René Zanderink en Roel van Kollem van Slow Food Amsterdam hebben het initiatief genomen om in het weekend van Wereld Terra Madre dag 2021 de Twentse landgans op het menu te zetten.

 

Terra Madre diner op 11 december 2021

In het verleden zijn vaker jaarlijks terugkerende diners met de Twentse landgans in Twente georganiseerd. Door de toenemende droogte in het gebied waar deze ganzen van nature leven, namelijk vochtige rivieroevers, is het voortbestaan van dit ras ernstig bedreigd. In allerlei delen van ons land leefden in het verleden ook ándere ganzenrassen, die uitgestorven zijn.

In Nederland is geen grote traditie wat betreft het eten van tamme ganzen, behalve St. Maartensgansviering op 11 november in het oosten van Nederland, en onder het joodse deel van de Nederlandse bevolking. Om het behoud van de laatste soort (opgenomen in de Ark van de Smaak) te bevorderen en er vooral van te genieten, hebben wij contact opgenomen met de fokkers in Twente. Door de beperkte vraag (uit onwetendheid) moest het diner al in het voorjaar gepland worden, zodat voldoende eieren bebroed worden, en er dan aan het eind van het jaar voldoende ganzen beschikbaar zijn.

Erfgoed Bossem

Erfgoed Bossem heeft in het verleden de diners verzorgd, en is nu weer bereid gevonden het diner te organiseren.

De ganzen worden met veel zorg en vakmanschap op lage temperatuur bereid. Daarnaast zullen in het menu andere Ark van de Smaak producten worden verwerkt, die bij voorkeur uit de zelfvoorzienende boerderij van het landgoed komen.

 

Weekendje weg

Naast het ganzendiner is er de mogelijkheid om er ‘een weekendje uit’ van te maken. Op het landgoed zijn uitstekende accommodaties, waar je kan logeren. De omgeving biedt voldoende mogelijkheden tot wandelen en fietsen. En op vrijdag kan er van een diner met producten van de boerderij genoten worden.

Workshop gans bereiding

Zaterdag wordt er bij voldoende belangstelling een workshop ‘gans bereiden’ gegeven. Er wordt gedemonstreerd hoe je de gans plukt, en verder panklaar maakt; de borsten rookt (wat een joodse delicatesse is); de poten, maagjes en hartjes kan konfijten; de natuurlijke levers kan verwerken (dus diervriendelijk) in een ganzenpaté (of vullen in een ganzenhals?), en hoe je van het karkas een heerlijke bouillon kan trekken.

Andere activiteiten

Verder kan er een rondleiding op de boerderij worden gegeven, een vuurkorf worden geboekt, of gevist worden in de visvijver. Of toer op een unieke manier door het prachtige coulisselandschap van Noordoost Twente.

Kosten

De kosten voor het diner, inclusief ontvangst, amuses, wijnen, koffie/thee na, zijn € 65,-  per persoon voor Slow Food leden. Niet leden betalen € 75,- per persoon.

 

Sint Maarten diner met gevulde Twentse landsgans bij Erfgoed Bossem in Lattrop-Berklenkamp

Reserveren & kosten

Reserveren voor het diner kan door een e-mail te sturen naar: Roel  

Aanmelden voor de workshop kan ook via bovenstaand e-mailadres, onder voorbehoud van voldoende aanmeldingen. Kostenoverzicht voor de logerende gasten:

 

Logies en ontbijt, één nacht             Logies en ontbijt, twee nachten

Sterrenkubus       €  162.50               Sterrenkubus         €  300,-

Boerderijkamer   €  150,-                  Boerderijkamer     €  290,-

Koestersuite        €  160,-                  Koestersuite           €  310,-

 

  Slow Food leden ontvangen een korting van € 10,- per nacht op het logeren en ontbijt. Voor een één persoonskamer geldt een korting van € 16,- per nacht. Genoemde bedragen zijn inclusief btw, en exclusief gemeentelijke heffingen.

Reserveren voor de accommodatie kan door een mail te sturen naar: info@bossem.nl  In de mail kan je aangeven dat je lid bent van Slow Food.

 

 

BijdrageRoel van Kollem

Reactie:    Communicatie@slowfoodamsterdam.nl

 

 

 

 

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF

=

 

EN ONTVANG EEN RECEPT UIT

DE ARK VAN DE SMAAK!