fbpx

AMSTERDAM

AMSTERDAM

SLOW FOOD AMSTERDAM

Met veel energie en zin staat het nieuwe bestuur klaar om de betekenis en waarde van Slow Food Amsterdam te verbinden met datgene wat ons allen drijft; namelijk werken aan een gezond, toegankelijk, transparant en eerlijk voedselsysteem. Dat willen we realiseren als een ‘community of praxis’; (pro)-actief, inspirerend, relevant en aansluitend op de vragen, wensen en kansen van onze community. Met elkaar een beweging vormen; een eigentijds netwerk van voedselliefhebbers en (keten-)veranderaars die samen hun talenten, inzichten, contacten en kennis weten te bundelen. Daarin schuilt een enorme kracht en waarde.

Ons doel is om dat potentieel aan te boren en voor u, en Amsterdam te ontsluiten. Dat willen we samen doen door te inspireren, genieten en verbinden. Door samen te eten en te proeven (van lokale producten), elkaar te leren kennen en geïnspireerd te raken. Door inhoudelijke lezingen / debatten en verdiepingsavonden (mede-) te organiseren over actuele thema’s zodat iedereen in Amsterdam geïnformeerd kan kiezen met onze vork. En door aanwezig en zichtbaar te zijn in het voedseldebat.

GEBIED

Slow Food Amsterdam bestrijkt gemeente Amsterdam en omgeving.

Voorzitter
Jeffrey Spangenberg 06 – 5027 8920

Penningmeester
Roel van Kollem 06 – 5334 8623

Communicatie
Hester Looij 06 – 1144 2154

 

CONTACT

algemeen@slowfoodamsterdam.nl

Volg Slow Food Amsterdam ook op Facebook of schrijf je in voor de nieuwsbrief!

SCHOOL OF FOOD

EEN SERIE OVER VOEDSELEDUCATIE Door Marjolein Triesscheijn en Claar ten Broek van School of Food   Met School of Food inspireren we leerlingen, docenten, koks, wetenschappers en beleidsmakers om samen te leren over voedsel. Dit doen we op lagere en middelbare...

Lees meer

RECEPT: Kunst pannenkoeken

REGENBOOG PANNENKOEKEN  (4 stuks) Dit succesrecept gebruiken wij veel op basisscholen, maar het brengt ook het kind in de volwassenen naar boven. Vier kleuren beslag: wat een feest! Je kunt namelijk schrijven en tekenen met het beslag in de pan. Het recept kun je...

Lees meer

RECEPT: Varkenswangetjes van Brasserie Carstens

UIT HET NEDERLAND KOOKBOEK VAN LAURA DE GRAVE   Chef Maik Kuijpers zet Nederlandse producten op de kaart, van de Wadden tot Limburg. Bij brasserie Carstens, in Park Plaza Victoria Amsterdam tegenover Amsterdam Centraal, maakt de voormalig chef-kok van restaurant...

Lees meer

Even voorstellen…

Laura de Grave_fotograaf Jan Bartelsman   LAURA DE GRAVE VAN AMSTERDAM KOOKBOEK, NEDERLAND KOOKBOEK EN LEKKER LOKAAL    Dag lieve Slow food leden, als nieuw lid zal ik me even voorstellen! Mijn naam is Laura de Grave, ik ben culinair journalist,...

Lees meer

Jaarmarkt met lokale, duurzame voedsel- producenten

De Groene Afslag SMAAK VAN MORGEN   Afhankelijk van vorst, ijs en corona gaat op zondag 21 maart bij De Groene Afslag (Bussum, langs A1, afslag 8), van 10 tot 15 uur een regionale markt van start. De bedoeling is dat we daar elke twee weken een streekmarkt voor...

Lees meer

ARK VAN DE SMAAK ATLAS

Het Ark van de Smaak boek met 100 items gaat definitief verschijnen. Het is gelukt om middels een crowdfunding-actie ruim voldoende geld binnen te halen om het boek duurzaam en volledig in kleur te laten verschijnen. Naar verwachting verschijnt het boek in mei en zal...

Lees meer

Terugblik online Nieuwjaarsborrel

22 januari hadden we onze tweede online borrel met proeverij. Een terugblik:   SLOW FOOD, FAST TECHNOLOGY   Na opnieuw een week vol virtueel vergaderen was het vrijdagavond wederom een virtuele wereld waarin ik mij moest onderdompelen. Het was tijd voor de...

Lees meer

Werkgroep ‘winkel’ proeft

De ossenworst ging schoon op OSSENWORST   9 januari. Ik haal ’s ochtends bij slagerij Louman aan de Goudsbloemstraat twee ossenworsten op. Frans heeft ze speciaal voor ons en voor Frank’s Smokehouse gemaakt, en wel op basis van een recept uit de Volmaakte...

