Vrijdag 2 september 2022 was de maandelijkse borrel van Slow Food Amsterdam bij Terre Lente in de Westerstraat.

Met een divers groepje van nieuwe leden, leden die we lang niet hadden gezien, bestuursleden en leden die gezellig (bijna) iedere maand op de borrel komen met introducee!

Naast kennismaken hebben we natuurlijk ook weer geproefd en verhalen uitgewisseld. Hieronder zie je wat we allemaal geproefd hebben en waar dat te verkrijgen is. Klik op de producten om naar de link te gaan.

 

Ingelegde gele komkommer

Dit keer konden we de enige twee soorten ingelegde gele komkommer die de wereld kent, vergelijken.

Er wordt in Nederland namelijk nog maar een zeer beperkte hoeveelheid gele komkommer verbouwd. Deze oogst verdelen de Leeuw Zuurwaren en Kesbeke al jaren om ze in te maken tot het product dat ook in de Nederlandse Ark van de Smaak staat: de ingelegde gele komkommer.

Ieder met een eigen – geheim- recept.

Bij Kesbeke wordt de nieuwe oogst gelijk geconserveerd in potten. En die voorraad potten is er zolang de voorraad strekt.

Bij de Leeuw wordt alleen uit het vat verkocht, omdat inmaken in potten een andere manier van conserveren vergt, smaakverlies geeft en de knapperigheid verliest. De nieuwe voorraad gele komkommer wordt direct in azijn ingelegd en van daaruit wordt telkens een nieuwe voorraad met bepaalde kruiden in de winkel ingelegd, om uit het vat verkocht te worden.

Dat vraagt om een proeverij! En het leuke is dat ook hier de smaken verschillen. Er kwam geen duidelijke “winnaar” uit de bus. Dus vergelijk het zelf, zolang het nog kan, nu de voorraad potten van Kesbeke er nog is.

 

Amsterdamse uien

We hebben gelijk ook maar de Amsterdamse uien van beide zaken geproefd. Waar ook duidelijk werd dat beide zaken duidelijk een “eigen” smaak heeft en ook hier de voorkeuren uiteenliepen.

Omdat het zo lekker combineert met het zuur serveerden we uiteraard ook Ossenworst 1746, gemaakt door slagerij Louman-Jordaan

 

En verder nog….

Skeapsrond van Dikhoeve in Ransdorp, Witte van Köning, gekocht bij fromagerie Kef, Boeren Leidse Sleutel (in Ark van de Smaak), Perenjam van Wilde Chutney i.s.m. fromagerie Kef, gekocht bij fromagerie Kef, Brood van bakkerij As

 

Wijn

Chaams Genoegen 2019 – wijngaard Dassemus en Muller Thurgau 2021 – Apostelhoeve gekocht bij Benelux wijnen

 

Ansjovis ingelegd in boter

En lid Carmen Santana Rincón bracht blikjes met heerlijke Ansjovis ingelegd in BOTER mee uit Spanje. Die, zoals in het plan ligt, vanaf december verkrijgbaar zullen zijn bij Terre Lente.

 

Ook kwam het boek van de Ark van de Smaak ter sprake. Deze is te bestellen via de webshop van Slow Food Nederland, en is hopelijk vanaf volgende week te koop bij verschillende zaken in Amsterdam.

 

Graag tot ziens bij onze volgende borrel op vrijdag 7 oktober:

Proeverij Nederlandse en Belgische wijnen bij Benelux wijnen

 

☝️  slowfood.nl/event/borrel-7-oktober-proeverij-nederlandse-en-belgische-wijnen

 

 

 

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF

=

 

EN ONTVANG EEN RECEPT UIT

DE ARK VAN DE SMAAK!