;

Wij zijn Slow Food Nederland!

Slow Food is een wereldwijde voedselbeweging die zich inzet voor een good, clean en fair voedselsysteem. Wij dragen dit gedachtegoed uit in Nederland. Iedereen heeft recht op goed voedsel; duurzaam geproduceerd tegen een eerlijke prijs. Daarom brengen we mensen uit de hele voedselketen samen: boeren, tuinders, chefs, vissers, wetenschappers, ondernemers en consumenten. Samen pakken we belangrijke voedselvraagstukken aan.

Good

Eten dat goed van kwaliteit is, vol van smaak, én gezond

Clean

Geproduceerd met respect voor de natuur

Fair

En dat te koop is voor een eerlijke prijs voor alle betrokkenen, van producent tot consument

Wat wij doen

Samen met ons netwerk zetten we ons in voor een good, clean en fair voedselsysteem voor iedereen. Hoe we dat doen? Zie een aantal van onze speerpunten hieronder!

IJsselfestival

Ark van de Smaak & Presidia

De Ark van de Smaak is een internationale catalogus van bedreigd culinair erfgoed. Sommige van deze producten zijn verenigd in Presidia: een samenwerkingsverband van kleinschalige producenten.

Kies Lokaal

Kies lokaal is het nieuwe normaal! Steun de lokale ondernemer en geniet van de gastronomische rijkdom van Nederland.

 

SlowFood-KoksAlliantie-Ansjovis

Professionals Community

De Slow Food Professionals Community verbindt gelijkgestemde voedselondernemers met elkaar! Pas jij erbij?

 

Meedoen?
Word lid van Slow Food Nederland en krijg de culinaire kalender cadeau!

Samen met, en dankzij onze leden krijgen we dit alles voor elkaar. Wil je weten hoe jij kan helpen?

17 Communities

Webshop

In onze webshop kun je het boek ‘De Ark van de Smaak in Nederland kopen’, en verkopen we ook de prints van diverse Ark van de Smaak producten

Een woordje van onze leden

Waarom zijn onze leden bij Slow Food Nederland aangesloten?

“Bij Slow Food ontmoet je mensen die op allerlei manieren hun passie voor eerlijk en lokaal voedsel uitdragen: van boeren en consumenten, tot traiteurs zoals ik. De verbinding tussen al die mensen is voor mij belangrijk. Je kunt elkaar echt aanvullen en versterken; die synergie is wat Slow Food als gemeenschap voor mij belangrijk maakt.”

Jeroen van Nijnatten
Slow Food Utrecht
“Ik ben lid geworden van Slow Food omdat ik denk dat de traditionele rassen en soorten niet voor niets ontwikkeld zijn. De grote variatie die daardoor ontstaan is geeft ons zowel meer rijkdom aan smaken als veerkracht bij alle veranderingen die ons jammer genoeg te wachten staan”
Wilko van Asseldonk
Slow Food Brabant
“Voedselvraagstukken droge kost? Nee hoor, niet bij Slow Food. Zelfs de meest taaie vraagstukken weet Slow Food smeuïg op de kaart te zetten en menig stakeholder zet er bij Slow Food gretig zijn tanden in. Op naar een good, clean én fair voedselsysteem.”
Lonneke Rhodens
Slow Food Amsterdam

Contact opnemen?

Voor algemene vragen kun je contact opnemen met info@slowfood.nl. Voor contact met individuele bestuursleden, zie het bestuur.
“Wil je meer weten over ‘Good, Clean & Fair’ voedsel voor iedereen? Heb je een vraag? Of wil je gewoon in contact komen met mensen van onze vereniging? Neem contact met ons op.”
Bianca van der Ham

Bestuurslid communicatie

Good, Clean & Fair verhalen

Lees hier het laatste nieuws van de Slow Food communities, Slow Food Nederland, en Slow Food International!

feb 01 2024

Gezocht: Ambitieuze secretaris voor Ark van de Smaak

De Ark van de Smaak is een internationale catalogus van bedreigd culinair erfgoed. Het bevat kleinschalige kwaliteitsproducten die dreigen te verdwijnen, maar onlosmakelijk verbonden zijn met de...
jan 30 2024

Exclusief voor leden: cursus tot kaasprofessional

Kaas is hot. De afgelopen jaren staat goede, ambachtelijke kaas in de spotlights; niet alleen in (sterren)restaurants maar ook  in het groeiend aantal speciaal- en delicatessenzaken. Ook het aanbod...
jan 24 2024

Proef de wereld van kruiden, specerijen en cressen!

We kunnen ons haast geen gerecht zonder kruiden of specerijen voorstellen. Maar achter je bolletje nootmuskaat, je kruidnagel, je roze peperkorrel, gaat een hele wereld schuil. Daarover en nog veel...
jan 23 2024

We Plant The Future

Eind 2023 heeft het Slow Food biodiversiteitsteam een participatief proces uitgevoerd die ging over dierlijke en plantaardige voedselproductie. De 1e februari 2024 gaat de internationale campagne We...
jan 17 2024

4 – 10 maart nationale week zonder vlees & zuivel

De challenge van de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel is om een week geen vlees en zuivel te nuttigen. De uitdaging laat je zien hoe makkelijk, gezond en gevarieerd je eigenlijk kan eten...
dec 07 2023

Voedsel is politiek

Op maandagavond 20 november gingen SFYN en Slow Food in gesprek over voedselbeleid in de politiek. Niet makkelijk, want voedsel zit soms verstopt in andere thema’s. Tegelijkertijd is niets zo...
nov 02 2023

Groenten die de wereld gaan redden

Wat hebben zeekraal, zeeaster, ijskruid, zeevenkel en zeebanaan met elkaar gemeen? Zoals de namen misschien al doen vermoeden zijn het allemaal zoute gewassen. Ze worden gekweekt in proeftuin De...
okt 04 2023

Vacature: penningmeester Slow Food Nederland

Slow Food is een wereldwijde voedselbeweging die zich inzet voor een good, clean en fair voedselsysteem. Slow Food is opgericht in 1989 en vandaag de dag actief in 160 landen waaronder Nederland....
sep 27 2023

Ambacht als antwoord; haverbier in de maak

In de nasleep van Slow Food’s granenjaar maken Nevel Wild Ales en And The People samen een haverbier. Het is ontzettend mooi als het verbinden van gelijkgestemde voedsel-professionals zijn vruchten...
Foto van landbouwbedrijf Meulwaeter in Kruiningen
sep 04 2023

Biologisch dynamisch landbouwbedrijf Meulwaeter in Kruiningen

Vanaf ongeveer 1860 boert de familie Van Hootegem rondom Kruiningen bij landbouwbedrijf Meulwaeter. Alex is de vijfde generatie, zijn zoon Emiel inmiddels alweer de zesde. In al die jaren onderging...

AGENDA 2023

Actief meedoen?

Word lid, en zie wat voor rol jij kan spelen bij Slow Food Nederland!

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF

=

 

EN ONTVANG EEN RECEPT UIT

DE ARK VAN DE SMAAK!