ARK VAN DE SMAAK

Ark van de Smaak

WAT IS DE ARK VAN DE SMAAK?

De Ark van de Smaak is een internationale catalogus van bedreigd culinair erfgoed. Het bevat kleinschalige kwaliteitsproducten die dreigen te verdwijnen, maar onlosmakelijk verbonden zijn met de cultuur, natuur en geschiedenis van een gebied. De Ark biedt een platform voor deze kwetsbare groente- en fruitsoorten, granen, dierenrassen, dranken, kazen en vleeswaren; zo willen we samen deze prachtige producten behouden. Zo moedigen we het kopen en eten van deze producten aan, en benadrukken daarbij de duurzame productiewijzen die eraan ten grondslag liggen.

MEER DAN 100 NEDERLANDSE PRODUCTEN

In Nederland zijn er 100 producten opgenomen in de Ark van Smaak, waarmee wij onze nationale biodiversiteit proberen te behouden en herstellen. Wereldwijd staat de teller inmiddels op 5328 De Ark van de Smaak is een levend project waar altijd weer nieuwe producten aan toegevoegd kunnen worden. Deze worden beoordeeld door de Ark van de Smaak commissie. Ook een product nomineren? Scroll naar beneden!

Scroll naar beneden voor verkooppunten van Ark van de Smaak producten in Nederland.

ARK VAN DE SMAAK-PRODUCTEN WERELDWIJD

Filter

ARK VAN DE SMAAK PRODUCTEN IN NEDERLAND

Amsterdamse Osseworst
Ananas Reinette
Bergse Ansjovis
Bloemendaalse Gele
Boeren Edammer
Boeren Goudse Oplegkaas {Presidium}
Boeren Leidse Boter en Karnemelk
Boeren Leyden Traditioneel {Presidium}

RASSEN, GEWASSEN & TRADITIES

Helaas neemt de diversiteit in gewassen, dierlijke rassen en ook regionale keukens in hoog tempo af. Dat betekent niet alleen minder variëteit; het vormt ook een risico voor de toekomst van ons voedselsysteem. Want als bepaalde rassen en tradities verdwijnen, krijgen we ze niet zomaar meer terug. Agro-biodiversiteit zorgt voor een toekomstbestendig voedselsysteem. We verliezen hiermee ook smaak-diversiteit. Want ten slotte zijn de producten uit de Ark gewoon ontzettend lekker!

KIES LOKAAL KAART

Eén van de voorwaarden voor een product om te worden opgenomen in de Ark van de Smaak, is dat er boeren of producenten zijn die het beschikbaar stellen. Deze aanbieders verzamelen we op onze Kies Lokaal Kaart. Wil je zelf het culinair erfgoed van Nederland proeven? Ontdek alle locaties op de Kies Lokaal kaart onder het filter ‘Ark van de Smaak’.

BOEK: DE ARK VAN DE SMAAK IN NEDERLAND

In 2021 publiceerde Slow Food Nederland het boek De Ark van de Smaak in Nederland, waarin de geschiedenis, huidige situatie en het culinair gebruik van de eerste honderd Nederlandse Ark van de Smaak-producten uitgebreid worden beschreven. Met recepten van vooruitstrevende chefs en essays van studenten, experts en onderzoekers.

VERENIGD IN PRESIDIA

Rondom 12 Nederlandse Ark van de Smaak producten hebben producenten zich verenigd in zogenaamde Presidia. Zij waarborgen onderling de kwaliteit van hun producten, beschermen het landschap en helpen elkaar om productiemethoden te verbeteren. Lees meer informatie over Slow Food Presidia.

INTRODUCTIE KOKS ALLIANTIE

De Slow Food Koks Alliantie is een netwerk van koks die zich sterk maken voor good, clean en fair voedsel. Ze werken bijvoorbeeld met lokale en duurzame ingrediënten, koken zonder voedselverspilling, bereiden van kop-tot-kont en/of koesteren hun liefde voor producten uit de Ark van de Smaak. Door het serveren van deze producten wordt de belangstelling ervoor weer aangewakkerd. ‘Serve it to save it’, is het idee.

BLOG

Lees hier verhalen over de Ark van de Smaak

Ark van de Smaak - Brabantse Grijze Zandboekweit
nov 08 2024

Brabantse Grijze Zandboekweit op de kaart

Eerder dit jaar vroegen we om tips over partijen Brabantse Grijze Zandboekweit, een Ark van de Smaak-ras dat we maar al te graag terug op de kaart zetten. Ondertussen startte op Odin boerderij de...
Danielle Leoni - Slow Food Professionals
nov 07 2024

Chef-kok Danielle Leoni: “Er ligt macht in weten wat je eet”

  De Slow Food Professionals Community verbindt Food Professionals die werken aan een duurzamer, gezonder en eerlijker voedselsysteem. De community barst van de inspirerende verhalen. Iedere...
Brood.Revolutie - Slow Food Professionals
nov 05 2024

Ons Dagelijks Desembrood: circulair van akker tot bakker

  ‘Plofbrood’ noemen ze het, fabrieksbrood. Zoals je het over plofkip hebt. Jolien van Es en Lotte Middelkoop van Brood.Revolutie in het Havenkwartier in Deventer bevrijden brood van alles wat...
Woeste Goesting - Christine Rolofs
nov 05 2024

