GROENE HART

GROENE HART

Genieten van good, clean en fair eten uit de eigen streek is een feest. Slow Food Groene Hart laat consumenten (beter) kennis maken met producten die zijn geproduceerd in het Groene Hart. Geproduceerd met respect voor mens en aarde, met aandacht voor smaak en kwaliteit, waarbij producenten een eerlijke vergoeding moeten krijgen voor hun werk. Wij zijn niet alleen geïnteresseerd in ambachtelijke producten, maar ook in het verhaal achter de producten, de herkomst, de productiewijze en de economische en politieke context. Slow Food pleit voor het behoud van biodiversiteit en een milieuvriendelijke productiewijze.

Wij zetten ons in voor producten die in de Ark van de Smaak erkend zijn of eventueel kunnen toetreden tot de Ark. Door middel van o.a. het organiseren van en deelnemen aan streekmarkten laten wij Slow Food en niet-Slow Foodleden, consumenten en producenten met elkaar kennismaken. Tijdens Proef en Beleef-activiteiten wordt extra aandacht besteed aan een producent of product, door middel van ontmoetingen, proeverijen en rondleidingen op locatie, een leerzame en leuke activiteit voor jong en oud. Volg de Slow Food slak door het Groene Hart!

GEBIED

Het Groene Hart is een uniek en erkend landschap, gelegen tussen steden als Amsterdam, Rotterdam en Utrecht in de provincies Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht. Het kenmerkende landschap bestaat uit veengebieden, uitgestrekte weiden, grote plassen, historische stadjes, forten en veel boerderijen.

 

CONTACT

Wild uit de streek

De herfst was nat, het winterweer is begonnen. Het seizoen voor warme stampotten en dikke comfortsoep is aangebroken. En vooral ook…voor wild! Maar kies dan wel wild van dichtbij. Het Wildhuys van Simone en Bram van Risp is daarvoor een prima adres. WILD UIT DE STREEK...

read more

Een beeld van goed brood

Op de streekmarkt bij Hoeve Kazan maken we kennis met bakker Karel Goudsblom. We zijn onder de indruk van zijn broden. Wat maakt zijn brood speciaal?  Daar willen we meer over weten. Dus trekken we over de noordgrens van het Groene Hart naar Zwanenburg, dorp onder de...

read more
Wieden, maaien en schoffelen

Wieden, maaien en schoffelen

Het regent stevig op weg naar Roelofarendsveen, maar gelukkig is het droog als we de Floraweg 114b bereiken. Het hoge gras is flink nat als wij uit de auto stappen. Hier is de groentekwekerij en winkel Eko-Logisch van David Luijendijk gevestigd. Rillend van de kou en...

read more
Tuin van de toekomst

Tuin van de toekomst

In de 17e eeuw speelde zich in Zuid-Holland, met name in de regio Leiden, een ware voedselrevolutie af. De voedselvraagstukken van vandaag vragen, net als in de zeventiende eeuw, de inzet van innovatie en vakmanschap om onze relatie met voedsel te vernieuwen. Urgente...

read more
Schotse trots in het groen

Schotse trots in het groen

“Spannend om helemaal op een andere manier te gaan boeren en ons te richten op een eerlijk systeem waar boer en dier met respect behandeld worden. Maar wie niet durft te bewegen blijft gewoon staan”, zo schreef Gerline Lekkerkerker van boerderij Neder-Oudland ons. In...

read more
Rechtstreex verovert het Groene Hart

Rechtstreex verovert het Groene Hart

Boodschappen doen bij de boer leek tijdens de coronaperiode even het nieuwe normaal te worden. Maar nu we weer naar het werk gaan en oude gewoontes oppakken, lijkt dat helaas niet door te zetten. Maar de aanhouder wint, want… Rechtstreex verovert het Groene Hart Voor...

read more

.. een kijkje in de keuken van de koksopleiding

Steeds meer mensen zien het belang van het gebruik van streek- en seizoensproducten. Hoe korter de weg van de producten van de producent naar de consument, des te beter voor mens en milieu. Slow Food wil ook het gebruik van streekproducten in de horeca stimuleren....

read more
Interview met Paul Einerhand van Noordzeevis uit Scheveningen

Interview met Paul Einerhand van Noordzeevis uit Scheveningen

Het Groene Hart levert een rijke keuze aan ingrediënten voor een goede maaltijd op ons bord. Wil je vis uit het Groene Hart, dan beperkt zich dit tot vaak moeilijk verkrijgbare zoetwatervis. Gelukkig is de kustlijn met bekende vissersplaatsen dichtbij. We doen onze...

