SLOW FOOD AMSTERDAM
Met veel energie en zin staat het nieuwe bestuur klaar om de betekenis en waarde van Slow Food Amsterdam te verbinden met datgene wat ons allen drijft; namelijk werken aan een gezond, toegankelijk, transparant en eerlijk voedselsysteem. Dat willen we realiseren als een ‘community of praxis’; (pro)-actief, inspirerend, relevant en aansluitend op de vragen, wensen en kansen van onze community. Met elkaar een beweging vormen; een eigentijds netwerk van voedselliefhebbers en (keten-)veranderaars die samen hun talenten, inzichten, contacten en kennis weten te bundelen. Daarin schuilt een enorme kracht en waarde.
Ons doel is om dat potentieel aan te boren en voor u, en Amsterdam te ontsluiten. Dat willen we samen doen door te inspireren, genieten en verbinden. Door samen te eten en te proeven (van lokale producten), elkaar te leren kennen en geïnspireerd te raken. Door inhoudelijke lezingen / debatten en verdiepingsavonden (mede-) te organiseren over actuele thema’s zodat iedereen in Amsterdam geïnformeerd kan kiezen met onze vork. En door aanwezig en zichtbaar te zijn in het voedseldebat.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief!
Welke pruimen sieren straks de Ark van de Smaak?
Midden in wat misschien wel de bekendste pruimenboomgaard van Nederland is, de gaard bij het Muiderslot, organiseerden Slow Food Amsterdam en de Ark van de Smaak commissie op 7 september de Nationale Pruimenproeverij. Niet zonder reden: de Nederlandse Ark van...
4 – 10 maart nationale week zonder vlees & zuivel
De challenge van de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel is om een week geen vlees en zuivel te nuttigen. De uitdaging laat je zien hoe makkelijk, gezond en gevarieerd je eigenlijk kan eten zonder vis en vlees.
DE MARKT & HET ACHTERLAND
Coen Dijkstra heeft het Amsterdamse icoon de biologische Noordermarkt een jaar lang in beeld gebracht, en de boeren en producenten achter de markt een gezicht gegeven.
Jaarthema Plant de Toekomst
Slow Food heeft een voedselsysteem voor ogen dat werkelijk duurzame voedselproductie verkiest boven industrieel voedsel in de transitie naar een gezond, plantrijk dieet dat agro-ecologische landbouw en ambachtelijke visserij ondersteunt.
Lees het Plant the Future rapport.
Volg het beleid: Voedselstrategie Amsterdam
De voedselstrategie van de gemeente Amsterdam is geactualiseerd. Samen met vele initiatieven, ondernemers en netwerken in de stad zet de gemeente de komende jaren in op gezond, eerlijk, duurzaam en betaalbaar voedsel voor alle Amsterdammers.
OOGST! boerenwinkel nu ook in Haarlem
Op za. 27 januari opent Oogst in de Gierstraat officieel haar deuren. Een winkel gevuld met kraakverse groenten, fruit, zuivel, kaas en vlees, geleverd door natuurinclusieve boeren en makers uit de buurt van Haarlem.
HAPPY NEW YEARRRR 🌱🍎🥂
Van harte welkom op onze nieuwjaarsborrel! We luiden het nieuwe jaar 2024 feestelijk in en vieren nogmaals de wisseling van de wacht van ’s werelds oudste kookboekwinkel. 📚 Tot vrijdag 5 januari tussen 18:00 en 21:00.
Zalmproeverij & wijnen ism Frank’s Smoke House
Op vrijdag 1 september zijn we te gast in het Gemeenlandshuis, een Hendrik de Keyser monument. Die avond proeven we vijf verschillende zalmsoorten van Frank’s Smoke House begeleid door witte en rosé wijnen.
Visueel verslag wandeling de Zure Stad
Op vrijdag 5 mei, Bevrijdingsdag, worden door de gehele stad Vrijheidsmaaltijden georganiseerd. Tevens wordt er die dag een wandeling door de Jodenbuurt georganiseerd op basis van het boek De Zure Stad.
Even voorstellen: Lieke Boerema
Mijn naam is Lieke, gepassioneerd over koken, cultuur & innovatie. Het mooiste vind ik als al die drie componenten samenkomen: een gerecht maken dat iets vertelt over de cultuur, en tegelijkertijd een eigentijdse twist heeft.
Amsterdamse haringkramen in het gedrang door Europese wetgeving
Net als de Amsterdamse zuurwaren, is onze haring culinair erfgoed dat behouden dient te worden. Haringkramen behoren tot het ‘immaterieel erfgoed’ van de stad en maken deel uit va…
Geslaagde Ganzenworkshop met Ellen Mookhoek
Slow Food Amsterdam organiseerde op 26 maart een geslaagde ganzenworkshop met Ellen Mookhoek.
Wandeling de zure stad 5 mei
Op vrijdag 5 mei, Bevrijdingsdag, worden door de gehele stad Vrijheidsmaaltijden georganiseerd. Tevens wordt er die dag een wandeling door de Jodenbuurt georganiseerd op basis van het boek De Zure Stad.
Smaakvolle borrel bij Vleck wijnen op 14 april
Michiel van Vleck wijnen ontving Slow Food Amsterdam voor de maandelijkse vrijdagborrel op hun sfeervolle locatie in het souterrain van Vleck.
Eetbare educatie: bonen
Met de lente in de lucht starten veel scholen ook weer deze maand met tuinieren op de schooltuincomplexen. Met veel zorg en aandacht wordt er gezaaid, gewied en geoogst. Het proces van ontkieming en explosieve groei na warme, maar ook natte dagen blijft een wonderlijk proces en het enthousiasme van leerlingen rondom zelf geteelde groente blijft ongeëvenaard.
Weet wat je eet, ook als je uit eten gaat!
Treats zet gezonde en duurzame restaurants op de kaart en biedt de verantwoorde consument transparantie, onder meer over de herkomst van ingrediënten en de kwaliteit van het eten.
De Biologische Markt, Slow Food editie
Op zondag 18 juni van 11.00 tot 16.00 uur is er weer de Biologische markt bij de Groene Afslag. Dit keer de extra royale, Slow Food editie.
Ganzenworkshop met Ellen Mookhoek
Op zondag 26 maart organiseert Slow Food Amsterdam een Ganzenworkshop met Ellen Mookhoek, waar je leert hoe je een dode gans transformeert in mooi voedsel
Verslag Terra Madre lunch bij La Maria
Slow Food Amsterdam nodigde iedereen uit om Terra Madre mee te vieren door samen te proeven en te genieten van lokale smaken en het delen van voedselverhalen.
Verslag derde ganzendiner
De traditie is weer in ere hersteld! Op zaterdag 10 december was het, na 2 jaar corona, eindelijk weer zover: aanstichters Roel van Kollem en ondergetekende konden met alle gasten genieten van het derde Twentse landganzen-diner.
AGENDA
- 0501
Food For Thought // Een kijkje in de keten
@ Het Scheepvaartmuseum08:00 - 17:00MEER INFO>