Zet hem vast in je agenda: de 7e editie van de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel 

Deze vindt plaats van 4 t/m 10 maart 2024. De challenge van de nationale week zonder vlees & zuivel is om een week geen vlees en zuivel te nuttigen. De uitdaging laat je zien hoe makkelijk, gezond en gevarieerd je eigenlijk kan eten zonder vis en vlees. En je hoeft echt niet 100% vegan te worden om eco-positieve impact te kunnen maken. Wie daag jij uit om mee te doen? 💪🏽  Tot dan  🙋🏼‍♀️

Elke dag vlees eten is niet echt meer echt van deze tijd en de intensieve veehouderij al helemaal niet. De eiwittransitie naar een meer plantaardig voedingspatroon is simpelweg nodig om de wereldbevolking te kunnen blijven voeden en de klimaatdoelstellingen te halen. Meer plantaardig eten is niet alleen beter voor je gezondheid maar ook voor het klimaat.

 

 🥬 🍅 5 Goede redenen waarom je meer plantaardig wilt eten:

1.  Het is goed voor je lichaam

Door minder vlees te eten, verlaag je het risico op hart en vaat ziekten, diabetes en (darm)kanker.  Vlees bevat namelijk een hoge concentratie verzadigde vetten en het slechte type cholesterol (LDL). Rood en bewerkt vlees is belastender voor je darmen en lastiger te verteren. Kies je voor een plantaardig alternatief zoals peulvruchten, paddenstoelen of noten, dan zorg je voor voldoende eiwitten en vitamine B12 in je voedingspatroon. Ook krijg je ook nog eens extra vezels en antioxidanten binnen met een plantaardig alternatief. Super gezond dus!  Minder vlees eten is dus niet alleen goed voor de planeet maar ook voor je lichaam.

2.  Minder dierenleed

Als we met zijn allen minder vlees zouden eten, dan kunnen we de veestapel halveren en afscheid nemen van de bio-industrie. Zo ontstaat er ruimte voor een betere natuur inclusievere landbouw. Door een weekje je vlees en zuivel van je boodschappenlijst te schrappen, bespaar je maar liefst 823 gram aan vlees en 2,4 kilo aan zuivel.

 

 

3. Minder CO2 uitstoot

Wist je dat koeien enorme boeren en scheten laten? Daarbij komen krachtige broeikasgassen vrij, de zogenaamde Methaan gassen. Deze broeikasgassen zijn wel keer zo sterk als de ‘normale’ co2 uitstoot van bijvoorbeeld auto’s of fabrieken. De bio industrie is dus voor een heel groot deel verantwoordelijk voor de stikstof crisis. De vleesproductie produceert alleen al 13-18% van onze hele CO2 uitstoot. Met een week geen vlees eten bespaar je net zoveel uitstoot dat gelijk is aan 80 km autorijden.

4. Minder waterverbruik

Onze intensieve landbouw en vleesindustrie gebruiken extreem veel water. Door een week geen vlees te eten bespaar je zo’n 193 liter water. In het boek ‘De verborgen impact’ van Babette Porcelijn wordt zelfs gesproken over 15.000 verborgen liters water in de keten om 1 kilo rundvlees te produceren. Dat zijn 300 douchebeurten.

5.  Minder ontbossing

Voor 1 kilo vlees zijn tot 50 bomen extra nodig om de uitstoot op te nemen en te compenseren. Door de wereldwijde toenemende vraag naar vlees, is meer ruimte nodig voor sojateelt en worden meer bossen gekapt.

 

******       

Lunch inspiratie!

 

🍅 Af en toe een warme maaltijd tijdens de lunch is heerlijk! Wij zijn een groot fan van soepen.

De tomatensoep met witte bonen (foto hierboven) is een van onze favorieten.👌  Door de bonen vult hij goed: zo kun je er ook de rest van de dag tegenaan!

 

Klik hier voor het recept van de tomatensoep (en vele andere recepten) op de website van weekzondervlees.nl

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF

=

 

EN ONTVANG EEN RECEPT UIT

DE ARK VAN DE SMAAK!