In de rubriek Lees- en kijkvoer vind je een aantal linken naar “Slow Food-waardige” artikelen en nieuws:

 

•  Pianeta Terra, zo Italiaans als Slow Food

Als je aan een Amsterdamse foodie naar Pianeta Terra vraagt, dan roepen ze allemaal ‘dat is een heel leuk Italiaans restaurant ‘off the beaten track’ in de Beulingstraat (klein straatje tussen Singel en Herengracht)’. Maar is Pianeta Terra wel Italiaans?

de Buik – Amsterdam 8 Sep 2022 blogger: Hans van de Meeberg

www.debuik.nl/amsterdam/uit-eten/pianeta-terra-zo-italiaans-als-slow-food

 

•  Van wie is de grond?

Artikel over de Lutkemeerpolder: waar het groene en linkse gemeentebestuur de voorkeur geeft aan nieuwe bedrijfshallen boven een natuurrijk voedsellandschap. Wie is er eigenlijk de baas bij het verdelen van de schaarse grond?

van Michiel Bussink in Vrij Nederland no 7, 2022 – Van wie is de grond?

 

VN Artikel: Van wie is de grond?

 

 

•  ‘Beter voor’  ,  Keuringsdienst van waarde

29 september 2022 – Seizoen 24 Afl. 20

 

Vroeger lagen supermarkten amper wakker over de staat van de wereld. Het milieu deerde ze nauwelijks. De boer kon de pot op. Om over dierenleed nog maar te zwijgen. Maar gelukkig ligt die ellende eindelijk achter ons. ‘s Lands grootste grootgrutter pakt namelijk groots uit met een historische ommezwaai. ‘Beter voor’, plakt de Albert Heijn nu op talloze producten. Van groenten en fruit, tot varkensvlees, koe en kip. Met ‘Beter voor’ belooft de supermarkt beterschap voor zowat alles en iedereen. Maar beter dan wat? En waarom eigenlijk niet gewoon het beste voor?

 

•  Andijvie 

Een “Ikje” uit NRC van 30 september 2022

 

Na onze vakantie in Frankrijk stap ik gebruind bij onze groenteboer naar binnen.    “Zo, goede vakantie gehad? En u wilt andijvie zeker.” Ik ben verbaasd. “Hoe weet u dat?” Hij antwoordt met de autoriteit van de ervaringsdeskundige. “Iedereen die terugkomt van een buitenlandse vakantie wil andijvie. Met een gehaktbal.”

 

 

•  Nederland te klein
Nederland importeert jaarlijks grote hoeveelheden land- en bosbouwproducten. Om die hoeveelheden te produceren is elders in de wereld in totaal het equivalent van vier maal het oppervlak van Nederland nodig, becijferde het Wereld Natuur Fonds. Wij vroegen ons af: welke grondstoffen hebben de meeste ruimte nodig?

Infographic: Thijs Balder , Data: Tomas van Dijk , uit de Volkskrant van 1 oktober 2022

 

•  Hooikist

 

Nu de energieprijzen de pan uitrijzen, aandacht voor waar mensen vaak aan denken als je het over Slow Food hebt: Slow Cooking. De hooikist.

Crisiskoken: de hooikist

door Charlotte Kleyn

allardpierson.nl/blog/crisiskoken-de-hooikist

Alles wat je wilt weten over slow cooking met de hooikist – ook hoe je een hooikist maakt

Ter aanvulling:
je kunt je pan ook in een slaapzak zetten, of in een “hooimadam” of andere nieuwe vorm van hooikist. Mijn favoriet: ‘s ochtends rode bieten (van eigen tuin of de groenteboer) 10 minuten koken, dan in de hooimadam doen en ‘s avonds als ik thuiskom zijn de bieten gaar en nog lauwwarm. Na het pellen en in blokjes snijden maak ik er met makreel uit blik, beetje ui en wat kappertjes en zwarte peper een snelle salade van.

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF

=

 

EN ONTVANG EEN RECEPT UIT

DE ARK VAN DE SMAAK!