Ark van de Smaak
WAT IS DE ARK VAN DE SMAAK?
De Ark van de Smaak is een internationale catalogus van bedreigd culinair erfgoed. Het bevat kleinschalige kwaliteitsproducten die dreigen te verdwijnen, maar onlosmakelijk verbonden zijn met de cultuur, natuur en geschiedenis van een gebied. De Ark biedt een platform voor deze kwetsbare groente- en fruitsoorten, granen, dierenrassen, dranken, kazen en vleeswaren; zo willen we samen deze prachtige producten behouden. Zo moedigen we het kopen en eten van deze producten aan, en benadrukken daarbij de duurzame productiewijzen die eraan ten grondslag liggen.
MEER DAN 100 NEDERLANDSE PRODUCTEN
In Nederland zijn er 100 producten opgenomen in de Ark van Smaak, waarmee wij onze nationale biodiversiteit proberen te behouden en herstellen. Wereldwijd staat de teller inmiddels op 5328 De Ark van de Smaak is een levend project waar altijd weer nieuwe producten aan toegevoegd kunnen worden. Deze worden beoordeeld door de Ark van de Smaak commissie. Ook een product nomineren? Scroll naar beneden!
Scroll naar beneden voor verkooppunten van Ark van de Smaak producten in Nederland.
ARK VAN DE SMAAK-PRODUCTEN WERELDWIJD
Filter
ARK VAN DE SMAAK PRODUCTEN IN NEDERLAND
RASSEN, GEWASSEN & TRADITIES
Helaas neemt de diversiteit in gewassen, dierlijke rassen en ook regionale keukens in hoog tempo af. Dat betekent niet alleen minder variëteit; het vormt ook een risico voor de toekomst van ons voedselsysteem. Want als bepaalde rassen en tradities verdwijnen, krijgen we ze niet zomaar meer terug. Agro-biodiversiteit zorgt voor een toekomstbestendig voedselsysteem. We verliezen hiermee ook smaak-diversiteit. Want ten slotte zijn de producten uit de Ark gewoon ontzettend lekker!
KIES LOKAAL KAART
Eén van de voorwaarden voor een product om te worden opgenomen in de Ark van de Smaak, is dat er boeren of producenten zijn die het beschikbaar stellen. Deze aanbieders verzamelen we op onze Kies Lokaal Kaart. Wil je zelf het culinair erfgoed van Nederland proeven? Ontdek alle locaties op de Kies Lokaal kaart onder het filter ‘Ark van de Smaak’.
BOEK: DE ARK VAN DE SMAAK IN NEDERLAND
In 2021 publiceerde Slow Food Nederland het boek De Ark van de Smaak in Nederland, waarin de geschiedenis, huidige situatie en het culinair gebruik van de eerste honderd Nederlandse Ark van de Smaak-producten uitgebreid worden beschreven. Met recepten van vooruitstrevende chefs en essays van studenten, experts en onderzoekers.
VERENIGD IN PRESIDIA
Rondom 12 Nederlandse Ark van de Smaak producten hebben producenten zich verenigd in zogenaamde Presidia. Zij waarborgen onderling de kwaliteit van hun producten, beschermen het landschap en helpen elkaar om productiemethoden te verbeteren. Lees meer informatie over Slow Food Presidia.
INTRODUCTIE KOKS ALLIANTIE
De Slow Food Koks Alliantie is een netwerk van koks die zich sterk maken voor good, clean en fair voedsel. Ze werken bijvoorbeeld met lokale en duurzame ingrediënten, koken zonder voedselverspilling, bereiden van kop-tot-kont en/of koesteren hun liefde voor producten uit de Ark van de Smaak. Door het serveren van deze producten wordt de belangstelling ervoor weer aangewakkerd. ‘Serve it to save it’, is het idee.
BLOG
Lees hier verhalen over de Ark van de Smaak
NOMINEER EEN PRODUCT VOOR DE ARK VAN DE SMAAK
Bescherm de Nederlandse biodiversiteit. Help ons nieuwe producten te vinden voor de Ark van de Smaak.
VEELGESTELDE VRAGEN
Kan iedereen een product nomineren voor de Ark van de Smaak?
Iedereen kan een product, productieproces en/of een specifiek voedselecosysteem nomineren voor de Ark van de Smaak. Hiervoor hoef je geen expert te zijn of lid van Slow Food. Het product kan uit de eigen regio of het eigen land komen, maar ook een product dat je tijdens je vakantie hebt gezien en geproefd kan worden genomineerd. Het is verstandig van te voren contact op te nemen met de Ark van de Smaak commissie om te voorkomen dat je een product nomineert dat eerder als is afgewezen. Je kan een product nomineren voor de Ark van de Smaak via bovenstaand nominatie formulier.
Waar moet een Ark van de Smaak-product aan voldoen?
1. Voor opname in de Ark van de Smaak komen voedsel producten in aanmerking. Denk hierbij aan Nederlandse (regionale) producten van plant-variëteiten, inlandse diersoorten en wilde soorten (maar uitsluitend als dat specifiek verbonden is met een oogstmethode of verwerkingstechniek) en verwerkte producten (vleeswaren, kaas, drank, etc.)
2. Producten moeten over een specifiek kwaliteit beschikken m.b.t. smaak. Smaakkwaliteit wordt in dit verband gedefinieerd in de context van lokale tradities en gebruiken.
3. Producten moeten verbonden zijn aan een specifiek gebied; een herinnering of identiteit van een groep en lokale, traditionele kennis.
4. Producten moeten in kleine hoeveelheden geproduceerd worden.
5. Producten moeten in hun bestaan bedreigd worden.
Waar zijn Ark van de Smaak-producten verkrijgbaar?
Ark van de Smaak producten worden door producenten uit alle hoeken van het land gemaakt. De verkooppunten van een aantal Ark van de Smaak producten vind je hierboven. Deze lijst zal binnenkort aangevuld worden.
Kan ik het jaarverslag van de Ark van de Smaak inzien?
Jaarverslag: Ark van de Smaak 2017
Jaarverslag: Ark van de Smaak 2018
Hoe kan ik contact opnemen met de Ark van de Smaak commissie?
Neem contact op met de Ark van de Smaak commissie via arkvandesmaak@slowfood.nl.
DE ARK VAN DE SMAAK OP TAFEL?
Bekijk waar bij jou in de buurt Ark van de Smaak producten worden verkocht, en ‘serve it to save it’!