Lees meer

Terugblik 2020

9 MAART | ALGEMENE LEDENVERGADERING Verkiezing nieuw bestuur. Notulen 25 APRIL | WORLD DISCO SOEP DAG In samenwerking met cateraar Berdien Siere via de Kweker en René en Caroline van Saved Soup / Cannibale Royale, aardappelhandel John van der Kroon, en Ekoplaza...

Lees meer

De Joodse kerstviering van mijn jeugd

Mijn Joodse moeder is geboren in 1923 in Duitsland, aan de oostrand van het Ruhrgebied. Toen Hitler in 1933 aan de macht kwam, veranderde het antisemitisme van aanwezig onder de oppervlakte tot een openlijke haat tegen joden. Van school naar huis werd mijn moeder door...

Lees meer

De kerstviering van mijn jeugd

Duivekater   KERST IN VLAARDINGEN Herinneringen aan kerst in ons gezin met 4 kinderen brengen veel gedachten en gevoelens in me naar boven. Eten heeft daarbij toch ook wel een bijzondere betekenis. Terwijl in deze tijd mensen aangespoord worden om de lokale...

Lees meer

Cees Holtkamp vertelt

GEEN CONCESSIES AAN DE KWALITEIT Eigenlijk komen we uit Duitsland. Mijn voorouders waren seizoensarbeiders. Ze bleven in 1855 in Schipluiden hangen en stichtten daar een bakkerijtje. Zo is het begonnen, en de zaak ging van vader op zoon over. Ik was de oudste van...

Lees meer

Jaarmarkt voor lokale, duurzame voedselproducenten

De Groene Afslag   Je weet toch wat de Groene Afslag is? Zo niet: de Groene Afslag is een nieuwe, groene, kleinschalige woon- en werkwijk bij Crailo,  tevens krachtbron, tevens school for change  (zonder Engels is het leven zinloos), tevens organisator van...

Lees meer

Janneke stoft af en vertelt

De bijbel van de Nederlandse keuken_auteursfoto   Toen ik zo’n twintig jaar geleden over eten ging schrijven, was de Nederlandse keuken een ondergeschoven kindje. Kookrubrieken stonden vol recepten voor pasta’s, tajines en curry’s, maar een goed recept voor...

Lees meer

Joodse gemberbolussen

Gemberbolus   Een pleidooi om deze speciale lekkernij toe te voegen aan de Ark van de Smaak   Uit herinnering aan Joods Amsterdam, samengesteld door Philo Bregstein en Salvador Bloemgarten: “Er is dat bekende verhaal over Jokev (Jacob) Content. Je mag niet...

Lees meer

Bonen van dichtbij

Wieringer droogboon   Ik ben Hanne, net nieuw bij werkgroep de winkel en er werd mij gevraagd een stukje te schrijven om mezelf voor te stellen.   Mijn studententijd heeft me veel dingen gebracht. Misschien wel het meest een liefde voor eten, duurzaam eten,...

Lees meer

Werk aan de Slow Food winkel

Ossenworst   Je weet dat een werkgroep van Slow Food Amsterdam bezig is aan een gedachte-experiment. Stel je voor dat we een winkel zouden stichten om de Slow Food-idealen uit te dragen en te zorgen dat eerlijke, ambachtelijke, bedreigde en vooral lekkere...

Lees meer

In gesprek met… Marike van Fromagerie Abraham Kef

Boeren Leidse oud, foto: @adriemouthaan   Op vrijdagochtend 23 oktober heb ik een gesprek met Marike van Fromagerie Abraham Kef. Aanleiding voor het gesprek is ons onderzoek van de werkgroep winkel naar de verkrijgbaarheid van Ark van de Smaak en andere Slow...

Lees meer

In gesprek met…

Ella van Dolderen, studente aan de University of Gastronomic Sciences in Bra, Italië. Leonie en Hester van bestuur Slow Food Amsterdam gingen met haar in gesprek.     Ella is sinds 2018 één van de weinige Nederlandse studenten van de 3-jarige...

Lees meer

AGENDA 2020

NIEUWSBRIEF ARCHIEF

BESTUUR

SLOW FOOD

Jeffrey Spangenberg

Jeffrey Spangenberg

Voorzitter

Leonie Paalman

Leonie Paalman

Secretaris

Roel van Kollem

Roel van Kollem

Penningmeester

Hester Looij

Hester Looij

Bestuurslid communicatie

René Zanderink

René Zanderink

Algemeen bestuurslid

Dorothea Sinnema

Dorothea Sinnema

Algemeen bestuurslid