Sint-Jansrogge was ooit een belangrijk lokaal ras, dat in heel Nederland werd verbouwd. Sint-Jansrogge heeft de naam ‘eeuwige rogge’ gekregen, omdat deze de bodem niet uitputte, en daarom gezaaid werd op velden waar net andere granen waren geoogst. Het graan is ontzettend smaakvol. Vroeger werd er vooral brood van gebakken. René van der Veer van de Veldkeuken in Bunnik doet dat nu nog steeds. Naast brood zijn er heel veel andere manieren om dit heerlijke graan te gebruiken.
Foto // Waldfarming
Ontzettend smaakvol graan
Al het graan is ondertussen binnen. De oogst is voorbij. Henk Zuidema van Waldfarming te Jistrum, Friesland vertelt over wat er met het graan gebeurt. Waldfarming zijn enthousiaste telers. Henk Zuidema werkt samen met 12 telers die biologisch of onbespoten hun gewassen verbouwen.
Sint-Jansrogge is een ontzettend smaakvol graan. Henk legt uit dat het echt anders is dan andere rogge: “het heeft een heel mooie volle smaak. Het is wat zoeter, en romig.” Om die reden verkoopt Henk het zelfs als vervanger voor rijst. Verder wordt het graan natuurlijk gebruikt voor brood, en ook in de pannenkoekenmix doet hij het fantastisch.
Eeuwige rogge
Het speciale van de teelt van Sint-Jansrogge, is dat van oudsher direct na de oogst opnieuw werd gezaaid. Zo kon er vóór de winter nog wat worden geoogst als veevoer. Ook dit is een van de redenen waarom het ‘eeuwige rogge’ wordt genoemd. Mits volgroeid kan de rogge wel twee meter hoog worden.
De verwerking van de rogge is een heel proces. Zo moet het gedroogd worden, en volledig worden schoongemaakt. Ze laten een deel van de hele granen malen bij een biologische molen in de buurt.
Henk Zuidema vertelt vol passie over zijn Sint-Jansrogge, en ook andere oude Nederlandse granen en peulvruchten. Naast de fantastische smaken, werkt het ook beter: “Ik heb van alles uit het buitenland geteeld. Die Nederlandse rassen doen het hier toch gewoon beter.” De eeuwige rogge is een fantastisch onderdeel van ons gastronomisch erfgoed. Gelukkig zijn er nog altijd enthousiaste telers zoals Henk Zuidema die het graan in stand houden!
Wat is de Ark van de Smaak?
De Ark van de Smaak is onderdeel van de Slow Food Stichting voor Biodiversiteit. De Ark is in essentie een verzameling, een catalogus van kleinschalige voedselproducten en bereidingswijzen van over de hele wereld. 5514 producten en gebruiken die onlosmakelijk verbonden zijn aan de cultuur, geschiedenis en tradities van mensen uit 150 verschillende landen. Van al die landen zijn er slechts een paar die ook een Ark van de Smaak boek hebben. En vanaf nu is Nederland er daar een van! De 100 producten in dit boek worden veelal met uitsterven bedreigd. Het boek is daarom niet alleen maar een catalogus. Het boek spoort ook aan om deze producten weer te gaan eten!
Meer weten over Sint-Jansrogge en andere Ark van de Smaak producten? Koop het boek ‘De Ark van de Smaak in Nederland’!
Bezoek de website van Waldfarming.