Op zaterdag 10 december was het, na 2 jaar corona, eindelijk weer zover: aanstichters Roel van Kollem en ondergetekende konden samen met alle gasten genieten van het derde Twentse landganzen-diner.

Na de eerste editie in 2017, volgde in 2019 een herhaling, beide keren met Sint Maarten, op 11 november. Omdat de fokkers de ganzen niet op tijd vet kunnen krijgen, o.a. door veranderende klimaatomstandigheden, vroegen ze om een maand respijt en zo gebeurde: op 10 december 2022, wereldwijd Terra Madre dag van Slow Food International, konden we op Erfgoed Bossem in Lattrop bij Ootmarsum (Twente) genieten met 40 mensen van 8 Twentse landganzen.

Het menu

Als amuse: ossenworst en Naegelholt van Brandrood rund, voorgerecht: een terrine van orgaanvlees (lever, hart en nieren) van gans, dan runderbouillon van Brandrood rund, vervolgens een hele Twentse landgans en tot slot: broodpudding van Twentse krentenwegge. De traditie is weer in ere hersteld! En dit alles naast bier van Othmar begeleid door 2 prachtige Twentse wijnen: een witte Solaris en een rosé Sueterie 2021 (Regent en Pinotin) van Twentewijn. De ganzen waren van tevoren door chef-kok Leen van Liere gepekeld en toen in eigen vet ingelegd voor een week, vervolgens bij de bereiding 48 uur in de oven bij lage temperatuur. 

Voor de goede orde: Erfgoed Bossem is fokcentrum van het Brandrode rund, beschikt over 2 Twentse landganzen, maar de geleverde ganzen kwamen van Edgar de Poel uit Markelo, van het fokcentrum Twentse landgans; beide rassen zijn opgenomen in de Nederlandse Ark van de Smaak. 

En: waarschijnlijk volgend jaar, in 2024 wederom een Twents landgansdiner.

De traditie moet worden voortgezet!

 

 

Bijdrage: René Zanderink

Ark van de Smaak commissie & Bestuurslid Slow Food Amsterdam

 

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF

=

 

EN ONTVANG EEN RECEPT UIT

DE ARK VAN DE SMAAK!