Velen van ons vieren deze zomer vakantie in eigen land. Maar ook in Nederland valt er genoeg te zien, proeven en beleven. Traiteur en Slow Food chef Jeroen van Nijnatten ging alvast op pad en zocht de leukste adresjes voor je uit. Wekelijks deelt hij zijn bevindingen met ons. Dit keer in de schijnwerpers: kruiden, groenten en stiertjesvlees uit Maartensdijk!

Tekst en beeld // Jeroen van Nijnatten

Jeroen, je bent op bezoek geweest bij Agnes, Luuk en Jacob van Landgoed Eyckenstein in Maartensdijk. Wat heb je daar gezien?
Het landgoed ligt temidden van een prachtige groene omgeving waar je zielsgelukkig kan worden. Agnes heeft een kruidentuin waar je bijzondere biologische kruiden en kruidenthee-melanges kan kopen. Op hetzelfde terrein heeft Luuk Schouten sinds 2008 een prachtige biologische tuinderij met oa. gerestaureerde Victoriaanse kassen en een weelde aan sappige groenten, waaronder de Sint Jansui (een product dat is opgenomen in de Ark van de Smaak, red.). Even verderop runt Jacob Beeker een boerderij met Jersey-stiertjes die hij vanaf de geboorte met begeleiding van ‘pleegmoeders’ “opvoert” met eigen graanoogst, kruiden en stro.

Wat maakt Landgoed Eyckenstein zo bijzonder?
Naast dat het alle drie gepassioneerde ondernemers zijn, is het een prachtige omgeving dat heerlijke verse producten oplevert. De stiertjes van Jacob behouden hun ballen en worden na ongeveer twee jaar geslacht. De hoorns blijven zitten omdat hierin extra reservestoffen zitten die de stier kan aanspreken in geval van zwakkere momenten. Het verhaal over de ballen (dus castreren) vindt Jacob een onzinnig broodje aap. Een os heeft misschien wat zachter vlees door hormonale werking na castratie maar het vlees heeft geen sterkere smaak, dit is meestal het geval bij bijvoorbeeld varkentjes. Daarnaast gebruikt Jacob zijn land ook nog om diverse oude graansoorten te verbouwen waaronder Rode Emmer en Sint Jansrogge. Hij werkt geheel circulair.  

Waar kunnen we de producten van Landgoed Eyckestein kopen?
Vlees en groenten koop je van woensdag t/m vrijdag in de winkel. Je kan het Jerseyvlees overigens ook online kopen via www.jerseyvleesbestellen.nl.

– Jeroen van Nijnatten is traiteur in Utrecht. Hij is specialist op het gebied van verfijnde catering en sfeervolle diners. Als lid van de Slow Food Koks Alliantie kookt hij zo veel mogelijk met ambachtelijke en streekgebonden producten. Hij gaat graag op pad om te ontdekken waar de lekkerste Nederlandse producten worden gemaakt en doet daar verslag van voor Slow Food, zodat óók jij weet waar je de beste Nederlandse producten kan vinden. Wil je meer weten over Jeroen en zijn activiteiten? Kijk op www.jeroenvannijnatten.nl.

– Voor Slow Food is ‘lokaal’ het ‘nieuwe normaal’. Wanneer je producten koopt bij boeren en makers uit jouw regio, weet je precies waar je eten vandaan komt, hoe het groeit en hoe de boer met zijn of haar dieren en gewassen omgaat. Bovendien steun je hén die werken aan een aantrekkelijk en divers voedsellandschap in jouw regio. Op die manier krijgt iedereen in de lokale voedselketen een gezicht en maak je samen het verschil voor een sterkere lokale economie. Daarnaast krijg je bij het kopen van lokale producten meer inzicht in seizoensproducten, eet je wat vers en beschikbaar is, en hebben je producten een lage milieubelasting. Wil je weten waar je verse producten uit jouw omgeving kan vinden? Kijk op www.slowfood.nl/kieslokaal.

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF

=

 

EN ONTVANG EEN RECEPT UIT

DE ARK VAN DE SMAAK!