;

Wij zijn Slow Food Nederland!

Slow Food is een wereldwijde voedselbeweging die zich inzet voor een good, clean en fair voedselsysteem. Wij dragen dit gedachtegoed uit in Nederland. Iedereen heeft recht op goed voedsel; duurzaam geproduceerd tegen een eerlijke prijs. Daarom brengen we mensen uit de hele voedselketen samen: boeren, tuinders, chefs, vissers, wetenschappers, ondernemers en consumenten. Samen pakken we belangrijke voedselvraagstukken aan.

Good

Eten dat goed van kwaliteit is, vol van smaak, én gezond

Clean

Geproduceerd met respect voor de natuur

Fair

En dat te koop is voor een eerlijke prijs voor alle betrokkenen, van producent tot consument

Wat wij doen

Samen met ons netwerk zetten we ons in voor een good, clean en fair voedselsysteem voor iedereen. Hoe we dat doen? Zie een aantal van onze speerpunten hieronder!

IJsselfestival

Ark van de Smaak & Presidia

De Ark van de Smaak is een internationale catalogus van bedreigd culinair erfgoed. Sommige van deze producten zijn verenigd in Presidia: een samenwerkingsverband van kleinschalige producenten.

Kies Lokaal

Kies lokaal is het nieuwe normaal! Steun de lokale ondernemer en geniet van de gastronomische rijkdom van Nederland.

SlowFood-KoksAlliantie-Ansjovis

Professionals Community

De Slow Food Professionals Community verbindt gelijkgestemde voedselondernemers met elkaar! Pas jij erbij? 

Meedoen?
Word lid van Slow Food Nederland en krijg de culinaire kalender cadeau!

Samen met, en dankzij onze leden krijgen we dit alles voor elkaar. Wil je weten hoe jij kan helpen?

17 Communities

Webshop

In onze webshop kun je het boek ‘De Ark van de Smaak in Nederland kopen’, en verkopen we ook de prints van diverse Ark van de Smaak producten

Een woordje van onze leden

Waarom zijn onze leden bij Slow Food Nederland aangesloten?

“Bij Slow Food ontmoet je mensen die op allerlei manieren hun passie voor eerlijk en lokaal voedsel uitdragen: van boeren en consumenten, tot traiteurs zoals ik. De verbinding tussen al die mensen is voor mij belangrijk. Je kunt elkaar echt aanvullen en versterken; die synergie is wat Slow Food als gemeenschap voor mij belangrijk maakt.”

Jeroen van Nijnatten
Slow Food Utrecht
“Ik ben lid geworden van Slow Food omdat ik denk dat de traditionele rassen en soorten niet voor niets ontwikkeld zijn. De grote variatie die daardoor ontstaan is geeft ons zowel meer rijkdom aan smaken als veerkracht bij alle veranderingen die ons jammer genoeg te wachten staan”
Wilko van Asseldonk
Slow Food Brabant
“Voedselvraagstukken droge kost? Nee hoor, niet bij Slow Food. Zelfs de meest taaie vraagstukken weet Slow Food smeuïg op de kaart te zetten en menig stakeholder zet er bij Slow Food gretig zijn tanden in. Op naar een good, clean én fair voedselsysteem.”
Lonneke Rhodens
Slow Food Amsterdam

Contact opnemen?

Voor algemene vragen kun je contact opnemen met info@slowfood.nl. Voor contact met individuele bestuursleden, zie het bestuur.
“Wil je meer weten over ‘Good, Clean & Fair’ voedsel voor iedereen? Heb je een vraag? Of wil je gewoon in contact komen met mensen van onze vereniging? Neem contact met ons op.”
Bianca van der Ham

Bestuurslid communicatie

Good, Clean & Fair verhalen

Lees hier het laatste nieuws van de Slow Food communities, Slow Food Nederland, en Slow Food International!

Foto van landbouwbedrijf Meulwaeter in Kruiningen
sep 04 2023

Biologisch dynamisch landbouwbedrijf Meulwaeter in Kruiningen

Vanaf ongeveer 1860 boert de familie Van Hootegem rondom Kruiningen bij landbouwbedrijf Meulwaeter. Alex is de vijfde generatie, zijn zoon Emiel inmiddels alweer de zesde. In al die jaren onderging...
sep 03 2023

Vacature: Community Manager Professionals Community

Sinds juni 2023 is binnen Slow Food Nederland de Professionals Community (SFPC) actief. Een netwerk waarbinnen professionals en bedrijven die werken volgens de Slow Food-principes elkaar kunnen...
aug 01 2023

Nieuw Presidium: eau de vie

Slow Food Nederland is een nieuw presidium rijker: eau de vie van het Genootschap der Warme Stokers. Het presidium bestaat voor nu ​​uit zeven traditionele, kleinschalige distilleerderijen, die...
jul 05 2023

Say Goodbye to Toxics, onze nieuwe campagne tegen pesticiden!

Vorig jaar heeft de Europese Commissie een voorstel gepubliceerd voor een nieuwe EU-pesticidenverordening, waarin de bindende doelstelling van 50% vermindering van het gebruik en het risico van...
jul 04 2023

Slow Food Zeeland in de ban van wier

Ellen Schoenmakers van WildWier noemt zichzelf een wierenwaaier. Samen met Guido Krijger oogst ze wekelijks zeewier in de Oosterschelde, de Noordzee en het Veerse Meer. Wat dat wierenwaaien precies...
jul 03 2023

Boeren Goudse Oplegkaas viert 20 jarig bestaan

Op maandag 19 juni was het exact 20 jaar geleden dat de Boeren Goudse Oplegkaas (BGO) werd opgenomen in de Ark van Smaak. Familie Van der Poel van Hoeve Waterrijk in Rijpwetering en familie Captein...
jul 03 2023

Aftrap van de Slow Food Professionals Community

Afgelopen zondag 18 juni was het zover: de lancering van de Slow Food Professionals Community. Deze nieuwe, landelijke community van Slow Food Nederland verbindt voedsel ondernemers uit allerlei...
Groep Keniaanse boeren
mei 25 2023

10.000 Tuinen in Afrika: kleinschalige boerderijen in Kenia

Als onderdeel van het project "10.000 Tuinen in Afrika", ondersteunt Slow Food International de vestiging van Good, Clean & Fair tuinen bij scholen en gemeenschappen door Afrika heen. Het...
Kalf drinkt bij moederkoe in wei bij BD-Boerderij Ruimzicht
mrt 14 2023

GOOD, CLEAN & FAIR BOEREN IN SLOW FOOD COMMUNITIES

Slow Food Achterhoek De toekomst van de voedselproductie in Nederland is zelden zo aan de orde van de dag geweest als nu. Van genuanceerde discussies tot felle protesten; we worden allemaal met het...
feb 26 2023

Update: Ark van de Smaak boek Uganda in ontwikkeling!

Met behulp van de samenwerking tussen Slow Food Nederland en Slow Food Uganda, is de ontwikkeling van het Ark van de Smaak boek voor Uganda in volle gang Weet je nog dat we – bijna precies een jaar...

AGENDA 2023

Actief meedoen?

Word lid, en zie wat voor rol jij kan spelen bij Slow Food Nederland!

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF

 

EN ONTVANG EEN RECEPT UIT

DE ARK VAN DE SMAAK!