Het Stoelenproject

Het Stoelenproject  |  Dak- en thuislozen opvang

Naar aanleiding van een oproep op social media heb ik me opgegeven voor het kookproject ‘Koken verbindt’ dat plaatsvindt bij Het Stoelenproject, een opvang voor dak- en thuislozen gevestigd aan de Marnixstraat in Amsterdam. Op deze locatie overnachten ieder jaar van 15 september tot 1 mei dagelijks 55 daklozen. In deze periode wordt er elke dag gekookt. Het project zorgt ervoor dat er per seizoen ruim 10.000 gezonde, gratis maaltijden bereid worden.Gezonde maaltijden voor de bezoekers betekent voor mij: met genoeg proteïnen en groenten. Zij moeten de volgende dag namelijk vanaf 08.00 al de straat op, en kunnen zich vanaf 17.00 pas weer melden bij de opvang d.m.v. een ticket.

❤️  Lief burgerinitiatief

Twaalf jaar geleden is dit kookproject als burgerinitiatief begonnen, en inmiddels voor velen een begrip. Denk aan het bedrijfsleven, hotels, service clubs, vrienden, families, etc. Vorig jaar ben ik begonnen met koken. Eén keer per maand, met elke keer een andere keukenbrigade. Via mijn socials heb ik om hulp gevraagd om mij te komen assisteren in de keuken of donaties te doen d.m.v. voedsel of geld, want ik moest zelf aan boodschappen-budget komen. Boven mijn verwachting kwam er hulp en donaties uit alle hoeken. Zoveel hartverwarmende reacties, zoveel donaties en ook zoveel liefde. Dat heeft het bestuur doen besluiten om mij tot ambassadeur te benoemen voor het project.

 

Vanessa (linksachter) met haar huidige keukenteam aan de eettafel. 

 

🥦  Tegen voedselverspilling

Elke maand krijgen we food gedoneerd. Van de mooiste slagers, groenten van een grote bekende supermarkt die anders weggegooid zouden worden vanwege T.H.T. regelgeving, alsook desserts, klaargemaakt door restaurateurs of professionele bakkers. Het kan gewoon niet op.

Koken verbindt, period.

 

👉🏼  HIER een fijn artikel over het project in de lokale krant.

 

“Een goede, sterke samenleving maak je met elkaar. Daarom steun ik het burgerinitiatief “Amsterdam Verbindt” van harte. Het lijken simpele dingen, maar uiteindelijk vormen al die verbindingen samen het weefsel van de Stad.” 

Gerdi Verbeet, Geboren Amsterdammer en oud-voorzitter van de Tweede Kamer

 

Websites:

www.hetstoelenproject.nl   |   www.kokenverbindt.nl 

 

Nessie (blauw schort) en haar team. Naast haar: Chef Hendrawanto.

 

Bijdrage:  Vanessa Otten Wattimena

Naast dat ik kok ben van mijn eigen bedrijf NESSIE’S: een catering, pop-up resto & private dining, probeer ik via NESSIE’S de niet-Molukker kennis te laten maken met mijn cultuur d.m.v. voedsel. Daarnaast ben ik bezig om mijn allereerste kookboek te schrijven, mijn chili-olie op de markt te brengen en een eigen Jamu drank-lijn op te zetten. Kortom: veel plannen, ideeën en inspirerende samenwerkingen.

Instagram:  @ness.ies       

                    Via de link in bio van mijn account is nog veel meer te lezen over mijn avonturen 🙂 

Reacties:     vanessa@nessies.eu

Meer blogs lezen?

Edie Mukiibi

Slow Food-voorzitter Edie Mukiibi over Wereldvoedseldag

  Vandaag, 16 oktober, is het Wereldvoedseldag. Een dag waarop we stilstaan bij ons eten en aandacht vragen voor voedselonzekerheid. Want de...
Sheila Struyck - Lekker is dat! Slow Food Professionals

Lekker is dat | Sheila Struyck brengt kookboek over duurzaam koken uit

Slow Food Professional Sheila Struyck draait al enige tijd mee in de wereld van de duurzame gastronomie. Met haar plant-forward missie inspireert ze...
Alessandro Vargiu - Terra Madre

Terra Madre/Salone del Gusto 2024: Een Terugblik

Wij zijn de natuur. In de Italiaanse stad Turijn verandert het Parco Dora om de twee jaar in een groots gastronomisch festijn als Slow Food er...
De Kleischuur - Slow Food Professional

Bistro Flores, Restaurant Rotonde en De Kleischuur in de We’re Smart Green Guide

  We're Smart World riep de Green Guide in het leven om restaurants niet alleen te beoordelen op smaak en culinaire creativiteit, maar ook op...
Nevel Wid Ales

Nevel Wild Ales brouwt met Restaurant Rotonde en De Kleischuur

Twee Slow Food Professionals die de krachten bundelen om samen iets tofs neer te zetten: daar worden wij blij van. Zo brouwt Restaurant De...
Achterhoekse appels - Ark van de Smaak

Achterhoekse appels in de Ark van de Smaak

  “Bedreigde gastronomische pareltjes probeert Slow Food te koesteren in de Ark van de Smaak,” schreven Nelleke Don en André Brouwer...
Slow Food Professional: GroenHartig

“Op deze schaal kun je gewassen telen die in het industriële voedselsysteem verloren zijn gegaan”

Op tien kilometer ten westen van het centrum van Amsterdam vind je GroenHartig: 0,4 hectare vol bijzondere groenten, fruitsoorten, kruiden en...
Pruimenproeverij Muiderslot

Welke pruimen sieren straks de Ark van de Smaak?

  Midden in wat misschien wel de bekendste pruimenboomgaard van Nederland is, de gaard bij het Muiderslot, organiseerden Slow Food Amsterdam en...
Slow Food Professionals @ Elegast

Terugblik: Slow Food Professionals bij Elegast Cidery

  Afgelopen zaterdag verzamelde een enthousiaste club Food Professionals zich in een van de perengaarden van Elegast Cidery. Na een ochtend...
kaaskamer hooi & klomp

In gesprek met Slow Food Professionals: Kaaskamer Hooi & Klomp

  De Slow Food Professionals Community verbindt Food Professionals die werken aan een duurzamer, gezonder en eerlijker voedselsysteem. De...

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF

=

 

EN ONTVANG EEN RECEPT UIT

DE ARK VAN DE SMAAK!