Crowdfunding: Woeste Goesting, de wilde proeftuin van de Kempen

Help Christine Roelofs bij het realiseren van haar culinaire fotoboek 'Woeste Goesting, de wilde proeftuin van de Kempen'! Chef, kunstenaar, tuinder én Slow Food-lid Christine Roelofs bundelt haar...
Edie Mukiibi
okt 16 2024

Slow Food-voorzitter Edie Mukiibi over Wereldvoedseldag

  Vandaag, 16 oktober, is het Wereldvoedseldag. Een dag waarop we stilstaan bij ons eten en aandacht vragen voor voedselonzekerheid. Want de overvloed die sommigen kennen, is lang geen...
Sheila Struyck - Lekker is dat! Slow Food Professionals
okt 09 2024

Lekker is dat | Sheila Struyck brengt kookboek over duurzaam koken uit

Slow Food Professional Sheila Struyck draait al enige tijd mee in de wereld van de duurzame gastronomie. Met haar plant-forward missie inspireert ze chefs én consumenten om duurzamer te koken. Als...
Alessandro Vargiu - Terra Madre
okt 04 2024

Terra Madre/Salone del Gusto 2024: Een Terugblik

Wij zijn de natuur. In de Italiaanse stad Turijn verandert het Parco Dora om de twee jaar in een groots gastronomisch festijn als Slow Food er neerstrijkt met Terra Madre Salone del Gusto. Het park,...
De Kleischuur - Slow Food Professional
okt 01 2024

Bistro Flores, Restaurant Rotonde en De Kleischuur in de We’re Smart Green Guide

  We're Smart World riep de Green Guide in het leven om restaurants niet alleen te beoordelen op smaak en culinaire creativiteit, maar ook op hun ecologische voetafdruk en sociale impact. De...
Nevel Wid Ales
okt 01 2024

Nevel Wild Ales brouwt met Restaurant Rotonde en De Kleischuur

Twee Slow Food Professionals die de krachten bundelen om samen iets tofs neer te zetten: daar worden wij blij van. Zo brouwt Restaurant De Kleischuur samen met Nevel Wild Ales een eigen bier. De...
Achterhoekse appels - Ark van de Smaak
sep 30 2024

Achterhoekse appels in de Ark van de Smaak

  “Bedreigde gastronomische pareltjes probeert Slow Food te koesteren in de Ark van de Smaak,” schreven Nelleke Don en André Brouwer (voorzitter Slow Food Achterhoek) in het voorwoord van het...

NOMINEER EEN PRODUCT VOOR DE ARK VAN DE SMAAK

Bescherm de Nederlandse biodiversiteit. Help ons nieuwe producten te vinden voor de Ark van de Smaak.

Stap 1 van 8

Uw gegevens

Voordat u een product kunt nomineren willen wij graag wat over uzelf weten. Noteer uw gegevens en nomineer vervolgens het product.

VEELGESTELDE VRAGEN

Kan iedereen een product nomineren voor de Ark van de Smaak?

Iedereen kan een product, productieproces en/of een specifiek voedselecosysteem nomineren voor de Ark van de Smaak. Hiervoor hoef je geen expert te zijn of lid van Slow Food. Het product kan uit de eigen regio of het eigen land komen, maar ook een product dat je tijdens je vakantie hebt gezien en geproefd kan worden genomineerd. Het is verstandig van te voren contact op te nemen met de Ark van de Smaak commissie om te voorkomen dat je een product nomineert dat eerder als is afgewezen. Je kan een product nomineren voor de Ark van de Smaak via bovenstaand nominatie formulier.

Waar moet een Ark van de Smaak-product aan voldoen?

1Voor opname in de Ark van de Smaak komen voedsel producten in aanmerking. Denk hierbij aan Nederlandse (regionale) producten van plant-variëteiten, inlandse diersoorten en wilde soorten (maar uitsluitend als dat specifiek verbonden is met een oogstmethode of verwerkingstechniek) en verwerkte producten (vleeswaren, kaas, drank, etc.)
2. 
Producten moeten over een specifiek kwaliteit beschikken m.b.t. smaak. Smaakkwaliteit wordt in dit verband gedefinieerd in de context van lokale tradities en gebruiken.
3. Producten moeten verbonden zijn aan een specifiek gebied; een herinnering of identiteit van een groep en lokale, traditionele kennis.
4.
 Producten moeten in kleine hoeveelheden geproduceerd worden.
5.
Producten moeten in hun bestaan bedreigd worden.

Waar zijn Ark van de Smaak-producten verkrijgbaar?

Ark van de Smaak producten worden door producenten uit alle hoeken van het land gemaakt. De verkooppunten van een aantal Ark van de Smaak producten vind je hierboven. Deze lijst zal binnenkort aangevuld worden.

Kan ik het jaarverslag van de Ark van de Smaak inzien?
Hoe kan ik contact opnemen met de Ark van de Smaak commissie?

Neem contact op met de Ark van de Smaak commissie via arkvandesmaak@slowfood.nl

DE ARK VAN DE SMAAK OP TAFEL?

Bekijk waar bij jou in de buurt Ark van de Smaak producten worden verkocht, en ‘serve it to save it’!

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF

=

 

EN ONTVANG EEN RECEPT UIT

DE ARK VAN DE SMAAK!