Werkgroep Winkel op pad

Afgelopen maand zijn we met werkgroep winkel langs een aantal zaken gegaan om lokale producten te laten proeven, én om zelf te proeven. Wat is het toch leuk om de bevlogen verhalen te horen over waar iets vandaan komt, de trots te zien over producten of een zaak, en uitleg te horen over keuzes.

 

We verzamelen deze verhalen en willen die graag in de nieuwsbrief en op onze website met jullie delen, zodat iedereen deze parels weet te vinden.

Het was blijmakend om mensen enthousiast te zien reageren op de smaak van een gemberbolus of van “onze” Ossenworst 1746.

Bij Kesbeke haalden we de ingelegde gele komkommer die we op de borrel van september vergeleken met die van de Leeuw.

Zo heeft Café Restaurant Amsterdam de Gemberbolus zelf al op de kaart staan als toetje, geserveerd met ijs.

Chef Jeroen van de Lobby – Fizeaustraat reageerde enthousiast op de Ossenworst 1746 en wil deze toevoegen aan de borrelkaart. En misschien gaat hij de gemberbolus wel zelf maken?

We gingen langs bij Daily Delis in Watergraafsmeer, waar ze het lekkerste van ver weg én dichtbij verkopen en fantaseerden samen over een schap vol Slow Food-producten.

 

Daily Delis Amsterdam

 

Bij Slagerij de Wit (die een heerlijke gerookte Amsterdamse Ossenworst maakt!) lieten we aan slager Erik en zijn collega’s de Ossenworst 1746 proeven. Het werd een leuk en inspirerend gesprek in de opkamer achter de winkel. We hopen hier graag een keer terug te komen voor een workshop.

En kennen jullie Potagie al? Iemand tipte ons en toen we binnenkwamen bleek Irene, de eigenaresse een oude bekende te zijn van Julia. Ook zij waardeerde de smaken van “onze” producten. Het was heel leuk dat Irene zelf ook veel producten van lokale makers verkoopt! Onder andere brood van Bakkerij Ex en Fransje, het heerlijke kaasje van Mathilde’s Kaas. Daarnaast maakt ze zelf ravioli die ook weer bij andere zaken als Thull’s Deli en Bakkerij Ex vanuit de vriezer te koop is.

Zo ontvouwt zich langzaam een netwerk waar iedereen hopelijk beter en blijer van wordt.

 

Binnenkort brengen we bij een aantal van deze adressen ook het boek van de Ark van de Smaak, zodat ze die kunnen verkopen en het verhaal over deze producten weer verder verspreid raakt.

 

Later meer!

 

Groeten van werkgroep winkel: Julia Gilewicz-Smolski & Dorothea Sinnema

Wil je reageren of meedoen en helpen? Stuur een mail naar: winkel@slowfoodamsterdam.nl

 

 

 

 

Meer blogs lezen?

Edie Mukiibi

Slow Food-voorzitter Edie Mukiibi over Wereldvoedseldag

  Vandaag, 16 oktober, is het Wereldvoedseldag. Een dag waarop we stilstaan bij ons eten en aandacht vragen voor voedselonzekerheid. Want de...
Sheila Struyck - Lekker is dat! Slow Food Professionals

Lekker is dat | Sheila Struyck brengt kookboek over duurzaam koken uit

Slow Food Professional Sheila Struyck draait al enige tijd mee in de wereld van de duurzame gastronomie. Met haar plant-forward missie inspireert ze...
Alessandro Vargiu - Terra Madre

Terra Madre/Salone del Gusto 2024: Een Terugblik

Wij zijn de natuur. In de Italiaanse stad Turijn verandert het Parco Dora om de twee jaar in een groots gastronomisch festijn als Slow Food er...
De Kleischuur - Slow Food Professional

Bistro Flores, Restaurant Rotonde en De Kleischuur in de We’re Smart Green Guide

  We're Smart World riep de Green Guide in het leven om restaurants niet alleen te beoordelen op smaak en culinaire creativiteit, maar ook op...
Nevel Wid Ales

Nevel Wild Ales brouwt met Restaurant Rotonde en De Kleischuur

Twee Slow Food Professionals die de krachten bundelen om samen iets tofs neer te zetten: daar worden wij blij van. Zo brouwt Restaurant De...
Achterhoekse appels - Ark van de Smaak

Achterhoekse appels in de Ark van de Smaak

  “Bedreigde gastronomische pareltjes probeert Slow Food te koesteren in de Ark van de Smaak,” schreven Nelleke Don en André Brouwer...
Slow Food Professional: GroenHartig

“Op deze schaal kun je gewassen telen die in het industriële voedselsysteem verloren zijn gegaan”

Op tien kilometer ten westen van het centrum van Amsterdam vind je GroenHartig: 0,4 hectare vol bijzondere groenten, fruitsoorten, kruiden en...
Pruimenproeverij Muiderslot

Welke pruimen sieren straks de Ark van de Smaak?

  Midden in wat misschien wel de bekendste pruimenboomgaard van Nederland is, de gaard bij het Muiderslot, organiseerden Slow Food Amsterdam en...
Slow Food Professionals @ Elegast

Terugblik: Slow Food Professionals bij Elegast Cidery

  Afgelopen zaterdag verzamelde een enthousiaste club Food Professionals zich in een van de perengaarden van Elegast Cidery. Na een ochtend...
kaaskamer hooi & klomp

In gesprek met Slow Food Professionals: Kaaskamer Hooi & Klomp

  De Slow Food Professionals Community verbindt Food Professionals die werken aan een duurzamer, gezonder en eerlijker voedselsysteem. De...

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF

=

 

EN ONTVANG EEN RECEPT UIT

DE ARK VAN DE SMAAK!