Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

De Blaarkopkoe: bedreigd Leids immaterieel erfgoed

02, 12^20:30 - 23:00

De actie ‘Red de Blaarkop’ vraagt om aandacht voor de zeldzame koeienrassen met een bijzondere lezing op maandag 12 februari. Eeuwenlang stonden Blaarkoppen massaal in de polders rond Leiden, als leveranciers voor de Leidse kaas. En de markante Lakenvelders als parkkoe bij landhuizen. Nu zijn er nog enkele duizenden in Nederland. Verdere afname is een grote bedreiging voor de agro-biodiversiteit. Verschillende oude rassen hebben een bedreigde status. Er zijn meer Pandaberen dan Polderpanda’s, zoals de Blaarkoppen ook wel worden genoemd. De toch al zorgwekkend kleine populaties dreigen te krimpen door de nieuwe Nederlandse fosfaatregels. Tijd voor actie!

Meld je aan voor deze lezing via info@ideewinkel.nl

Menko Wiersema vertelt op 12 februari hoe de Blaarkop nauw verbonden is met de Leidse geschiedenis – een verhaal over Leidse kaas, VOC-schepen, luxe roomboter, karnemelk en de textielindustrie, de bloembollenteelt én vele wereldberoemde schilderijen van Hollandse 17e eeuwse meesters.

Lakenvelderboer Fernand de Willigen en Blaarkopboer Theo Warmerdam leggen uit waarom de oude rassen bij uitstek passen bij een kleinschalige en extensieve veeteelt met korte gesloten kringlopen.

Tijdens een brainstormsessie zoeken we naar manieren om het verhaal van de Blaarkop een vaste plaats te geven in de Leidse regio. Kijk voor meer informatie: www.reddeblaarkop.nl en teken de petitie!

Programma maandagavond 12 februari:

  • 19.30 u Zaal open en inloop
  • 20.00 u Welkom door Kees van Oijen, Groene Ideecafé / Ariela Netiv, Erfgoed Leiden
  • 20.10 u De Blaarkop: de koe van Holland – lezing door Menko Wiersema
  • 21.10 u Pauze
  • 21.20 u Waarom zijn oude rassen de koeien van de toekomst? – toelichting door Theo Warmerdam en Fernand de Willigen
  • 21.30 u Discussie en brainstormsessie
  • 21.50 u Afronding en napraten bij een drankje

Gegevens

Datum:
02, 12
Tijd:
20:30 - 23:00
Evenement Categorie:

Locatie

Scheltema
Marktsteeg 1
Leiden, Nederland
+ Google Maps

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF

=

 

EN ONTVANG EEN RECEPT UIT

DE ARK VAN DE SMAAK!