De Ark in het Seizoen: Sint-Jansrogge (augustus)

Sint-Jansrogge was ooit een belangrijk lokaal ras, dat in heel Nederland werd verbouwd. Sint-Jansrogge heeft de naam ‘eeuwige rogge’ gekregen, omdat deze de bodem niet uitputte, en daarom gezaaid werd op velden waar net andere granen waren geoogst. Het graan is ontzettend smaakvol. Vroeger werd er vooral brood van gebakken. René van der Veer van de Veldkeuken in Bunnik doet dat nu nog steeds. Naast brood zijn er heel veel andere manieren om dit heerlijke graan te gebruiken. 

 Foto // Waldfarming 

Ontzettend smaakvol graan

Al het graan is ondertussen binnen. De oogst is voorbij. Henk Zuidema van Waldfarming te Jistrum, Friesland vertelt over wat er met het graan gebeurt. Waldfarming zijn enthousiaste telers. Henk Zuidema werkt samen met 12 telers die biologisch of onbespoten hun gewassen verbouwen.

Sint-Jansrogge is een ontzettend smaakvol graan. Henk legt uit dat het echt anders is dan andere rogge: “het heeft een heel mooie volle smaak. Het is wat zoeter, en romig.” Om die reden verkoopt Henk het zelfs als vervanger voor rijst. Verder wordt het graan natuurlijk gebruikt voor brood, en ook in de pannenkoekenmix doet hij het fantastisch.

 

Eeuwige rogge

Het speciale van de teelt van Sint-Jansrogge, is dat van oudsher direct na de oogst opnieuw werd gezaaid. Zo kon er vóór de winter nog wat worden geoogst als veevoer. Ook dit is een van de redenen waarom het ‘eeuwige rogge’ wordt genoemd. Mits volgroeid kan de rogge wel twee meter hoog worden. 

De verwerking van de rogge is een heel proces. Zo moet het gedroogd worden, en volledig worden schoongemaakt. Ze laten een deel van de hele granen malen bij een biologische molen in de buurt.

Henk Zuidema vertelt vol passie over zijn Sint-Jansrogge, en ook andere oude Nederlandse granen en peulvruchten. Naast de fantastische smaken, werkt het ook beter: “Ik heb van alles uit het buitenland geteeld. Die Nederlandse rassen doen het hier toch gewoon beter.” De eeuwige rogge is een fantastisch onderdeel van ons gastronomisch erfgoed. Gelukkig zijn er nog altijd enthousiaste telers zoals Henk Zuidema die het graan in stand houden!

 

Wat is de Ark van de Smaak?

De Ark van de Smaak is onderdeel van de Slow Food Stichting voor Biodiversiteit. De Ark is in essentie een verzameling, een catalogus van kleinschalige voedselproducten en bereidingswijzen van over de hele wereld. 5514 producten en gebruiken die onlosmakelijk verbonden zijn aan de cultuur, geschiedenis en tradities van mensen uit 150 verschillende landen. Van al die landen zijn er slechts een paar die ook een Ark van de Smaak boek hebben. En vanaf nu is Nederland er daar een van! De 100 producten in dit boek worden veelal met uitsterven bedreigd. Het boek is daarom niet alleen maar een catalogus. Het boek spoort ook aan om deze producten weer te gaan eten!

 

Meer weten over Sint-Jansrogge en andere Ark van de Smaak producten? Koop het boek ‘De Ark van de Smaak in Nederland’!

 

Bezoek de website van Waldfarming.

Meer blogs lezen?

Ark van de Smaak - Brabantse Grijze Zandboekweit

Brabantse Grijze Zandboekweit op de kaart

Eerder dit jaar vroegen we om tips over partijen Brabantse Grijze Zandboekweit, een Ark van de Smaak-ras dat we maar al te graag terug op de kaart...
Danielle Leoni - Slow Food Professionals

Chef-kok Danielle Leoni: “Er ligt macht in weten wat je eet”

  De Slow Food Professionals Community verbindt Food Professionals die werken aan een duurzamer, gezonder en eerlijker voedselsysteem. De...
Brood.Revolutie - Slow Food Professionals

Ons Dagelijks Desembrood: circulair van akker tot bakker

  ‘Plofbrood’ noemen ze het, fabrieksbrood. Zoals je het over plofkip hebt. Jolien van Es en Lotte Middelkoop van Brood.Revolutie in het...
Woeste Goesting - Christine Rolofs

Crowdfunding: Woeste Goesting, de wilde proeftuin van de Kempen

Help Christine Roelofs bij het realiseren van haar culinaire fotoboek 'Woeste Goesting, de wilde proeftuin van de Kempen'! Chef, kunstenaar, tuinder...
Edie Mukiibi

Slow Food-voorzitter Edie Mukiibi over Wereldvoedseldag

  Vandaag, 16 oktober, is het Wereldvoedseldag. Een dag waarop we stilstaan bij ons eten en aandacht vragen voor voedselonzekerheid. Want de...
Sheila Struyck - Lekker is dat! Slow Food Professionals

Lekker is dat | Sheila Struyck brengt kookboek over duurzaam koken uit

Slow Food Professional Sheila Struyck draait al enige tijd mee in de wereld van de duurzame gastronomie. Met haar plant-forward missie inspireert ze...
Alessandro Vargiu - Terra Madre

Terra Madre/Salone del Gusto 2024: Een Terugblik

Wij zijn de natuur. In de Italiaanse stad Turijn verandert het Parco Dora om de twee jaar in een groots gastronomisch festijn als Slow Food er...
De Kleischuur - Slow Food Professional

Bistro Flores, Restaurant Rotonde en De Kleischuur in de We’re Smart Green Guide

  We're Smart World riep de Green Guide in het leven om restaurants niet alleen te beoordelen op smaak en culinaire creativiteit, maar ook op...
Nevel Wid Ales

Nevel Wild Ales brouwt met Restaurant Rotonde en De Kleischuur

Twee Slow Food Professionals die de krachten bundelen om samen iets tofs neer te zetten: daar worden wij blij van. Zo brouwt Restaurant De...
Achterhoekse appels - Ark van de Smaak

Achterhoekse appels in de Ark van de Smaak

  “Bedreigde gastronomische pareltjes probeert Slow Food te koesteren in de Ark van de Smaak,” schreven Nelleke Don en André Brouwer...

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF

=

 

EN ONTVANG EEN RECEPT UIT

DE ARK VAN DE SMAAK!