Taste Before You Waste houdt weer Foodcycle-markten in het Mahatma Ghandi plantsoen, A’dam: elke zaterdag vanaf 11.00 uur, onder voorbehoud van het weer.

 

Non-profit

Taste Before You Waste is een non-profit, lokaal opgezette organisatie die als doel heeft consumenten-voedselverspilling tegen te gaan. Door verspillingsvrije maaltijden, workshops, en een cultureel programma te organiseren, proberen we uitleg te geven, en mensen in staat te stellen om zelf minder voedsel te verspillen.

Het was tijdens het afgelopen jaar een hele uitdaging om binnen de beperkingen door te blijven gaan, wat ons heeft gedwongen op een andere manier te werken, zonder onze fysieke evenementen. We konden gelukkig dankzij onze geweldige vrijwilligers blijven doorgaan met onze dagelijkse ophaalrondes in de Javastraat. Helaas moesten we het contact met het publiek missen, met name in de Plantagebuurt, waar onze thuisbasis, de Dokhuis Galerie, is gevestigd. We hopen dat het organiseren van de markt ons beter in contact zal brengen met de bredere gemeenschap, en bij hen een interesse zal opwekken voor het thema voedselverspilling.

Sharing = caring

Het concept van de Foodcycle-markt is simpel: in plaats van dat eten in de afvalbak belandt, wordt het overschot aan voedsel van verschillende winkels en bakkerijen opgehaald, en herverdeeld aan het publiek. Het doel is om het idee van wat ‘afval’ nu eigenlijk is te veranderen, door te laten zien dat heel veel van wat er wordt weggegooid eigenlijk nog waarde heeft. Hoewel groente soms een deukje of een beetje schade heeft opgelopen, of het brood een dag oud is, is het allemaal nog prima eetbaar en lekker. De Foodcycle-markt draait, net als onze andere evenementen, op donaties, wat betekent dat donaties welkom maar nooit verplicht zijn. We vinden het belangrijk dat onze evenementen toegankelijk zijn voor iedereen, ongeacht hun financiële situatie.

 

 

Overvloed

De eerste paar markten van 2021 waren al een enorm succes! Onze bakfiets reed vanaf negen uur ’s ochtends door de straten, om doos na doos vol met fruit, groenten — maar ook brood en pasteitjes — op te halen. We hielden zo veel over dat we, bovenop het houden van de markt, ook konden doneren aan de Regenboog Groep.

Voor veel voorbijgangers was de markt de eerste keer dat ze met ons in aanraking kwamen. De meeste mensen schrokken dan ook van de hoeveelheid eten die we in een één ochtend, uit één straat konden ophalen, maar ook de kwaliteit en hoeveel verschillende soorten eten er opgehaald waren, wekte verbazing.

 

 

Verhalen delen

Het leukste aan het organiseren van de markt waren de gesprekken die we voerden. Eén man vertelde ons over zijn ervaring met klimaatactivisten van Reclaim the Power op een luchthaven in Londen; iemand anders maakte van het fruit dat hij uit de winkel van zijn vrouw kon redden jam en chutney. Ook werden er discussies gevoerd over de manieren waarop de verschillende spullen bereid moesten worden, waarbij vooral de bittere citroenen en de Jerusalem-artisjokken veel opmerkingen losmaakten, maar ook vast en zeker bijdroegen aan een aantal interessante maaltijden.

De markten zijn tot nu toe een groot succes geweest, en we hopen van harte meer mensen bij onze kraam te kunnen ontmoeten!

 

Tenslotte hebben we leuk nieuws te melden:

In juni zullen we takeaway-edities van ons Wasteless Wednesday-diner houden.

Elke woensdag zullen vrijwilligers helpen bij het koken van heerlijke maaltijden, gemaakt van overgebleven voedsel.

Deze maaltijden kunnen opgehaald worden bij de Dokhuis Galerie, tussen 18.30 en 20.00 uur.

 

We zijn nog aan het kijken of dit ook tijdens de zomer door kan blijven gaan. Dit hangt nog af van een aantal logistieke zaken. Voel je in ieder geval welkom om in juni langs te komen om onze heerlijke verspillingsvrije maaltijden te proeven!

 

 

Bijdrage:  Taste Before You Waste

Insta:        instagram.com/tastebeforeyouwaste

Reactie:   communicatie@slowfoodamsterdam.nl

 

Als u ons financieel wilt steunen… geweldig! Dit kunt u doen door rechtstreeks te doneren op ons rekeningnummer: NL88 TRIO 0391 1254 43  t.n.v. Taste before you Waste.

 

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF

=

 

EN ONTVANG EEN RECEPT UIT

DE ARK VAN DE SMAAK!