Ook dit jaar organiseerde Slow Food Brabant weer de paddenstoelen wandeling. Onder begeleiding lieten ze een grote groep enthousiastelingen kennis maken met wat de herfst allemaal voor lekkers brengt.

 

Slow Food Brabant blikt terug:

 

Wat kan een zondagmorgen in de herfst prachtig zijn. 

Zeker in de Strijbeekse bossen en heide. En zeker onder begeleiding van Jeroen Evers, zoekend naar de eetbare boleten onder de paddestoelen. 

We zien kastanje- en berkenboleten, een enkele spons-paddestoel, rodekool amanieten, en eekhoorntjesbrood. Op het laatst rillen we van de groene knolamaniet. Buiten de trackfietsers die toevallig een wedstrijdje hebben georganiseerd op ‘onze route’, staat deze dodelijke amaniet in de ochtendzon te stralen als een plukbare paddestoel aan het paadje naar het einde van onze tweeënhalf uur durende wandeling. Een dodelijke variant. 

Dat het allemaal bestaat, in onze eigen habitat verbaast ons toch weer, ook dit jaar.

 

Met 30 ‘Slow Foodies’ lopen we, of beter struinen we een ontspannen ronde van meer dan 10 km door de prachtige bossen ten zuiden van Breda. Waar bos, weiland en heide zich afwisselen. Een beetje beter kijken, en je ziet van alles staan. De combinatie van vocht van vorige week met de warmte en zon geeft een rijk spectrum aan paddenstoelen. Veel vragen en veel antwoorden volgen, uit het boekje, en uit de jarenlange praktijk van Jeroen die op zijn tiende al de afslag nam naar het determineren van de amanieten, de familie paddenstoelen waarbij naast giftige ook veel eetbare en interessant varianten zijn. Het is kijken, onderzoeken, en bij twijfel niet meenemen. En blij zijn met 250 gram eetbaar lekkers met een smaaksensatie waar niks tegenop kan. 

 

Geëindigd bij de bus van Jeroen doen we ons tegoed aan een heerlijke ragout en soep van de gister geplukte paddestoelen. Voldaan gaan we naar huis met her en der een jaszak vol boleten. 

 

Wat een heerlijke Slow Food Brabant Traditie is dit. Tot volgend jaar, de paddenstoelen wandeling in oktober.

 

 

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF

=

 

EN ONTVANG EEN RECEPT UIT

DE ARK VAN DE SMAAK!