Afgelopen zondag 18 juni was het zover: de lancering van de Slow Food Professionals Community. Deze nieuwe, landelijke community van Slow Food Nederland verbindt voedsel ondernemers uit allerlei plekken in de voedselketen, en zelfs daarbuiten: boer, bakker, restaurant-eigenaar, fermentatie-expert of journalist. Iedereen die beroepsmatig met voedsel bezig is en bij wie Good, Clean & Fair voedsel centraal staat is welkom!

Door Dominic van Asseldonk.

De lancering

Op de biologische markt ‘Slow Food editie’ bij de Groene Afslag in Laren kwam Slow Food samen met een groep enthousiaste voedsel ondernemers. Aan de hand van twee voorbeelden legden we uit: wat heb je eraan?

Allereerst het initiatief van Dido van Klinken, van Stadsbakkerij Broodt: met zijn initiatief ‘Free Organic’ zet hij zich in om de biologische certificering werkbaar te maken voor kleinschalige, ambachtelijke bedrijven. Om daarin verder te komen heeft hij een grote groep gelijkgestemden benaderd. Daarna vertelde brouwer Mattias Terpstra van Nevel Wild Ales over de samenwerking met Joris Kramer van ‘And the People’. Ze ontmoetten elkaar op een Slow Food evenement in 2022: ondertussen wordt de haver die Joris heeft ingezaaid vermout en door Mattias tot ‘kuitbier’ verwerkt. Bij deze eerste bijeenkomst zagen we meteen veel verschillende achtergronden samenkomen: kok, fermentatie-expert, specerijen-importeur, bierbrouwer, bakker, walnoot-producent, vergeten-groenten-goeroe, en nog veel meer.

 

Het in contact brengen van voedsel ondernemers kan volgens ons het verschil maken, en hierin willen wij dan ook faciliteren. Zo krijg je als Slow Food Professional toegang tot een besloten online platform, waar je in een handomdraai je mede-professionals kunt vinden en met ze in contact kunt komen en vragen kunt stellen. Bekijk hier welke voordelen je nog meer hebt als Slow Food Professional.

En nu?

De eerste Slow Food Professionals hebben zich al aangemeld. We willen naar een bruisende community met professionals uit alle plekken in de voedselketen, en daarbuiten. Een community waar je terecht kan voor contact met mede ondernemers, samen een uitdaging aan te gaan, samen een project te starten, of bijvoorbeeld als kok die een specifieke producent zoekt met dat ene fantastische ingrediënt. Ten tweede zodat deze professionals ook voor de consument goed te vinden en te herkennen zijn!

Het blijft natuurlijk niet alleen bij het online gedeelte. Fysieke bijeenkomsten zijn een van de hoekstenen van de Slow Food Professionals Community. Georganiseerd voor en door professionals. Vanuit Slow Food zullen wij een deel van deze evenementen organiseren en andere faciliteren of als sparringpartners dienen. Dit onder leiding van bestuurslid professionals Florentine Schaap en community manager Dominic van Asseldonk.

Doe mee!

Herken jij jezelf of jouw onderneming hierin? Word dan Slow Food Professional! Met jouw kennis en inbreng maken we hier een levendige community van. Vragen over de community? Of ideeën voor een evenement of een andere suggestie? Mail ons gerust!

 

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF

=

 

EN ONTVANG EEN RECEPT UIT

DE ARK VAN DE SMAAK!