SLOW FOOD AMSTERDAM
Met veel energie en zin staat het nieuwe bestuur klaar om de betekenis en waarde van Slow Food Amsterdam te verbinden met datgene wat ons allen drijft; namelijk werken aan een gezond, toegankelijk, transparant en eerlijk voedselsysteem. Dat willen we realiseren als een ‘community of praxis’; (pro)-actief, inspirerend, relevant en aansluitend op de vragen, wensen en kansen van onze community. Met elkaar een beweging vormen; een eigentijds netwerk van voedselliefhebbers en (keten-)veranderaars die samen hun talenten, inzichten, contacten en kennis weten te bundelen. Daarin schuilt een enorme kracht en waarde.
Ons doel is om dat potentieel aan te boren en voor u, en Amsterdam te ontsluiten. Dat willen we samen doen door te inspireren, genieten en verbinden. Door samen te eten en te proeven (van lokale producten), elkaar te leren kennen en geïnspireerd te raken. Door inhoudelijke lezingen / debatten en verdiepingsavonden (mede-) te organiseren over actuele thema’s zodat iedereen in Amsterdam geïnformeerd kan kiezen met onze vork. En door aanwezig en zichtbaar te zijn in het voedseldebat.
GEBIED
Slow Food Amsterdam bestrijkt gemeente Amsterdam en
omgeving.
Voorzitter
Machteld de Vos
Penningmeester
Luigi Pucciano
Secretaris
Communicatie
Hester Looij 06 – 1144 2154
Algemeen
René Zanderink
Schrijf je in voor de nieuwsbrief!
SLOW FOOD AMSTERDAM
Met veel energie en zin staat het nieuwe bestuur klaar om de betekenis en waarde van Slow Food Amsterdam te verbinden met datgene wat ons allen drijft; namelijk werken aan een gezond, toegankelijk, transparant en eerlijk voedselsysteem. Dat willen we realiseren als een ‘community of praxis’; (pro)-actief, inspirerend, relevant en aansluitend op de vragen, wensen en kansen van onze community. Met elkaar een beweging vormen; een eigentijds netwerk van voedselliefhebbers en (keten-)veranderaars die samen hun talenten, inzichten, contacten en kennis weten te bundelen. Daarin schuilt een enorme kracht en waarde.
Ons doel is om dat potentieel aan te boren en voor u, en Amsterdam te ontsluiten. Dat willen we samen doen door te inspireren, genieten en verbinden. Door samen te eten en te proeven (van lokale producten), elkaar te leren kennen en geïnspireerd te raken. Door inhoudelijke lezingen / debatten en verdiepingsavonden (mede-) te organiseren over actuele thema’s zodat iedereen in Amsterdam geïnformeerd kan kiezen met onze vork. En door aanwezig en zichtbaar te zijn in het voedseldebat.
GEBIED
Slow Food Amsterdam bestrijkt gemeente Amsterdam en
omgeving.
Voorzitter
Machteld de Vos
Penningmeester
Luigi Pucciano
Secretaris
Communicatie
Hester Looij 06 – 1144 2154
Algemeen
René Zanderink
Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Werkgroep Winkel op pad
Afgelopen maanden zijn we met werkgroep winkel langs een aantal zaken gegaan om lokale producten te laten proeven en om zelf te proeven.
Tijd voor verandering
Sinds kort bestaat er een nieuwe studie aan de Hogeschool van Amsterdam: Change Makers. In het kader daarvan werd Slow Food Amsterdam gevraagd om een presentatie over de doelstellingen en gewenste veranderingen van Slow Food wereldwijd te geven. ☝️ ...
Borrelen met gevogelte 4 nov
Op vrijdagavond 4 november organiseert SF Amsterdam een wildworkshop bij Ellen Mookhoek.
Verslag borrel Slow Food Amsterdam 2 sept.
Verslag borrel Slow Food Amsterdam 2 september – wat hebben we geproefd?
Lees- en kijkvoer
In de rubriek Lees- en kijkvoer vind je een aantal linken naar “Slow Food-waardige” artikelen en nieuws.
Steinbesser x Jeong Kwan
Begin september bracht Steinbesser gastronomy de zen-boeddhistische non en chef Jeong Kwan, bekend van Netflix’s Chef’s Table, naar Amsterdam voor steinbeisser.org In de dagen voorafgaand aan het diner gingen ze langs lokale boeren en producenten op zoek naar ingrediënten voor de diners die plantaardig en biologisch, lokaal en seizoensgebonden zijn. Slow Food Amsterdam werd uitgenodigd om suggesties te delen.
