Genieten van fossiele vis

… bij een zee-egel in de storm.

Op de eerste vrijdag van februari was het weer tijd voor onze vrijdagborrel. Slow Food Amsterdam was dit keer te gast in de galerie van Henri Roquas.

Henri is als kunstenaar, curator, voedselarcheoloog en chef op zoek naar de ‘verloren maal-tijd’, naar de ware betekenis van eten & voeding in het ontstaan en de vorming van aard en wezen van de mens.

Zijn galerie is gesitueerd vlakbij de Van Gent Hallen in Amsterdam-Oost, waar ooit alle terugkerende VOC-schepen hun waren uitstalden. Een verzameling van exotische dieren, kruiden en schelpen, en wat niet al. Henri verzamelt ook, en dan wel fossiele dieren. Dieren die al bestonden voordat de mens bestond en nog steeds bestaan, zoals de kwal, de degenkrab, de ginkgo biloba en de lamprei of zeeprik. Van deze drie kregen wij vanavond alleen de krab, in sliertjes, te proeven. De degenkrab is te moeilijk bestelbaar en de lamprei komt in april aan bod (zie verderop in dit artikel).

 

Boek over lamprei.                                                      Henri met zeeprik.

Het ons door Henri – all by himself – voorgeschotelde menu bestond uit 6 gangen:

1)  Noordzeegarnalen van vishandel Tel, zelf te pellen, met mosterdcrème, begeleid door heerlijke witte Auxerrois wijn van Hoeve Nekum (Zuid-Limburg).

2)  Gemarineerde peterseliewortel, rauwe rode biet, Aziatische kwal, amandel, citroenschil-vinaigrette.

 

 

 

3)  Geroosterde selderieknol, gerookte haring van Frank’s Smokehouse, witte bonen, postelein

4)  Rundertong (van rund dat graast in de Nederlandse natuurreservaten van de Veluwe) met schorseneer, capucijners, groene saus met koriander en cider-azijn, begeleid door rode wijn: een Sueterie van wijngaard Hof van Twente.

5)  Mosselen, boerenkool, witte bonen, aardpeer, mosterdsaus

6)  Koolraap, olifantsbonen, sinaasappelschil-vinaigrette met karnemelk, gebakken makreel, salie.

4)                                                                                5)

 

Het Zeeprik-genootschap

In april en mei zullen vanuit het Zeeprik-genootschap verschillende evenementen plaats vinden, waaronder een diner bereid met levende fossielen en met de zeeprik uit de Dordogne als pièce de résistance. We houden u op de hoogte…

Kijk voor meer info over Henri’s werk op Facebook sites: EatingTIME-the Archaeology and the Art of Food and Eating + Een Zee-egel in de Storm – Henri Roquas & Partners.

 

“It was the discovery of fire and the use of fire to cook, two million years ago, that made us human”.

Richard Wrangham, ‘Catching Fire: How Cooking Made Us Human’.

 

 

Bijdrage:  René Zanderink i.s.m. Hester Looij

Meer blogs lezen?

Edie Mukiibi

Slow Food-voorzitter Edie Mukiibi over Wereldvoedseldag

  Vandaag, 16 oktober, is het Wereldvoedseldag. Een dag waarop we stilstaan bij ons eten en aandacht vragen voor voedselonzekerheid. Want de...
Sheila Struyck - Lekker is dat! Slow Food Professionals

Lekker is dat | Sheila Struyck brengt kookboek over duurzaam koken uit

Slow Food Professional Sheila Struyck draait al enige tijd mee in de wereld van de duurzame gastronomie. Met haar plant-forward missie inspireert ze...
Alessandro Vargiu - Terra Madre

Terra Madre/Salone del Gusto 2024: Een Terugblik

Wij zijn de natuur. In de Italiaanse stad Turijn verandert het Parco Dora om de twee jaar in een groots gastronomisch festijn als Slow Food er...
De Kleischuur - Slow Food Professional

Bistro Flores, Restaurant Rotonde en De Kleischuur in de We’re Smart Green Guide

  We're Smart World riep de Green Guide in het leven om restaurants niet alleen te beoordelen op smaak en culinaire creativiteit, maar ook op...
Nevel Wid Ales

Nevel Wild Ales brouwt met Restaurant Rotonde en De Kleischuur

Twee Slow Food Professionals die de krachten bundelen om samen iets tofs neer te zetten: daar worden wij blij van. Zo brouwt Restaurant De...
Achterhoekse appels - Ark van de Smaak

Achterhoekse appels in de Ark van de Smaak

  “Bedreigde gastronomische pareltjes probeert Slow Food te koesteren in de Ark van de Smaak,” schreven Nelleke Don en André Brouwer...
Slow Food Professional: GroenHartig

“Op deze schaal kun je gewassen telen die in het industriële voedselsysteem verloren zijn gegaan”

Op tien kilometer ten westen van het centrum van Amsterdam vind je GroenHartig: 0,4 hectare vol bijzondere groenten, fruitsoorten, kruiden en...
Pruimenproeverij Muiderslot

Welke pruimen sieren straks de Ark van de Smaak?

  Midden in wat misschien wel de bekendste pruimenboomgaard van Nederland is, de gaard bij het Muiderslot, organiseerden Slow Food Amsterdam en...
Slow Food Professionals @ Elegast

Terugblik: Slow Food Professionals bij Elegast Cidery

  Afgelopen zaterdag verzamelde een enthousiaste club Food Professionals zich in een van de perengaarden van Elegast Cidery. Na een ochtend...
kaaskamer hooi & klomp

In gesprek met Slow Food Professionals: Kaaskamer Hooi & Klomp

  De Slow Food Professionals Community verbindt Food Professionals die werken aan een duurzamer, gezonder en eerlijker voedselsysteem. De...

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF

=

 

EN ONTVANG EEN RECEPT UIT

DE ARK VAN DE SMAAK!