;

Wij zijn Slow Food Nederland!

Slow Food is een wereldwijde voedselbeweging die zich inzet voor een good, clean en fair voedselsysteem. Wij dragen dit gedachtegoed uit in Nederland. Iedereen heeft recht op goed voedsel; duurzaam geproduceerd tegen een eerlijke prijs. Daarom brengen we mensen uit de hele voedselketen samen: boeren, tuinders, chefs, vissers, wetenschappers, ondernemers en consumenten. Samen pakken we belangrijke voedselvraagstukken aan.

Good

Eten dat goed van kwaliteit is, vol van smaak, én gezond

Clean

Geproduceerd met respect voor de natuur

Fair

En dat te koop is voor een eerlijke prijs voor alle betrokkenen, van producent tot consument

Wat wij doen

Samen met ons netwerk zetten we ons in voor een good, clean en fair voedselsysteem voor iedereen. Hoe we dat doen? Zie een aantal van onze speerpunten hieronder!

IJsselfestival

Ark van de Smaak & Presidia

De Ark van de Smaak is een internationale catalogus van bedreigd culinair erfgoed. Sommige van deze producten zijn verenigd in Presidia: een samenwerkingsverband van kleinschalige producenten.

Kies Lokaal

Kies lokaal is het nieuwe normaal! Steun de lokale ondernemer en geniet van de gastronomische rijkdom van Nederland.

SlowFood-KoksAlliantie-Ansjovis

Koks Alliantie

De Slow Food Koks Alliantie is een netwerk van koks die zich sterk maken voor good, clean en fair voedsel.

Meedoen? Word lid van Slow Food Nederland!

Samen met, en dankzij onze leden krijgen we dit alles voor elkaar. Wil je weten hoe jij kan helpen?

16 Communities

Webshop

In onze webshop kun je het boek ‘De Ark van de Smaak in Nederland kopen’, en verkopen we ook de prints van diverse Ark van de Smaak producten

Een woordje van onze leden

Waarom zijn onze leden bij Slow Food Nederland aangesloten?

“Bij Slow Food ontmoet je mensen die op allerlei manieren hun passie voor eerlijk en lokaal voedsel uitdragen: van boeren en consumenten, tot traiteurs zoals ik. De verbinding tussen al die mensen is voor mij belangrijk. Je kunt elkaar echt aanvullen en versterken; die synergie is wat Slow Food als gemeenschap voor mij belangrijk maakt.”

Jeroen van Nijnatten

Slow Food Utrecht

“Ik ben lid geworden van Slow Food omdat ik denk dat de traditionele rassen en soorten niet voor niets ontwikkeld zijn. De grote variatie die daardoor ontstaan is geeft ons zowel meer rijkdom aan smaken als veerkracht bij alle veranderingen die ons jammer genoeg te wachten staan”
Wilko van Asseldonk
Slow Food Brabant
“Voedselvraagstukken droge kost? Nee hoor, niet bij Slow Food. Zelfs de meest taaie vraagstukken weet Slow Food smeuïg op de kaart te zetten en menig stakeholder zet er bij Slow Food gretig zijn tanden in. Op naar een good, clean én fair voedselsysteem.”
Lonneke Rhodens
Slow Food Amsterdam

Contact opnemen?

Voor algemene vragen kun je contact opnemen met info@slowfood.nl. Voor contact met individuele bestuursleden, zie het bestuur.

“Wil je meer weten over ‘Good, Clean & Fair’ voedsel voor iedereen? Heb je een vraag? Of wil je gewoon in contact komen met mensen van onze vereniging? Neem contact met ons op.”
Bianca van der Ham

Bestuurslid communicatie

Good, Clean & Fair verhalen

Lees hier het laatste nieuws van de Slow Food communities, Slow Food Nederland, en Slow Food International!

jan 27 2023

Slow Food Nederland op Grüne Woche Berlijn 

Vrijdag 20 en zaterdag 21 januari was Slow Food Nederland op de Grüne Woche in Berlijn, in opdracht van de Landelijke Samenwerking Korte Keten (LSKK). We presenteerden een demo van een spelvorm die...
jan 14 2023

6e Slow Food Utrecht Stimuleringsprijs voor Tuinen van Verbinding

Tijdens onze ALV hebben we met veel plezier de 6e Slow Food Utrecht Stimuleringsprijs uitgereikt. Deze keer vielen de Tuinen van Verbinding uit Amersfoort in de prijzen. Op de foto de overhandiging...
jan 14 2023

Geslaagde ALV Slow Food Utrecht

Onze Algemene Ledenvergadering was weer als vanouds. Dat betekent: op een interessante en aangename plek als leden onder elkaar zijn en van gedachten wisselen. Dit jaar deden we dat op Terra Madre...
jan 08 2023

Vacature: Bestuurslid Professionals Community

Slow Food is een wereldwijde beweging van consumenten en professionals - zoals boeren, vissers, producenten, koks, docenten en wetenschappers - die de handen ineen hebben geslagen voor een beter...
jan 08 2023

Wieden, maaien en schoffelen

Het regent stevig op weg naar Roelofarendsveen, maar gelukkig is het droog als we de Floraweg 114b bereiken. Het hoge gras is flink nat als wij uit de auto stappen. Hier is de groentekwekerij en...
dec 23 2022

DE ZURE STAD

Eind november werd het boek De zure stad, na drie jaar diepgaand onderzoek, voor pers en publiek bij de firma Oos Kesbeke ten doop gehouden. Ook werd een speciale lezing gehouden in het Jordanese...
dec 21 2022

Verder dan brood: wat kun je nog meer met Nederlands graan?

Slow Food Nederland sluit het jaarthema ‘granen’ af met graanworkshop en proeverij voor de Koks Alliantie en andere graan-professionals en liefhebbers   Op 12 december organiseerde Slow Food...
dec 12 2022

OPROEP: BEN JIJ ONZE NIEUWE SECRETARIS?

Onze huidige secretaris stelt haar bestuurszetel beschikbaar. 
nov 30 2022

Scriptie onderzoek paling Amsterdam

Waarom overwegen we alleen het menselijk eten, als we het hebben over de eetcultuur van Amsterdam?
nov 30 2022

AMSTERDAM’S GEZELLIGSTE WIJN-PROEFLOKAAL

Tijdens de borrel / proeverij op 7 Oktober j.l. bij Benelux Wine Co. genoten we van een uniek avondje proeven van mooie wijnen uit de Benelux.

AGENDA 2023

Actief meedoen?

Word lid, en zie wat voor rol jij kan spelen bij Slow Food Nederland!