Diner Twentse landgans
Vorig jaar werd op het allerlaatste moment het diner van de Twentse landgans in Lattrop bij Denekamp vanwege de lockdown afgelast. Enkele tientallen deelnemers en zeker de organisatoren waren teleurgesteld. Temeer daar het diner bedoeld was om de fokkers van de...
Even voorstellen: Julia Gilewicz-Smolski
Even voorstellen… Ik ben Julia Gilewicz-Smolski. 34 jaar geleden in Zuid-Limburg geboren, met Poolse wortels. Hier in Amsterdam dubbel exotisch dus.
Bij ons thuis werd er altijd goed gegeten en niks was te gek. Ook heeft bewustwording altijd een grote rol gespeeld.
OPROEP: waar koop jij Lokaal in Amsterdam?
De leus ‘Kies Lokaal’ is soms makkelijker gezegd dan gedaan. Als je je dagelijkse boodschappen in de supermarkt doet, zul je niet zo snel lokale producten vinden.
Met Werkgroep Winkel gaan we op zoek naar lokale producten, leveranciers, producenten en winkeliers.
Terugblik Oogstfeest & Graanpanel 17 september
Ciderij de Elegast, buitenplaats de Hoorneboeg en Slow Food Nederland kijken terug op een geslaagde zaterdag. Daarnaast werd bij het graanpanel ‘Oude granen: overbodig of broodnodig?’ gesproken over oude granen.
7 oktober Proeverij bij Benelux wijnen
Kom ook proeven, en leer de verhalen kennen achter Nederlandse wijnen én hun makers bij Benelux Wijnen.
Eating to Extinction
We’re running out of time…
Op donderdag 24 november komt de BBC-reporter Dan Saladino voor een lezing naar De Balie in Amsterdam.
Even voorstellen: Club Cuisine
Het beroep chef was niet in me op gekomen als men mij op jonge leeftijd had gevraagd wat ik later wilde worden. Mijn passie voor koken is zich pas op latere leeftijd gaan ontwikkelen.
Enquête onder food professionals
Food professionals lopen regelmatig tegen uitdagingen aan of zien juist kansen. Slow Food Nederland is op zoek naar jouw ervaringen, uitdagingen en kansen. Wat heb je nodig om meer impact te maken? Welke kansen zie je die bijdragen aan een Good, Clean en Fair...
Ark + ARTE
Afgelopen najaar mocht René Zanderink, lid vd Nederlandse Ark van de Smaak-commissie en Slow Food Amsterdam, op uitnodiging vd Franse tv-zender ARTE, acte de présence geven in Lutjewinkel. In de Kop van Noord-Holland mocht hij promotie maken voor het boek en voor enkele ingrediënten, waaronder de unieke bonen-collectie van de familie Smak.
Borrel 3 juni bij Proeflokaal Kef in Amsterdam Noord
Er zijn van die avonden dat alles meezit… Onze kaasproeverij op een zonovergoten terras in Amsterdam Noord bij Proeflokaal Fromagerie Kef was een groot succes.
Bezoek vice-president Slow Food Edie Mukiibi
Afgelopen week werd Slow Food Nederland verblijd met de komst van Edie Mukiibi, de vice-president van Slow Food International.
Michelin sterren Nederland 2022
Op 30 mei j.l. was het weer zover: een belangrijke dag voor de gastronomie in Nederland. Die dag werden de Michelin sterren voor 2022 uitgereikt.
Over eetgenot
wat eetgenot precies is, is nog niet makkelijk te zeggen. Het betekent namelijk voor iedereen – in elke streek, in heden en verleden, op elke leeftijd, in elke groep mensen – iets anders.
Zaden: het onvertelde verhaal
Welke toekomst laat jij groeien?
Nu veel onvervangbare zaden bijna uitgestorven zijn, onthult SEED: the Untold Story het schrijnende en hartverwarmende verhaal van gepassioneerde zaadbewaarders en hun strijd tegen chemische zaadbedrijven ter verdediging van onze 12.000 jaar oude voedselerfenis.
AGENDA
- 1806
Biologische markt, Slow Food editie
@ De Groene Afslag11:00 - 16:00MEER INFO>
NIEUWSBRIEF ARCHIEF




