
Cathelijne Cras
Communicatie & PR
Mia Lageschaar
Evenementencoördinator
Ruud Dekkers
Evenementencoördinator