fbpx

AMSTERDAM

AMSTERDAM

SLOW FOOD AMSTERDAM

Met veel energie en zin staat het nieuwe bestuur klaar om de betekenis en waarde van Slow Food Amsterdam te verbinden met datgene wat ons allen drijft; namelijk werken aan een gezond, toegankelijk, transparant en eerlijk voedselsysteem. Dat willen we realiseren als een ‘community of praxis’; (pro)-actief, inspirerend, relevant en aansluitend op de vragen, wensen en kansen van onze community. Met elkaar een beweging vormen; een eigentijds netwerk van voedselliefhebbers en (keten-)veranderaars die samen hun talenten, inzichten, contacten en kennis weten te bundelen. Daarin schuilt een enorme kracht en waarde.

Ons doel is om dat potentieel aan te boren en voor u, en Amsterdam te ontsluiten. Dat willen we samen doen door te inspireren, genieten en verbinden. Door samen te eten en te proeven (van lokale producten), elkaar te leren kennen en geïnspireerd te raken. Door inhoudelijke lezingen / debatten en verdiepingsavonden (mede-) te organiseren over actuele thema’s zodat iedereen in Amsterdam geïnformeerd kan kiezen met onze vork. En door aanwezig en zichtbaar te zijn in het voedseldebat.

GEBIED

Slow Food Amsterdam bestrijkt gemeente Amsterdam en omgeving.

Voorzitter
Jeffrey Spangenberg 06 – 5027 8920

Penningmeester
Roel van Kollem 06 – 5334 8623

Communicatie
Hester Looij 06 – 1144 2154

 

CONTACT

Smaak- ontwikkeling, asperges en zonnebloempitten…

Asperges; gisteren passeerden ze de revue tijdens onze foodLAB workshop over snacks. We ondervroegen de jongeren (13-16 jaar) over wat ze niet lekker vonden. Asperges dus. Nu is dit voor deze leeftijd niet zo gek, sommige smaken moet je je echt nog toe-eigenen. Een...

Lees meer

School of Food recept

Geroosterde gezouten zonnebloempitten   Voor het maken van gezouten zonnebloempitten kun je het beste wit/zwarte zonnebloempitten gebruiken. Weet dat wanneer je de zaden of noten roostert, je uiteindelijk hun voedingswaarde vermindert. Wil je zonnebloempitten met...

Lees meer

treats

Even voorstellen...   Ha allemaal, ik ben Jonathan Van Vaerenberg, ondernemer, levensgenieter, gek op lekker, gezond en duurzaam eten, en oprichter van een nieuw concept dat de restaurantwereld op zijn kop gaat zetten. 😊   Ik ben Belg (met een grote liefde...

Lees meer

Het Nederlands bakboek

De liefde achterna… Er zijn de laatste jaren wel meer Nederlandse bakboeken gepubliceerd, altijd ge-  schreven door (thuis)bakkers met diepe Nederlandse roots. Des te opmerkelijker    is een boek dat een paar maanden geleden alweer zijn derde druk beleefde, geschreven...

Lees meer

De werkgroep winkel actief

Je ziet dat we onze proeverijen serieus aanpakken.   Update Onze osseworst 1746 wordt inmiddels op vijf plaatsen verkocht: bij de drie Kef-winkels, bij Frank’s Smokehouse en bij Louman zelf; je krijgt er in de winkels een historisch verhaal plus wat tips gratis...

Lees meer

Leesvoer – wijn van dichtbij

Wijntuin Ronja, in een polder bij Beverwijk: een idylle op taaie kleigrond. Beeld Jurre Rompa.   Een artikel uit het Parool. Bij Beverwijk wordt gewerkt aan Wijntuin Ronja. Samen, is het idee: deelnemers pachten tien wijnstokken, volgen cursussen en helpen mee....

Lees meer

Moestuinschool Amsterdam

... EN DE ONDERBROEK IN DE VOLLE GROND Aan de Sixhaven, in Amsterdam Noord, ligt dit jaar een biologische moestuin- school voor volwassenen. En zoals op elke school, begonnen we bij het begin,      in januari al: de bodem. In ons geval heel wezenlijk, want onze...

Lees meer

100% Chocolade

Toen ik er voor het eerst van hoorde, dacht ik: dat kan niet! Veel te bitter. Maar ik moest het natuurlijk wel proberen.   Ik ben bij Chocolátl, de gespecialiseerde chocoladewinkel, waar ze zogenaamde “bean-to-bar” repen verkopen. De bonen (beans) worden door de...

Lees meer

Wijn, natuurwijn, whatever.

