Vandaag neemt Freek Anema van de melkschapenhouderij De Kooihoek afscheid van de biologische boerenmarkt in Utrecht. Meer dan 30 jaar lang reed hij elke vrijdagochtend van Exel in de Achterhoek naar het Utrechtse Vredenburg om Nederland aan de schapenkaas te krijgen.

Tekst // René Zanderink

Hij moet er dus ruim 1500 keer gestaan hebben. Zo rond 1995 bezocht ik hem voor de eerste keer voor een reportage in het outdoormagazine Seasons. Honderd Fries-Zeeuwse melkschapen had hij toen, en dat heeft hij nog steeds, meer hoeft niet. In 2008 bezocht ik hem voor de tweede keer, ditmaal met een Italiaanse delegatie van Slow Food International, die wel eens wilde zien of er in Nederland ook goede schapenkaas gemaakt werd. Ze waren gelijk overtuigd. Goede smaak, goede rijping, zo veel zuiverheid & ambachtelijkheid.

De kazen van De Kooihoek zijn dan ook erkend en opgenomen in de Ark van de Smaak, waarvan binnenkort het boek met 100 Nederlandse topitems uitkomt. Zijn vrouw Ellen Stam is de melkster, Freek dus de verkoper van de fantastische schapenkazen. De verkoop op de boerenmarkt wordt overgenomen door Annemiek van Doorn van Schapenlekkers, die zelf geen melkster is.

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF

=

 

EN ONTVANG EEN RECEPT UIT

DE ARK VAN DE SMAAK!