FOTOPUBLICATIE OVER DE BIOLOGISCHE NOORDERMARKT

_  Door Coen Dijkstra

Tijdens onze nieuwjaarsborrel bij de Kookboekhandel, kwam Coen vertellen over zijn geweldige fotoproject, uitgebracht in krant-vorm. Hij heeft het Amsterdamse icoon de biologische Noordermarkt een jaar lang in beeld gebracht, en vervolgens ook de boeren en producenten achter de markt een gezicht gegeven.

 

De marktdag begint al vroeg. Gekletter van metaal op de grond weergalmt tussen de gevels van de verder stille Noordermarkt. Het zijn de mannen van de firma Fleijsman die als eerste arriveren rond vijf uur ‘s ochtends. Met verbluffende precisie bouwen ze het geraamte van de markt op. Eerst zetten ze de metalen staanders in lange rijen achter elkaar. Daarna volgen de planken en de zeilen.

In het kielzog van de bouwers volgen de marktlieden. Als puzzelstukjes arriveren ze op het juiste moment. Raymond van Goeie Grutten met zijn kleine vrachtwagen parkeert als eerste, gevolgd door de anderen die het midden van de markt bevolken. Als het midden van de puzzel ligt sluiten de buitenkanten bij. En dan begint het.

Ik observeer deze choreografie door de lens van mijn camera. De eerste uren van de markt zijn het minst zichtbaar maar boezemen misschien wel het meeste ontzag in. Karren vol vers voedsel worden uitgeladen, kratten afgestapeld, opgestapeld, vitrines uitgestald en gevuld met vis, kaas, vlees, brood en banket. Wat overdag soms een willekeurige chaos lijkt te zijn is in deze ochtenduren met veel zorgvuldigheid neergezet, klaar om de stad van voedsel te voorzien.

Het voedsel komt van dichtbij en van verder weg.

Een enkele producent rijdt zelfs al om half vier ‘s ochtends richting de markt. Dát is wat je niet ziet wanneer je ‘s ochtends of middags je boodschappen doet. En er is meer wat je niet ziet, wat je niet kunt zien, maar wel van belang is en interessant kan zijn om te weten. Bijvoorbeeld waar je eten vandaan komt en hoe het geproduceerd wordt. Want achter de markt zit een heel land. Land waarin boeren met hun vingers wroeten. Akkers waar hun gewassen groeien, velden waarover ze hun vee laten lopen.

Dit achterland, hun andere werkterrein, ben ik gaan ontdekken nadat ik al flink wat maanden op de markt aan het fotograferen was. Week in week uit registreerde ik taferelen voor en achter de kramen om een verhaal te vertellen over deze bloeiende ontmoetingsplek die nu 35 jaar bestaat. Maar na een paar maanden concludeerde ik dat het verhaal incompleet zou zijn zonder het zien van de achterzijde van de markt: het achterland. En dus trok ik er op uit.

 

 

 

Korte keten: gekoesterde verbinding tussen stad en land.

In de pagina’s van de krant zien we om en om wat er door het jaar op de markt gebeurt én op de plekken waar jouw eten vandaan komt. De foto’s geven abstracte begrippen als ‘voedselketen’ of ‘stikstof’ een gezicht. Maar ze gaan ook gewoon over mensen die met elkaar op zaterdag plezier beleven op de markt door er te werken, of door daar hun te boodschappen doen.

Dat sociale aspect van de markt, het contact met klanten en collega’s is voor veel marktlui een blijvende inspiratie om dit soms zware werk te kunnen doen. In het weekend oogsten zij waardering voor hun nijvere inzet. Dat houdt de markt gaande: het verbond met de klant. Het is een wederzijdse en wederkerige relatie: de waardering vloeit terug naar het land door het werk de natuur in, die ons op haar beurt weer voedt.

Ons agrarische achterland zal altijd de manier waarop wij leven weerspiegelen, las ik eens ergens.

In die gedachte hoop ik dat deze foto’s een venster kunnen zijn op dat wat kán: een gekoesterde verbinding tussen stad en land. Elke week weer op de Noordermarkt, al 35 jaar.

 

De krant is te verkrijgen bij de Kookboekhandel, Haarlemmerdijk 133.

De foto’s van De markt en het achterland zijn ook ingelijst (40 x 50 cm) te koop voor € 250.

Contact hiervoor Coen, via zijn website of instagram.

 

 

www.instagram.com/fotocoendijkstra/demarktenhetachterland

www.instagram.com/fotocoendijkstra

www.coendijkstra.nl/werk

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF

=

 

EN ONTVANG EEN RECEPT UIT

DE ARK VAN DE SMAAK!