Intens, rijk, sappig, zoet: Westlandse tafeldruiven – die ieder jaar rond deze tijd worden geoogst – zijn een begrip. Je zou denken dat een product met zulke smaak en waardering niet snel met uitsterven bedreigd wordt. Toch is er sinds de tweede helft van de twintigste eeuw een sterke afname in het aantal tuinderijen waar de druiven worden verbouwd. Waar in de jaren 50 en 60 nog druivenfeesten werden georganiseerd ter promotie van de Westlandse tafeldruiven, is er nu nog maar één professionele kwekerij in Nederland: net onder Den Haag hangen de trossen van druivenkwekerij Nieuw Tuinzight.  Niemand die de druiven van Hilde en Arnold Jansen kent, begrijpt waarom ze nog de enige zijn. Gelukkig wordt hun harde werk en passie voor de druiven beloond met enorme waardering. Hilde: “In de weken voor de eerste oogst staan mensen al voor de deur, krijg ik mails, appjes, wordt er gebeld. De mensen die onze druiven kennen staan te trappelen.”

Foto // Hilde Jansen

Het plukseizoen varieert sterk

Dit jaar begint Nieuw Tuinzight op 27 augustus met de oogst. Morgen, dus. Het begin en de duur van het seizoen hangen sterk af van het klimaat. Vorig jaar begonnen Hilde en Arnold twee weken eerder, en was het in 7 weken gedaan. Soms zijn ze echter pas eind oktober klaar. De zomers in Nederland kunnen nogal uiteenlopend zijn. Hoe weet je dan wanneer het juiste moment is om te beginnen met plukken? Jarenlange ervaring, en vooral veel proeven. Afgelopen maandag hebben ze geproefd, en dinsdag weer. In die 24 uur proef je al verschil. In dit stadium veranderen de druiven enorm snel. Zoals je ongetwijfeld gemerkt hebt, is deze zomer kouder, en minder zonnig dan die van vorig jaar. Hilde: “Dat merk je meteen. De druiven rijpen veel minder snel af.”

Hilde en Arnold plukken alles met zijn tweeën. Op bestelling, en om hun winkel gevuld te houden. Ze plukken alles met uiterste zorg. Het kenmerkende dauwlaagje moet op de druiven blijven. “Vroeger kreeg je een paar gulden minder per kilo als het dauwlaagje eraf was”, vertelt Hilde. De druiven werden nog wel eens wat langer bewaard, maar ook dat doen ze bij Nieuw Tuinzight niet. De druif die je eet hing dus gegarandeerd heel kort geleden nog aan de druivenstok. Ze worden zo van de tros gegeten. Het zijn immers tafeldruiven.

 

De overstap naar biodynamisch: een uitdaging die zijn vruchten afwerpt

Nieuw Tuinzight produceert volledig biodynamisch. Jaren geleden heeft de tuinderij de overstap gemaakt. Van conventioneel, naar biologisch, en toen naar biodynamisch. Hilde beaamt dat dit de juiste keuze is geweest: “Het is een hele mooie manier van telen. De bodem is enorm opgeknapt. Er is heel veel leven: veel spinnen en insecten.” In hun jarenlange ervaring hebben Hilde en Arnold alleen maar voordelen gezien van het biodynamisch produceren.

 

Deze fantastische druiven zelf proeven? 

Wees er snel bij! Zoals gezegd, degene die de druif kennen staan te popelen om hun kistje te komen halen. Het eerste weekend zal dan ook zoals gewoonlijk druk worden. Ga langs bij Nieuw Tuinzight en proef de heerlijke, intens-zoete Westlandse tafeldruiven.

 

 

Wat is de Ark van de Smaak?

De Ark van de Smaak is onderdeel van de Slow Food Stichting voor Biodiversiteit. De Ark is in essentie een verzameling, een catalogus van kleinschalige voedselproducten en bereidingswijzen van over de hele wereld. 5514 producten en gebruiken die onlosmakelijk verbonden zijn aan de cultuur, geschiedenis en tradities van mensen uit 150 verschillende landen. Van al die landen zijn er slechts een paar die ook een Ark van de Smaak boek hebben. En vanaf nu is Nederland er daar een van! De 100 producten in dit boek worden veelal met uitsterven bedreigd. Het boek is daarom niet alleen maar een catalogus. Het boek spoort ook aan om deze producten weer te gaan eten!

 

Meer weten over de Westlandse tafeldruiven en andere Ark van de Smaak producten? Koop het boek ‘De Ark van de Smaak in Nederland’!

 

Bezoek de website van Druivenkwekerij Nieuw Tuinzight.

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF

=

 

EN ONTVANG EEN RECEPT UIT

DE ARK VAN DE SMAAK!