“Enfin ce n’est que un boisson”, zoals bevriende wijnmaker Arnaud Combier het ooit poneerde. Uiteindelijk is het maar een drankje, wijn.   Zeker, maar toch… Komende september is het tien jaar geleden dat de Youth Food Movement haar eerste verjaardag vierde (en...

Lees meer

Taste Before You Waste

Taste Before You Waste houdt weer Foodcycle-markten in het Mahatma Ghandi plantsoen, A'dam: elke zaterdag vanaf 11.00 uur, onder voorbehoud van het weer.   Non-profit Taste Before You Waste is een non-profit, lokaal opgezette organisatie die als doel heeft...

Lees meer

Weespermoppen

Hoe Weesps zijn de moppen? Wie de geschiedenis van iets onderzoekt, begint meestal bij het verleden – bij de wortel, zeg maar – en werkt naar de takken en bladeren van het heden toe. Maar bij de Weesper moppen en de makaronnen is het omgekeerde makkelijker, omdat je...

Lees meer

Behoud Lutkemeerpolder 8 mei

Behoud Lutkemeer Ik was aangenaam verrast, en stiekem ook een beetje geroerd... Ondanks het slechte weer, zijn er vandaag ontzettend veel mensen op komen dagen voor het behoud van dit unieke stuk polder & landbouwgrond.            Uitgerust met positive...

Lees meer

Actie behoud Lutkemeerpolder op 8 mei

In september werd al actie gevoerd voor behoud van bioboerderij De Boterbloem i/d Lutkemeerpolder.        © Dingena Mol   Kom op zaterdag 8 mei 2021 naar de Lutkemeerpolder en laat zien dat van uitstel, afstel moet komen. Geen distributiecentra op vruchtbare...

Lees meer

Groen(t)e Michelin sterren

Al meer dan 20 jaar wordt in Restaurant De Kas geen menukaart geserveerd, maar een aanwezigheids / presentielijst. Dat wil zeggen, dat men serveert wat op dat moment vers en voorradig in de eigen moestuinen is. Na 20 jaar kreeg dit restaurant onlangs haar eerste...

Lees meer

Leestip: Burger Boer initiatieven

Geef je verbinding met landbouw vorm De vereniging voor Biologisch-Dynamische Landbouw en Voeding heeft een nieuw themanummer over Burger-Boer initiatieven. In dit thema-nummer alle aandacht voor iedereen die bijdraagt aan een andere landbouwcultuur, van vrijwilligers...

Lees meer

SCHOOL OF FOOD #3 OESTERZWAMMEN SHOARMA

EEN SERIE OVER VOEDSELEDUCATIE Door Marjolein Triesscheijn en Claar ten Broek van School of Food   Met School of Food inspireren we leerlingen, docenten, koks, wetenschappers en beleidsmakers om samen te leren over voedsel. Dit doen we op lagere en middelbare...

Lees meer

RECEPT: Tartaar van gepofte (oer)biet

Regelmatig hoor je 'de klacht' dat Slow Food alleen maar gaat over dierlijke eiwitten. Daarom ben ik voor jullie op zoek gegaan naar een vegetarisch gerecht.   Verder vond ik dat het recept connectie moest hebben met onze mooie regio. Ik heb dus een aantal...

Lees meer

Voedselvisie. Terug naar de essentie: bodem verbetering

Zoals jullie wellicht al op de afgelopen ALV-vergadering van SF Amsterdam gehoord hebben, gaan we het komende jaar ook 'iets politieks' op de agenda zetten. Ook wij willen gaan bijdragen aan de discussie over een andere landbouw.   Dat willen we doen middels een...

Lees meer

Terra Madre diner met de Twentse landgans

René Zanderink en Roel van Kollem van Slow Food Amsterdam hebben het initiatief genomen om in het weekend van Wereld Terra Madre dag 2021 de Twentse landgans op het menu te zetten.   Terra Madre diner op 11 december 2021 In het verleden zijn vaker jaarlijks...

Lees meer

De kop is eraf!

Inderdaad: de kop is eraf. Van de drie Slow Food-waardige producten die we bij onze laatste online borrel gepresenteerd hebben, hebben er al twee een ruimere verspreiding gekregen.   Gerookte ossenworst De gerookte ossenworst met venkel heet tegenwoordig...

Lees meer

AGENDA 2021

NIEUWSBRIEF ARCHIEF

BESTUUR

SLOW FOOD

Jeffrey Spangenberg

Jeffrey Spangenberg

Voorzitter

Leonie Paalman

Leonie Paalman

Secretaris

Roel van Kollem

Roel van Kollem

Penningmeester

Hester Looij

Hester Looij

Bestuurslid communicatie

René Zanderink

René Zanderink

Algemeen bestuurslid

Dorothea Sinnema

Dorothea Sinnema

Algemeen bestuurslid