read more
Slow Food Groene Hart zoekt bestuurslid

Slow Food Groene Hart zoekt bestuurslid

Als het mogelijk is willen we in het voorjaar als Slow Food Groene Hart weer een ALV organiseren. Tijdens deze ALV zal Bas van Eekhout, bestuurslid van het eerste uur, aftreden als penningmeester van Slow Food Groene Hart. We hebben genoeg plannen voor 2022, maar alle...

read more
Restaurant Kom Eten

Restaurant Kom Eten

Paulien van Wieringen en Kenneth Tjong Ayong runnen samen hun restaurant in Hoogmade met een uitnodigende naam… KOM ETEN Dat lijkt ons best een goed idee! En omdat Kom Eten ook Slow Food lid is, maken we graag een afspraak. Na een week regen en duimen voor terrasweer,...

read more
HOEVE KAZAN GAAT CROWDFUNDEN EN JIJ KUNT MEEDOEN

HOEVE KAZAN GAAT CROWDFUNDEN EN JIJ KUNT MEEDOEN

Eindelijk… na meer dan een jaar gepraat, geteken, gereken (met name stikstof) en gewacht te hebben, rolde er bij de gemeente toch een goedkeuring uit. We (Hoeve Kazan) zijn dolblij dat we eindelijk verder kunnen bouwen aan onze droom om nog duurzamer te kunnen boeren....

read more
De Bonte Weide – Geiten en nog veel meer

De Bonte Weide – Geiten en nog veel meer

Deze keer op naar Stolwijk, midden in de Krimpenerwaard. Het is een warme dag en gelukkig heeft eigenaar Mart-Jan de Jong van De Bonte Weide een mooi, met tentdoek overspannen plekje op het erf uitgekozen voor ons gesprek. Wie Stolwijk hoort, denkt aan kaas. Maar dat...

read more
Slow van A tot Z: Asperges uit Zuid Holland!

Slow van A tot Z: Asperges uit Zuid Holland!

Is Aspergehof Noordam de enige teler in ons Groene Hart? Helemaal met zekerheid durven we het niet te zeggen. Voor ons is Guusta Noordam in ieder geval geen onbekende – als Slow Food Groene Hart zijn we al eens eerder bij haar op bezoek geweest. Onlangs is Guusta lid...

read more

Schaapskooi Ottoland – met de schapen buiten de kooi

Het is alweer een tijd terug dat we op bezoek gingen bij Huug en Cocky Hagoort. Het was januari 2020, nog winter, corona was nog ver van ons bed. Het bedrijf moest daarna dicht voor bezoekers, maar gelukkig kon Huug vorige zomerperiode met de schapen wel naar buiten....

read more
Wil je helpen oude bonenrassen uit de Ark te behouden?

Wil je helpen oude bonenrassen uit de Ark te behouden?

De Hortus Populus, een pluk- en oogsttuin, in Bodegraven heeft het afgelopen seizoen in samenwerking met Slow Food Groene Hart diverse bonen uit de Ark van de Smaak geteeld. Met als doel deze oude rassen te vermeerderen en ze daarmee voor de toekomst te behouden. Het...

read more
Vacature: Stichting Boeren Goudse Oplegkaas zoekt secretaris

Vacature: Stichting Boeren Goudse Oplegkaas zoekt secretaris

Ben je dol op ambachtelijk gemaakte oude boerenkaas, heb je hart voor Slow Food en wil je de uitdaging aan gaan om Boeren Goudse Oplegkaas op de (online) kaart te zetten? Dan is Stichting Boeren Goudse Oplegkaas op zoek naar jou! Over Stichting Boeren Goudse Oplegkaas...

read more
Warmond vraagt aandacht voor historische koeienrassen

Warmond vraagt aandacht voor historische koeienrassen

Levend Erfgoed route: wandelen of fietsen langs boeren, horeca en lokale winkels Warmondse boeren presenteren in samenwerking met Stichting Warmond aan de Kaag een wandel-/fietsroute om aandacht te vragen voor historische Hollandse koeienrassen, zoals Blaarkoppen en...

read more
Weiland op een eiland

Weiland op een eiland

Kaasmaker Marije van der Poel over good, clean en fair kaasmaken   Op een eiland in de Kagerplassen in Rijpwetering (Zuid-Holland) staan zo’n 150 koeien te grazen. Althans, een groot deel van het jaar. Handig is het misschien niet om je koeien te houden op een...

read more

AGENDA

BESTUUR

SLOW FOOD

Carla Glorie

Carla Glorie

Voorzitter

Carla Wijnnobel

Carla Wijnnobel

Secretaris

Bas van Eekhout

Bas van Eekhout

Penningmeester

Marjolein Simons

Marjolein Simons

Algemeen bestuurslid

Stefanie Witte

Stefanie Witte

Algemeen bestuurslid

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF

=

 

EN ONTVANG EEN RECEPT UIT

DE ARK VAN DE SMAAK!