Door: Simone Lips

Maandag, 26 februari kwamen 21 Food professionals samen bij het eerste Slow Food professionals event van 2024 over Kruiden & Specerijen. We ontdekten de fascinerende wereld achter het telen en verhandelen van kruiden en specerijen, met inspirerende verhalen van professionals als Iona Mulder van The Good Spice; een bedrijf in duurzame en eerlijke specerijen, Gustavo Ferro werkzaam in international trade & Sustainable development van specerijen en Maarten Smid, product manager bij Koppert Cress, een innovatieve teler van cressen.

Gustavo Ferro trapte de middag af met een overzicht van de wereldmarkt van kruiden & specerijen. Er is nog een wereld te winnen, want in veel kruiden en specerijen worden bijvoorbeeld nog behoorlijk wat vulmiddelen zoals zout bijgemengd. Of olijvenblaadjes… Die vaak worden toegevoegd aan oregano! Dat is verre van ideaal, maar er zijn ook goede ontwikkelingen te melden.

De industrie neemt zelf het initiatief om de hele keten van producent tot consument duurzamer te maken op milieu- maar ook sociaal gebied. Ook overheden krijgen hier meer aandacht voor. Er is nog veel ruimte voor verbetering.

Van de wereldhandel schakelden we over naar een bedrijf dat duurzame specerijen hoog in het vaandel heeft staan: The Good SpiceIona Mulder, oprichter, vertelde hoe ze directe contacten legt met producenten en op die manier precies weet wat hoe de producten geteeld worden. The Good Spice handelt in een korte keten, waardoor hun specerijen de consumenten veel sneller bereiken.

Wist je dat de gemiddelde kruiden en specerijen twee jaar onderweg zijn, voordat ze de consument bereiken? Hierdoor zijn specerijen eigenlijk nog maar een jaar bruikbaar, omdat alle aanwezige oliën tegen die tijd uit het product zijn verdampt. En die bepalen voor 80% wat wij ruiken en proeven!

In de korte keten van The Good Spice, zijn de specerijen binnen een jaar bij de consument. Je kunt ze dus twee jaar gebruiken. Met deze kennis gewapend, nodigen we iedereen uit zijn of haar kruiden- en specerijenvoorraad eens onder de loep te nemen!

Toen kwam het programma-onderdeel waar elke Slow Food fan altijd erg blij van wordt: de proeverij! Eerst de specerijen van The Good Spice, die in geuren en kleuren en vol van passie werden voorgeschoteld. We proefden thee van kaneelbast. Een roze, doorschijnende ‘thee’ met een ongelooflijk aroma. We proefden slagroom met kardemom, een onverwachte smaaksensatie, en roken verschillende pepersoorten, die we daarna konden proeven in cakes en brownies. De diepe smaaklagen van de specerijen waren opvallend.

Daarna proefden we zes of zeven verschillende cressen – denk aan tuinkers – met een zachte knoflooksmaak, radijs- of anijssmaak. De kleine plantjes zijn verassend smaakvol en toepasbaar in tal van gerechten. Als gerecht op zich zijn ze te klein en te sterk van smaak. Ze worden vooral in de horeca gebruikt.

Na de proeverijen nam Maarten Smid ons mee op een rondleiding door de kassen van Koppert Cress. We leerden van alles over het kiemproces, de omstandigheden in de kassen en het duurzaam mottenvangen met drones.

Ook werkt Koppert Cress met duurzaame opgewekte en hergebruikte energie via zoutpanelen en warmteterugwinning. De kleine cressen blijken in een ongelooflijke hightech omgeving te groeien.

Na een middag vol inspiratie en nieuwe ontdekkingen, sloten we af met een gezellige netwerkborrel. Het volgende Slow Food Professionals Event is 22 mei bij regeneratief bedrijf Telers van de Put. Zet het alvast in je agenda! Nog geen lid van de Professionals Community? Word lid en ga gratis mee naar ons volgende event en geniet van de andere voordelen van ons snel groeiende netwerk!

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF

=

 

EN ONTVANG EEN RECEPT UIT

DE ARK VAN DE SMAAK!