SLOW FOOD AMSTERDAM
Met veel energie en zin staat het nieuwe bestuur klaar om de betekenis en waarde van Slow Food Amsterdam te verbinden met datgene wat ons allen drijft; namelijk werken aan een gezond, toegankelijk, transparant en eerlijk voedselsysteem. Dat willen we realiseren als een ‘community of praxis’; (pro)-actief, inspirerend, relevant en aansluitend op de vragen, wensen en kansen van onze community. Met elkaar een beweging vormen; een eigentijds netwerk van voedselliefhebbers en (keten-)veranderaars die samen hun talenten, inzichten, contacten en kennis weten te bundelen. Daarin schuilt een enorme kracht en waarde.
Ons doel is om dat potentieel aan te boren en voor u, en Amsterdam te ontsluiten. Dat willen we samen doen door te inspireren, genieten en verbinden. Door samen te eten en te proeven (van lokale producten), elkaar te leren kennen en geïnspireerd te raken. Door inhoudelijke lezingen / debatten en verdiepingsavonden (mede-) te organiseren over actuele thema’s zodat iedereen in Amsterdam geïnformeerd kan kiezen met onze vork. En door aanwezig en zichtbaar te zijn in het voedseldebat.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief!
Geweldige nieuwjaars bijeenkomst bij Amsterdam Flavours
Kort verslag nieuwjaarsbijeenkomst Slow Food Amsterdam door mede-Slow Food leden uit Bavaria, Duitsland. “Wat een geweldige avond! We kwamen op de prachtige locatie: Flavours of Amsterdam, en een zachte, warme kaasgeur kwam onze neus binnen. Kleine kaassoesjes (oftewel: gougères, red.) waren het voorgerecht van heel veel lekkers dat ‘s avonds voorbij kwam…”
Vacature Penningmeester
Onze huidige penningmeester stelt zijn bestuurszetel beschikbaar. We zoeken iemand die enthousiast is, weet hoe je een gezonde boekhouding voert, onze jaarcijfers kan opstellen, en graag meedenkt over hoe we zinvol omgaan met ons budget.
Genieten van fossiele vis
Op de eerste vrijdag van februari was het weer tijd voor onze vrijdagborrel. Slow Food Amsterdam was dit keer te gast in de galerie van Henri Roquas.
Henri is als kunstenaar, curator, voedselarcheoloog en chef op zoek naar de ‘verloren maal-tijd’, naar de ware betekenis van eten & voeding in het ontstaan en de vorming van aard en wezen van de mens.
Het Stoelenproject
Vanessa Otten Wattimena kookt voor het project ‘Koken verbindt’ dat plaatsvindt bij Het Stoelenproject, een opvang voor dak- en thuislozen gevestigd aan de Marnixstraat. Op deze locatie overnachten ieder jaar van 15 sept. tot 1 mei dagelijks 55 daklozen en wordt er elke dag gekookt. Het project zorgt ervoor dat er per seizoen ruim 10.000 gezonde, gratis maaltijden bereid worden.
DE ZURE STAD
Eind november werd het boek De zure stad, na drie jaar diepgaand onderzoek, voor pers en publiek
bij de firma Oos Kesbeke ten doop gehouden. Ook werd een speciale lezing gehouden in het Jordanese café De Prins aan de Prinsengracht.
OPROEP: BEN JIJ ONZE NIEUWE SECRETARIS?
Onze huidige secretaris stelt haar bestuurszetel beschikbaar.
Heerlijke smaken bij Potagie
Heerlijke smaken bij Potagie – borrel Slow Food Amsterdam november
AMSTERDAM’S GEZELLIGSTE WIJN-PROEFLOKAAL
Tijdens de borrel / proeverij op 7 Oktober j.l. bij Benelux Wine Co. genoten we van een uniek avondje proeven van mooie wijnen uit de Benelux.
Scriptie onderzoek paling Amsterdam
Waarom overwegen we alleen het menselijk eten, als we het hebben over de eetcultuur van Amsterdam?
Eating to Extinction
Dan Saladino is journalist en presentator. Hij maakt programma’s over eten voor BBC Radio 4 en BBC World Service. Zijn werk is erkend door de Guild of Food Writers Awards, de Fortnam & Mason Food and Drinks Awards en door de James Beard Foundation. Dit jaar...
Werkgroep Winkel op pad
Afgelopen maanden zijn we met werkgroep winkel langs een aantal zaken gegaan om lokale producten te laten proeven en om zelf te proeven.
Tijd voor verandering
Sinds kort bestaat er een nieuwe studie aan de Hogeschool van Amsterdam: Change Makers. In het kader daarvan werd Slow Food Amsterdam gevraagd om een presentatie over de doelstellingen en gewenste veranderingen van Slow Food wereldwijd te geven. ☝️ ...
Borrelen met gevogelte 4 nov
Op vrijdagavond 4 november organiseert SF Amsterdam een wildworkshop bij Ellen Mookhoek.
Verslag borrel Slow Food Amsterdam 2 sept.
Verslag borrel Slow Food Amsterdam 2 september – wat hebben we geproefd?
Lees- en kijkvoer
In de rubriek Lees- en kijkvoer vind je een aantal linken naar “Slow Food-waardige” artikelen en nieuws.
Steinbesser x Jeong Kwan
Begin september bracht Steinbesser gastronomy de zen-boeddhistische non en chef Jeong Kwan, bekend van Netflix’s Chef’s Table, naar Amsterdam voor steinbeisser.org In de dagen voorafgaand aan het diner gingen ze langs lokale boeren en producenten op zoek naar ingrediënten voor de diners die plantaardig en biologisch, lokaal en seizoensgebonden zijn. Slow Food Amsterdam werd uitgenodigd om suggesties te delen.
Diner Twentse landgans
Vorig jaar werd op het allerlaatste moment het diner van de Twentse landgans in Lattrop bij Denekamp vanwege de lockdown afgelast. Enkele tientallen deelnemers en zeker de organisatoren waren teleurgesteld. Temeer daar het diner bedoeld was om de fokkers van de...
Even voorstellen: Julia Gilewicz-Smolski
Even voorstellen… Ik ben Julia Gilewicz-Smolski. 34 jaar geleden in Zuid-Limburg geboren, met Poolse wortels. Hier in Amsterdam dubbel exotisch dus.
Bij ons thuis werd er altijd goed gegeten en niks was te gek. Ook heeft bewustwording altijd een grote rol gespeeld.
OPROEP: waar koop jij Lokaal in Amsterdam?
De leus ‘Kies Lokaal’ is soms makkelijker gezegd dan gedaan. Als je je dagelijkse boodschappen in de supermarkt doet, zul je niet zo snel lokale producten vinden.
Met Werkgroep Winkel gaan we op zoek naar lokale producten, leveranciers, producenten en winkeliers.
Terugblik Oogstfeest & Graanpanel 17 september
Ciderij de Elegast, buitenplaats de Hoorneboeg en Slow Food Nederland kijken terug op een geslaagde zaterdag. Daarnaast werd bij het graanpanel ‘Oude granen: overbodig of broodnodig?’ gesproken over oude granen.
AGENDA
- @ Amsterdam Flavours19:00 - 22:00MEER INFO>0805