Cheese is begonnen! Het Italiaanse stadje Bra loopt langzaam vol. De geur van de meest heerlijke kazen hangt in elke straat. Naast kaasmakers uit heel Italië, en de rest van Europa, zijn er ook ‘affineurs’.

 

Affineur Peter Verbruggen

Affineurs zijn in essentie diegene die kaas kopen van boeren, en onder perfecte omstandigheden laten afrijpen, om ze vervolgens verder te verkopen. Zo ook Peter en Slisse Verbruggen uit Beringen, België. Al sinds 1982 specialiseren ze zich in ambachtelijke kazen. Naast dat ze Belgische kazen exporteren, hebben ze ook een winkel. Al hun kazen halen ze zelf bij de boeren op. Hun kazen zijn dan ook uitsluitend boerderijkazen, van kleine producenten uit België. Het belangrijkste voor Peter Verbruggen, is het ruimte geven voor de kleine producenten. Deze houden traditie in stand, werken lokaal, en benadrukken het belang van genieten van smaak. Verbruggen geeft hen een podium.

 

Affineren is precisiewerk

Peter Verbruggen legt uit hoe nauw het komt, als affineur: “luchtvochtigheid en een constante temperatuur is heel belangrijk. Als je het verkeerd doet droogt een kaas te veel uit.” Zo houden ze hun St. Maure, een prachtige zachte geitenkaas, voor ongeveer 1-2 weken op 8 graden celcius, met een luchtvochtigheid van 95%. Een ontzettend delicaat proces.

 

Diversiteit aan kazen

Het leuke van affineurs, is dat ze met veel verschillende kazen werken. Op de foto zijn ze bijvoorbeeld te zien met hun Achelse Blauwe (zie de foto), die tot een van de beste kazen ter wereld gerekend mag worden!

 

Bekijk de website van Peter Verbruggen

Lees hier meer over Cheese.

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF

=

 

EN ONTVANG EEN RECEPT UIT

DE ARK VAN DE SMAAK!