Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Excursie Schiedamse Moutwijnjenever

02, 05^14:00 - 17:00

Al eeuwenlang geldt Schiedam als Jeneverhoofdstad en dat is nog te zien aan de oude pakhuizen, distilleerderijen en branderijen. Je vindt er de hoogste molens ter wereld, die hun bestaan danken aan het jeneververleden. Hier werd het graan voor de branders gemalen. Schiedamse Moutwijn is een jenever, en niet zomaar een. Gemaakt van gerstemout en rogge, is deze in 2000 opgenomen in de Ark van de Smaak van Slow Food en sinds 2015 behoort het stoken van moutwijn ook tot de Nationale Inventaris Immaterieel Erfgoed.

Bij deze excursie doorlopen we het proces van graan tot jenever. We bezoeken Molen de Walvisch, tegenwoordig ingericht als molenmuseum, waar een molenaar uitleg kan geven. Vervolgens lopen we (5 minuten) naar het Jenevermuseum, waar een gids uitleg geeft over de geschiedenis van de jeneverstokerijen en we een bezoek brengen aan branderij ‘De Gekroonde Brandersketel’, waar nog elke dinsdag de moutwijn uit de Ark van de Smaak wordt gemaakt. Natuurlijk staat ook een proeverij op het programma!

Locatie: De excursie start bij Molen De Walvisch, Westvest 229, 3111 BT Schiedam.
Let op; de 1e verdieping van de museummolen is alleen toegankelijk via vrij steile trappen.

Kosten en aanmelden: € 20,00 voor Slow Food-leden en € 25,00 voor niet-Slow Food-leden, exclusief entree van de musea. De excursie is inclusief uitleg van een gids, koffie/thee en de proeverij van 4 soorten jenever).

Aanmelden vóór 27 januari via welkom@slowfoodgroenehart.nl. De aanmelding is definitief na overmaking van het geld, op rekeningnummer: NL71 TRIO 0254.8007.85, t.n.v. Slow Food Convivium Groene Hart, o.v.v. naam en ‘moutwijnjenever’. Je ontvangt een mail ter bevestiging! Bij annulering tot 2 dagen van tevoren wordt 50% gerestitueerd, daarna is annulering niet meer mogelijk.

Voor houders van een museumjaarkaart is de toegang gratis, een ticket voor De Walvisch en het Jenevermuseum/De gekroonde Brandersketel kost € 15,00 per persoon. Vermeld bij aanmelding of je in het bezit bent van een museumjaarkaart, dan kunnen wij alvast de toegangskaarten reserveren. Afrekening van de toegangskaarten vindt ter plekke plaats!

Gegevens

Datum:
02, 05
Tijd:
14:00 - 17:00
Evenement Categorie:

Organisator

Slow Food Groene Hart
E-mail
groenehart@slowfood.nl

Locatie

Molen De Walvisch
Westvest 229
Schiedam, 3111 BT Nederland
+ Google Maps

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF

=

 

EN ONTVANG EEN RECEPT UIT

DE ARK VAN DE SMAAK!