Een serie over voedseleducatie

Door Marjolein Triesscheijn en Claar ten Broek van School of Food

 

Met School of Food inspireren we leerlingen, docenten, koks, wetenschappers en beleidsmakers om samen te leren over voedsel.

In deze serie zullen wij jullie lezers meenemen in onze wereld van voedseleducatie, cultuur, geschiedenis, beleid én puber-eetgewoontes. Dit gaat niet alleen over smaak, cultuur en de handelingen van het koken zelf, maar ook over gezond- en duurzaamheid. Leren over eten is beleven en daar nodigen we jullie dan ook graag toe uit.

Schooltuinier-programma: bonen les

Met de lente in de lucht starten veel scholen ook weer deze maand met tuinieren op de schooltuincomplexen. Met veel zorg en aandacht wordt er gezaaid, gewied en geoogst. Het proces van ontkieming en explosieve groei na warme, maar ook natte dagen blijft een wonderlijk proces en het enthousiasme van leerlingen rondom zelf geteelde groente blijft ongeëvenaard. Afgelopen jaar hebben we voor de gemeente Haarlem het schooltuinierprogramma in een nieuw jasje gestoken en daarbij ook een lesje over bonen.

Bonen komen in veel verschillende soorten en maten en middels een “bonenspel” gaan we jullie kennis testen. Leerlingen lopen naar de bonentuin en zien daar de diversiteit in groei en verschijningsvorm. Hier in deze nieuwsbrief de light-variant. Weet jullie welke boon van welke soort is?

 

Foto: M. Triesscheijn

 

Soep les

In het tuinseizoen zijn de verwerkingslessen van de oogst een regelrechte hit. De soeples is populair en zelfs de moeilijke eters, eten hun kommetje schoon leeg. Wij zijn er al jaren getuige van, dat wan- neer kinderen zelf koken, ze meer bereid zijn tot proeven van groenten en fruit waarvan ze de smaak nog niet kennen. Het zelf telen van groenten en kruiden levert daar een nog grotere bijdrage aan!

Want dat koken helpt In de ontwikkeling van een gezond eetpatroon hoort het zelf telen van groente dan ook zeker thuis.

 

 

Een populair recept in onze lessen (op school) is de bonendip.

Perfect op een bruschetta!

Witte bonendip

Voor 4 personen

150 g witte bonen (vang het vocht op)
2 el olijfolie
1 teentje knoflook
sap van 1 citroen
citroenrasp

2 bosuien, grof gesneden
zout en peper
peterselie

 1.  Doe bonen in een blender, of prak met een vork, laat 2 eetlepels bonen heel 
 2.  Meng de bonen met 1 fijn geperst teentje knoflook, citroensap en -rasp en de olie
 3.  Breng op smaak met zout, royaal versgemalen peper en bonenvocht. 
 4.  Schep om tot een gladde puree en voeg de hele bonen toe voor wat extra bite. Proef of er nog wat meer citroensap, zout of peper bij moet. 
 5.  Doe de bonendip op de bruschetta en garneer met wat peterselie en bosui

 

Antwoorden bonenspel

(van links naar rechts, van boven naar beneden)

 1.  Sojaboon
 2.  Kidneyboon
 3.  Erwt
 4.  Mung bonen
 5.  Rode linzen
 6.  Tuinbonen
 7.  Witte bonen
 8.  Zwarte bonen
 9.  Kikkererwten

 

 

Over de auteurs:

 

Claar ten Broek

Claar is ontwikkelingsbioloog en gespecialiseerd in de ontwikkeling van het lichaam en de bouw- stenen die mensen daarvoor nodig hebben. Maar bijvoorbeeld ook in de dynamiek van smaakontwikkeling. Die kennis past ze toe bij School of Food, in de klas, als adviseur of als onderzoeker.

 

Marjolein Triesscheijn

Marjolein is tentoonstellingsontwerper, vegetarisch/vegan kok en culinair herborist. De (zintuigelijke) beleving en bewustwording van lekker eten en échte voeding combineert ze bij School of Food.

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF

=

 

EN ONTVANG EEN RECEPT UIT

DE ARK VAN DE SMAAK!