SLOW FOOD AMSTERDAM
Met veel energie en zin staat het nieuwe bestuur klaar om de betekenis en waarde van Slow Food Amsterdam te verbinden met datgene wat ons allen drijft; namelijk werken aan een gezond, toegankelijk, transparant en eerlijk voedselsysteem. Dat willen we realiseren als een ‘community of praxis’; (pro)-actief, inspirerend, relevant en aansluitend op de vragen, wensen en kansen van onze community. Met elkaar een beweging vormen; een eigentijds netwerk van voedselliefhebbers en (keten-)veranderaars die samen hun talenten, inzichten, contacten en kennis weten te bundelen. Daarin schuilt een enorme kracht en waarde.
Ons doel is om dat potentieel aan te boren en voor u, en Amsterdam te ontsluiten. Dat willen we samen doen door te inspireren, genieten en verbinden. Door samen te eten en te proeven (van lokale producten), elkaar te leren kennen en geïnspireerd te raken. Door inhoudelijke lezingen / debatten en verdiepingsavonden (mede-) te organiseren over actuele thema’s zodat iedereen in Amsterdam geïnformeerd kan kiezen met onze vork. En door aanwezig en zichtbaar te zijn in het voedseldebat.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief!
Smaak- ontwikkeling, asperges en zonnebloempitten…
Asperges; gisteren passeerden ze de revue tijdens onze foodLAB workshop over snacks. We ondervroegen de jongeren (13-16 jaar) over wat ze niet lekker vonden. Asperges dus. Nu is dit voor deze leeftijd niet zo gek, sommige smaken moet je je echt nog toe-eigenen. Een...
School of Food recept
Geroosterde gezouten zonnebloempitten Voor het maken van gezouten zonnebloempitten kun je het beste wit/zwarte zonnebloempitten gebruiken. Weet dat wanneer je de zaden of noten roostert, je uiteindelijk hun voedingswaarde vermindert. Wil je zonnebloempitten met...
Het Nederlands bakboek
De liefde achterna… Er zijn de laatste jaren wel meer Nederlandse bakboeken gepubliceerd, altijd ge- schreven door (thuis)bakkers met diepe Nederlandse roots. Des te opmerkelijker is een boek dat een paar maanden geleden alweer zijn derde druk beleefde, geschreven...
treats
Even voorstellen... Ha allemaal, ik ben Jonathan Van Vaerenberg, ondernemer, levensgenieter, gek op lekker, gezond en duurzaam eten, en oprichter van een nieuw concept dat de restaurantwereld op zijn kop gaat zetten. Ik ben Belg (met een grote liefde...
De werkgroep winkel actief
Je ziet dat we onze proeverijen serieus aanpakken. Update Onze osseworst 1746 wordt inmiddels op vijf plaatsen verkocht: bij de drie Kef-winkels, bij Frank’s Smokehouse en bij Louman zelf; je krijgt er in de winkels een historisch verhaal plus wat tips gratis...
Leesvoer – wijn van dichtbij
Wijntuin Ronja, in een polder bij Beverwijk: een idylle op taaie kleigrond. Beeld Jurre Rompa. Een artikel uit het Parool. Bij Beverwijk wordt gewerkt aan Wijntuin Ronja. Samen, is het idee: deelnemers pachten tien wijnstokken, volgen cursussen en helpen mee....
Moestuinschool Amsterdam
... EN DE ONDERBROEK IN DE VOLLE GROND Aan de Sixhaven, in Amsterdam Noord, ligt dit jaar een biologische moestuin- school voor volwassenen. En zoals op elke school, begonnen we bij het begin, in januari al: de bodem. In ons geval heel wezenlijk, want onze...
100% Chocolade
Toen ik er voor het eerst van hoorde, dacht ik: dat kan niet! Veel te bitter. Maar ik moest het natuurlijk wel proberen. Ik ben bij Chocolátl, de gespecialiseerde chocoladewinkel, waar ze zogenaamde “bean-to-bar” repen verkopen. De bonen (beans) worden door de...
Wijn, natuurwijn, whatever.
“Enfin ce n’est que un boisson”, zoals bevriende wijnmaker Arnaud Combier het ooit poneerde. Uiteindelijk is het maar een drankje, wijn. Zeker, maar toch… Komende september is het tien jaar geleden dat de Youth Food Movement haar eerste verjaardag vierde (en...
