Noord-Hollands Hoen

“Gallus gallus domesticus L. ‘Noord-Hollandse’“
Regio & naamgeving: Voornamelijk Noord-Holland
Categorie: Veehouderij

BESCHRIJVING

Het Noord-Hollandse Hoen is een taai inheems Nederlands ras dat goed geschikt is voor het natte Nederlandse klimaat. Van oudsher worden deze kippen gehouden in Noord-Holland. Het vlees van dit ras is van hoge kwaliteit en Noord-Hollandse Hoenders zijn goede leghennen. De dieren hebben een brede, ronde borst. De ogen zijn oranjerood, de poten wit tot parelgrijs. De tint van het verenkleed heet koekoek: blauwgrijs of grijszwart als basiskleur, onderbroken door lichte, blauwgrijzige markeringen. De dieren hebben een enkele, rechtopstaande kam. Een volwassen haan weegt tussen de 3,5 en vier kilogram, en een volwassen hen tussen de 2,75 en 3,25 kilogram.


CULINAIR GEBRUIK

Het Noord-Hollandse Hoen is een vleeskippenras. Een gebruikelijk gerecht uit de Joodse keuken is de ‘kibbensoeb’ of kippensoep. Een hartige soep, die vaak gemaakt werd van Noord-Hollands Hoen en verschillende groenten. De soep werd met name gemaakt als het kouder en regenachtiger begon te worden. Er wordt ook beweerd dat de soep helpt om aan te sterken als je ziek bent. De precieze ingrediënten variëren, maar gewoonlijk wordt de soep gemaakt met ui, wortel, selderij, pittige rode peper, en soms knolselderij en parelgort. De kip en de groenten worden meerdere uren in water gekookt.

ONTDEK HET ARK VAN DE SMAAK BOEK

Wil je meer weten over voedsel en verhalen lezen over gastronomische erfgoed? Bekijk het boek “DE ARK VAN DE SMAAK” in onze webshop.

Huidige situatie

Tegenwoordig is het ras moeilijk op de markt te vinden. De kippen worden voornamelijk gehouden voor eigen gebruik, vooral in de Joodse gemeenschap. Er zijn nog maar zo’n tachtig dieren per jaar beschikbaar voor culinair gebruik. De Stichting Zeldzame Huisdierrassen en initiatieven zoals de Assendelfter en Noord-Hollandse Blauwen Club hebben zich ingezet om het ras te bewaren. Het aantal kippen is erg laag.

Manier van houden

De dieren hebben meer ruimte nodig dan andere pluimveerassen. Desondanks werden deze hoenders, met name de hanen, vroeger in grote hoeveelheden gehouden in kleine, slecht geventileerde hokken. Tegenwoordig scharrelen ze jaarrond buiten. Voor de Nederlandse markt worden de hanen op een specifiek dieet grootgebracht tot ze twaalf tot dertien weken oud zijn en tussen de anderhalf en 1,8 kilogram wegen. In overeenstemming met de traditie van de Joodse gemeenschap worden de hanen daarna nog zes weken in hokken gehouden om vetter te worden. Ze worden dan gevoed met een mix van magere melk en gerst. Vanaf negentien weken hebben ze een gewicht tussen de twee en vier kilogram en worden ze geslacht volgens de kosjere traditie.

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF

=

 

EN ONTVANG EEN RECEPT UIT

DE ARK VAN DE SMAAK!