Tijdens de borrel / proeverij op 7 Oktober bij Benelux Wine Co. genoten we van een uniek avondje proeven van Benelux-wijnen, wijnen dus uit Nederland, België en Luxemburg. 

 

Begonnen werd met een Crémant de Luxembourg, die qua kwaliteit niet onderdeed voor de Franse varianten. Dan een Souvignier 2021 van Wolf uit Sint-Michielsgestel (bij Den Bosch). Vervolgens een Chardonnay Blauw Kiezelingenbos 2019 van het Wijnkasteel Genoels-Elderen uit Riemst (België). 

Vervolgens overgeschakeld naar rood, een Pinot Noir 2021 van Schmit-Fohl, een 300-jaar oud familiehuis in Luxemburg en eindigend met wederom een Pinot Noir, maar nu een uit 2019 van de Wijngaardsberg in Zuid-Limburg. 

De wijnen werden ons geserveerd met heerlijke Nederlandse kazen door het Amerikaanse duo Malory & AJ van Benelux Wine Co., die hun winkel midden in de lockdown anderhalf jaar geleden op 2e Anjeliersdwarsstraat 15H openden. 

Zie: beneluxwine.com

Winnaar was voor mij de Chardonnay Blauw. Een absoluut lovenswaardig initiatief van Malory & AJ, die hun Nederlandse wijnen alleen uit Limburg en N-Brabant halen, de rest is volgens hen nog lang niet goed genoeg. Eerlijk, of niet?

 

Bijdrage: René Zanderink

 

Voor wie aanwezig was bij de wijnproeverij bij Benelux Wine with Slow Food Amsterdam, én voor wie er uiteindelijk niet bij kon zijn… Wat hebben we geproefd?

 

WIJN:

Aly Duhr, Crémant Brut (LUX)

Wijngoed Wolf, Souvignier 2021 (NL)

Wijndomein Genoels-Elderen, Chardonnay Blauw 2019 (BE)

Schmit-Fohl, Pinot Noir 2021 (LUX)

Domein de Wijngaardsberg, Pinot Noir 2019 (NL)

 

KAAS:

Remeker Rijp 8 mnd (NL)

Blauwe Juweel (NL)

Witte van Koning (NL)

Boeren Goudse Oplegkaas 2,5 jaar (NL)

Twentse Buchette (NL)

 

VLEES:

Wild van Wild Rillette van Gans (NL) 

Cordemeijer droge worst (NL)

 

BROOD:

Gebroeders Niemeijer  (NL)

 

Het was erg leuk om jullie allemaal te ontmoeten en deze smaken en verhalen met jullie te kunnen delen.
Nogmaals bedankt Malory & AJ voor jullie selectie, jullie gastvrijheid en verhalen.

 

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF

=

 

EN ONTVANG EEN RECEPT UIT

DE ARK VAN DE SMAAK!