Taste Before You Waste
Taste Before You Waste houdt weer Foodcycle-markten in het Mahatma Ghandi plantsoen, A'dam: elke zaterdag vanaf 11.00 uur, onder voorbehoud van het weer. Non-profit Taste Before You Waste is een non-profit, lokaal opgezette organisatie die als doel heeft...
Verkoopadressen producten Werkgroep Winkel
Slow Food Amsterdam Verkoopadressen Ossenworst 1746 Foto: Marike van der Werff Slagerij Louman – Jordaan Goudsbloemstraat 76, 1015 JR Amsterdam, Telefoon: 020 6220771 Fromagerie Abraham Kef Marnixstraat 192, 1016 TJ Amsterdam, Telefoon: 020 420 0097 Czaar...
Behoud Lutkemeerpolder 8 mei
Behoud Lutkemeer Ik was aangenaam verrast, en stiekem ook een beetje geroerd... Ondanks het slechte weer, zijn er vandaag ontzettend veel mensen op komen dagen voor het behoud van dit unieke stuk polder & landbouwgrond. Uitgerust met positive...
Actie behoud Lutkemeerpolder op 8 mei
In september werd al actie gevoerd voor behoud van bioboerderij De Boterbloem i/d Lutkemeerpolder. © Dingena Mol Kom op zaterdag 8 mei 2021 naar de Lutkemeerpolder en laat zien dat van uitstel, afstel moet komen. Geen distributiecentra op vruchtbare...
Leestip: Burger Boer initiatieven
Geef je verbinding met landbouw vorm De vereniging voor Biologisch-Dynamische Landbouw en Voeding heeft een nieuw themanummer over Burger-Boer initiatieven. In dit thema-nummer alle aandacht voor iedereen die bijdraagt aan een andere landbouwcultuur, van vrijwilligers...
Groen(t)e Michelin sterren
Al meer dan 20 jaar wordt in Restaurant De Kas geen menukaart geserveerd, maar een aanwezigheids / presentielijst. Dat wil zeggen, dat men serveert wat op dat moment vers en voorradig in de eigen moestuinen is. Na 20 jaar kreeg dit restaurant onlangs haar eerste...
SCHOOL OF FOOD #3 OESTERZWAMMEN SHOARMA
EEN SERIE OVER VOEDSELEDUCATIE Door Marjolein Triesscheijn en Claar ten Broek van School of Food Met School of Food inspireren we leerlingen, docenten, koks, wetenschappers en beleidsmakers om samen te leren over voedsel. Dit doen we op lagere en middelbare...
RECEPT: Tartaar van gepofte (oer)biet
Regelmatig hoor je 'de klacht' dat Slow Food alleen maar gaat over dierlijke eiwitten. Daarom ben ik voor jullie op zoek gegaan naar een vegetarisch gerecht. Verder vond ik dat het recept connectie moest hebben met onze mooie regio. Ik heb dus een aantal...
De kop is eraf!
Inderdaad: de kop is eraf. Van de drie Slow Food-waardige producten die we bij onze laatste online borrel gepresenteerd hebben, hebben er al twee een ruimere verspreiding gekregen. Gerookte ossenworst De gerookte ossenworst met venkel heet tegenwoordig...
Als je ‘Kiss the Ground’ nog niet gezien hebt…
“Dit is het verhaal over een simpele oplossing om onze planeet te helen." Zo begint de nieuwe Netflix documentaire Kiss the ground. De docu laat zien hoe onze bodem de sleutel is in de strijd tegen klimaatverandering: door het herstellen van uitgeputte bodems...
Terra Madre diner met de Twentse landgans
René Zanderink en Roel van Kollem van Slow Food Amsterdam hebben het initiatief genomen om in het weekend van Wereld Terra Madre dag 2021 de Twentse landgans op het menu te zetten. Terra Madre diner op 11 december 2021 In het verleden zijn vaker jaarlijks...
AGENDA
- @ Amsterdam Flavours19:00 - 22:00MEER INFO>2905
- 3105
Middagje zuur inleggen en veel humor
@ Kesbeke14:00 - 17:00MEER INFO> - @ De Ceuvel18:30 - 21:30MEER INFO>0506