Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Kraut Fund Fest Rotterdam

12, 16^11:00 - 19:00

€5

Kom jij als KrautFunder ook meehakken, -snijden en -draaien in onze ééndaagse Pop-Up Zuurkoolfabriek? Samen verwerken we 405 overbodige kolen tot 2400 kilo zuurkool. Daarmee redden we deze witte kolen en leer je in één moeite door fermenteren – een skill waar onze opa’s en oma’s moeiteloos de winter mee doorkwamen.

Hoe word je KrautFunder?
Heel simpel: je doet mee met onze KrautFunding en koopt voor 5 euro een kanjer van een kool + een zuurkoolemmer met waterslot + een toegangsbewijs voor onze Pop-Up Zuurkoolfabriek. Op 16 december kom je naar Kraut Fund/Fest Rotterdam om jouw kool te verwerken tot zuurkool. Niet zo’n fan van zuurkool? Dan maak je tonnemoes, choucroute of, onze favoriet: kraut. Met je persoonlijke mix van kruiden en specerijen, en met hulp van Rotterdamse fermentatiemeester Sanne Zwart, maak jij je eigen signature kraut!

En kun je niet komen op 16 december? Doneer je kool dan aan de Voedselbank of Groente zonder Grenzen. Dit vrijwilligersinitiatief maakt er een gratis gezonde en toegankelijke feestmaaltijd van, dat volledig gemaakt is van producten die anders weggegooid zouden worden.

We maken er een feestje van, met live muziek, leuke (kinder)workshops en natuurlijk hotdogs met kraut, hamburgers met coleslaw en gevulde Arabische koolrolletjes. De worstenmaker rookt speciaal voor dit krautfest matching knakworsten, de boekhandel neemt een selectie aan fermentatie-boeken mee en de marching band is al geboekt.

Neem je eigengemaakte kraut aan het eind van de dag mee naar huis, of doneer ‘m, en kom op 3 februari naar KrautFest Rotterdam: een feestje rondom voedsel, tegen verspilling, waar deze onvervalst Rotterdamse kraut de hoofdrol speelt – en zelfs de Gouwe Kraut kan winnen.

De grote kolenboer en 405 kleine stadse makers

krautfunding_16december_rotterdam
Nog even over die kanjers van kolen: dat kun je letterlijk nemen. Deze overtollige kolen, van een speciaal ras dat lekker groot groeit en uiterst geschikt is om in te maken, staan nu nog op het land van bio-boer Krispijn van den Dries. Hij teelde dit jaar 700 ton kool voor een zuurkoolproducent. Dankzij een goed seizoen zijn de kolen niet alleen enorm (veel groter dan je in de winkel koopt, wel zo’n 5 à 7 kilo per stuk!), maar is er ook sprake van een gigantisch kool-overschot. Alle échte zuurkoolfabrieken zitten bommetjevol en dus blijft Krispijn zitten met 60.000 kilo overtollige witte kool.

De Pop-Up Zuurkoolfabriek van Kraut Fund/Fest verbindt die ene industriële boer met minimaal 405 kleine makers. Hoezo 405? Nou: samen kopen we pallet met 2400 kilo kool. Op één pallet zitten zo’n 135 kolen, keer drie, dus we hebben in totaal minimaal 405 Rotterdammers nodig om al die kool tot zuurkool te verwerken. Of tot kraut, tonnemoes of choucroute dus 🙂

Koolalitie
Kraut Fund/Fest wordt georganiseerd door SFYN Rotterdam, Ferme Kolen, Rotterdamse Oogst en de Ugly Food Rescuers Club . Wij zorgen voor het feestje (op 16 december het maakfeestje, en op 3 februari het eetfestijn) en de eendags Pop-Up Zuurkoolfabriek. Ook haken we kleinschalige Rotterdamse makers aan die het wel aandurven, zo’n uit de kluiten gewassen kool in hun keuken.

Gegevens

Datum:
12, 16
Tijd:
11:00 - 19:00
Kosten:
€5
Evenement Categorie:
Site:
https://voorjebuurt.nl/nl/projects/kraut-fund-fest-rotterdam/plan

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF

=

 

EN ONTVANG EEN RECEPT UIT

DE ARK VAN DE SMAAK!